O conferinţă de zile mari – „Corneliu Mureşanu, întâiul primar român al Bistriţei” – susţinută de prof. dr. Mircea Gelu Buta

O activitate mobilizatoare, de o sensibilitate şi reverberaţie patriotică deosebite, s-a desfăşurat la Clubul pentru Neam şi Ţară şi Renaşterea Daciei, din cadrul Cultului Eroilor BN şi în cadrul Cercului de Istorie Militară a CMRR din BN, responsabil col (r.) Nicolae Pop, în Sala Clubului Rezervistului Militar de la Cercul Militar Bistriţa, la care a participat un numeros public dornic de adevărul istoric şi avid de a acumula cunoştinţe privind istoria neamului şi a Bistriţei.
În deschiderea evenimentului, prof. şi senior editor Adrian Mănarcă a făcut o pertinentă prezentare a invitaţilor şi a temelor abordate, semnificaţia lor istorică şi învăţămintele pentru urmaşi, care trebuie asimilate.
O pertinentă, documentată şi sensibilă conferinţă, cu tema „Corneliu Mureşanu, întâiul primar român al Bistriţei” a susţinut-o prof. dr. Mircea Gelu Buta, care a conferenţiat despre valoarea primarului Bistriţei, cu argumente zdrobitoare, găsite la arhive şi din alte surse, privind acţiunile întreprinse de acesta, piedicile întâmpinate la vremea respectivă din partea saşilor şi a maghiarilor, cât şi modernizarea şi sistematizarea Bistriţei făcută de Corneliu Mureşanu.
Expunerea valoroasă şi benefică a fost însoţită de proiecţii şi fotografii ale vremii, avocatul Corneliu Mureşanu fiind un mare şi demn român, lăsând, prin testament „Coroniţa” de astăzi, în patrimoniul statului român, fiindu-i casa în care a locuit, proprietate personală.
De remarcat faptul că o rudă apropiată a fostului prim primar român al Bistriţei, Corneliu Mureşanu, col. (r.) Ioan Şeu, a scos în evidenţă patriotismul şi românismul rudei sale prin alianţă, prof. Corneliu Mureşanu, fiind mândru că face parte din această familie românească nobilă.
În partea a doua a manifestării, dr. Corneliu Gaiu, directorul Muzeului Bistriţa, a susţinut o conferinţă ştiinţifică cu tema „Castrul roman de la Ilişua”, în care a prezentat, cu argumente şi proiecţii, importanţa istorică a acestui castru roman pentru istoria Transilvaniei şi a României.
A mai opinat pe aceste teme col. (r.) dr. Vasile Tutula, preşedintele Asociaţiei VRR din Cluj-Napoca.
Adrian Mănarcă a felicitat-o pe autoarea Rodica Fercana pentru premiile obţinute în ultima vreme.
Au mai fost prezenţi: poetul Al. C. Miloş, jurnalistul Victor Ştir, Zorin Diaconescu, Alin Cordoş, Marius Chiuzan, Ioan Lazăr etc.
O seară de înaltă simţire şi spiritualitate românească.

Comentarii

20/02/15 14:15
Vizitator

Si cand te gandesti ca restaurantul "Old house"(Coronita) era pe punctul de a fi demolat de catre patronul de la hotelul Coroana de Aur, pentru a crea spatiu pentru parcare. Probabil ca acesta habar nu avea ca respectiva cladire a fost casa , proprietate personală în care a locuit Corneliu Mureşanu primul primar român al Bistritei, lăsând-o, prin testament, în patrimoniul statului român. O alta cladire istorica situata tot in Piata Petru Rares este casa ridicată în anii `30 de către avocatul Ştefan Buta, fost prefect al judeţului înainte de război. Comuniştii i-au confiscat însă casa şi au transformat-o într-o locuinţă de protocol pentru Ceauşescu. Dupa revolutie casa a fost cumparata de catre un investitor care a deschis acolo restaurantul "Rapsodia". Din pacate prea multe carciumi in cladiri istorice.

21/02/15 19:35
Liviu Parasca

Intradevar conferintele au fost foarte bine documentate. Poate nu ar strica ca cei de la Primarie sa mai afle si ce spun romanii despre istoria orasului

22/02/15 09:14
Mihai Achim

In istorie bistritenii au avut cozile lor de topor.Astazi acestea sunt in Primarie

22/02/15 09:14
Mihai Achim

In istorie bistritenii au avut cozile lor de topor.Astazi acestea sunt in Primarie

22/02/15 14:44
Mihai Achim

Numai atunci vor disparea animozitatile ,cand adevarul va iesi la iveala.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5