O biserică din Bistriţa amendată de ISU cu 50.000 lei. Protopopul Alexandru Vidican: Nu ne opunem respectării legii, dar nu confundaţi bisericile cu discotecile

În timp ce la Bistriţa a fost deschis un club fără a avea nicio autorizaţie de la ISU, iar zeci de tineri s-au perindat nopţi la rând pe acolo, se pare că cea mai mare problemă pentru respectarea normelor pentru prevenirea şi stingerea incendiilor o au bisericile de pe raza judeţului.
        Nu de multă vreme, Biserica Sfântul Ilie, de peste Podul Budacului, a fost sancţionată contravenţional cu o amendă de 50.000 lei, tocmai pentru lipsa autorizaţiei PSI, autorizaţie care nu se poate obţine până la finalizarea lucrărilor. Din păcate, lucrările încă se derulează. Părintele Constantin Mileşan ne-a precizat că sfinţirea bisericii se va face, cu ajutorul Celui de Sus, doar în 2017. Părintele a refuzat să semneze procesul-verbal, care i-a fost trimis prin poştă.

„Consultându-mă cu avocatul, am ales să achit 10.000 lei, iar mai apoi am atacat amenda în instanţă”, ne-a spus părintele Mileşan. Este o premieră pentru judeţul Bistriţa-Năsăud.


Protopopul Alexandru Vidican: Avem toată bunăvoinţa să respectăm legea

    „Ar trebui făcută o legislaţie prin care lăcaşurile de cult să nu intre în aceeaşi categorie cu hotelurile, restaurantele sau discotecile. Noi ne rugăm bunului Dumnezeu, aici se săvârşesc Sfintele Taine . În Biserică nu se fumează şi nu se bea precum în discoteci, în biserică lumea vine trează pentru a se ruga Celui de Sus. Nu ne opunem respectării legii, zilele acestea am angajat un specialist care să se ocupe de întocmirea acestor dosare, avem toată bunăvoinţa, însă trebuie să fim şi ajutaţi pentru acest lucru, pentru că până acum nu ni s-au cerut aceste documente. Să nu confundăm bisericile cu discotecile. Noi ne rugăm încă de la punerea pietrei de temelie Domnului în aceste lăcaşuri pe care le ridicăm cu ajutorul credincioşilor, care aşteaptă ca preoţii să se roage împreună cu ei. Ce ar fi dacă nu am săvârşi rugăciuni într-o comunitate unde biserica se ridică, poate, şi în zece ani? Dacă bisericile ar fi ridicate exclusiv din banii statului, atunci am putea intra în ele, poate, doar la recepţia finală a lucrărilor, precum la alte clădiri.  Este normal ca o discotecă să aibă toate avizele la deschidere, după cum şi noi ne străduim să obţinem aceste avize la recepţia finală, însă nu trebuie confundată distracţia şi pericolele pirotehnice şi de altă natură din discotecă cu rugăciunea liniştită din biserică”, a comentat pe această temă părintele protopop Alexandru Vidican.
De altfel, datorită situaţiei care s-a creat, părintele protopop Alexandru Vidican a invitat la şedinţa preoţilor din Protopopiat un reprezentant al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, col. Gheorghe Gheorghiţă, care a prezentat metodologia privind obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu pentru locaşurile de cult. Reprezentantul ISU a declarat că legea nu face diferenţă între un operator economic şi un lăcaş de cult şi că în aproape  toate bisericile există această problemă. Dacă ar fi să ne luăm după această lege, toate bisericile construite după 1997-1198 se află în aceeaşi situaţie, în judeţul nostru numărul acestora fiind destul de mare.
        Şi în alte judeţe au fost aplicate sancţiuni. Până la urmă ideea este nu să iei banii, ci să-i dai timp şi sfaturi cum să protejeze populaţia în cazul izbucnirii unui incendiu.
    
Marius Rus, ISU: Acea biserică a fost sancţionată gradual

„De-a lungul timpului, Biserica de peste Podul Budacului a primit mai multe sancţiuni  cu avertisment. Obiectivul respectiv a fost controlat şi sancţionat gradual, punându-i-se în vedere respectarea Legii 307/2006, cu completările ulterioare. Interesul cetăţeanului primează pentru noi şi ne dorim ca în toate obiectivele să fie un climat de siguranţă. Avem convingerea că cei aflaţi în această situaţie vor colabora cu noi pentru a intra în legalitate, având din partea noastră tot sprijinul de specialitate. Conform legii, o biserică este o locaţie unde persoanele participă regulat la slujbe, de aceea dorim respectarea normelor de siguranţă. Conform unei hotărâri de Guvern, bisericile nu fac parte din acea categorie de locaţii care se închid la nerespectarea normelor şi nici nu dorim acest lucru. Dorim doar ca oamenii să participe în siguranţă la rugăciuni, iar noi vom ajuta cu tot ce putem, în limita legii, bisericile”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al ISU BN, Marius Rus.
 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5