Meseriaşii năsăudeni la Dej

Meseriaşi de cât mai variate tipuri, descoperiţi pe o perioadă de 100 de ani, şi-au dat întâlnire cu dejenii, la 24 septembrie 2010, în sala festivă a Cercului Militar, prin intermediul cărţii: „Arta meseriaşilor năsăudeni”, de faţă cu autorii: Ioan Mititean, Floarea Pleş şi Lucreţia Mititean.

Au participat în jur de 60 cărturari din Dej, Cluj, Beclean, Năsăud, Rebrişoara, scriitori, critici literari, jurnalişti, cititori consecvenţi, prieteni şi colaboratori ai, agenţi de publicitate a cărţilor nou apărute, oameni care prin creaţiile lor exercită un fel de împăcare cu ei înşişi şi cu lumea, un fel de auto-terapie.

Cei prezenţi la sărbătoarea cărţii de la Dej s-au informat despre unele aspecte din istoria locală a Năsăudului, despre tradiţiile de muncă ale zonei şi s-au delectat cu poeziile minteuancei Raveca Vlaşin din volumul „Dodecareflecţii”, al cincilea volum de versuri a poetei dejene de origine din Ţara Năsăudului, care evocă întâmplări sau impresii trăite direct ori receptate prin intermediul multiplelor mijloace de care dispunem, încercând cu satisfacţie să fie alături de acei care nu şi-au pierdut visul şi speranţa. Poeziile lui Vlaşin au o formă fixă, fiind pe drumul unor noi specii literare, cu înclinaţii spre poezia clasică, aşa cum foarte bine redă în prefaţă şi în prezentarea cărţii scriitorul Alexandru Florin Ţene.

Sărbătoarea cărţii de la Dej s-a desfăşurat sub patronajul Astrei, preşedinte ec. Radu Gavrilă, un prestigios veteran al culturii, ce găseşte noi soluţii prin intermediul Astrei pentru revigorarea cărţii cât şi la împăcarea literaturii cu noile medii de comunicare. Am asistat la o uşoară normalizare, prin faptul că oamenii încep să se întoarcă la carte, la adevărata hrană spirituală.

După volumul lui Vlaşin, structurat în trei cicluri: Decareflecţii, Dodecareflecţii şi Amalgamate prezentat de scriitorul clujean, se dă cuvântul dramaturgului Ştefan Mihuţ, care prezintă un nou gen literar, axat pe o amplă cercetare în teren, volumul meseriaşilor năsăudeni, volum cu 650 de pagini, bine structurat, cu personaje rafinate şi cu reflecţii artistice profunde, scos la Editura „George Coşbuc” din Bistriţa, în vara acestui an.

Portretele meseriaşilor năsăudeni evocă o dimensiune a umanului, puţin preţuit, ce are la bază iubirea şi prietenia, sensibilitatea şi preţuirea celuilalt, calităţi ce omul le dobândeşte prin muncă, în cadrul colectivităţii, unde concurenţa şi bunul gust sunt dătătoare de caracteristici ale umanului şi a lucrului bine făcut.

Scriitorul Florin Ţene apreciază volumul năsăudenilor ca o dorinţă a plinului niciodată desăvârşit, care are ca scop imortalizarea meseriilor locale şi a meseriaşilor marcaţi de varietate – o carte care nu lasă late urme decât durata şi îmbogăţirea neamului.

Cartea se bazează pe o cercetare minuţioasă, ce adună şi orânduieşte între copertele ei îndeletniciri de bază a trăirilor de pe aceste locuri, un document de talent şi cultură populară.

Lansarea acestui volum, alături de cărţile dejenilor a fost o încântare, pe care o datorăm căldurii şi ospitalităţii gazdelor, tot mai mult legaţi de oameni, de locuri şi de obiceiuri.

Şi la Dej, ca şi la Alba Iulia, cartea celor trei năsăudeni a avut un puternic ecou, fiind o carte care etalează veşnicia ca un promotor al recuperării memoriei neamului, o piatră la temelia identităţii noastre.

Leon Catarig

Comentarii

07/09/21 00:46
sandu Petrisor

eu vreau acesta carte

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5