Ministerul Muncii se încurcă în cifre

*Nouă primării bistriţene apar pe lista neagră cu toate dosarele de ajutor social suspendate

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale anunţa, cu surle şi trâmbiţe, că, de la începutul anului 2010, la 166 de primării de la nivel naţional au fost propuse spre suspendare toate dosarele de ajutor social existente, în total fiind vorba de 22.000 dosare. Oficialii guvernamentali se lăudau că sumele economisite de stat pentru că nu mai plăteşte venitul minim garantat celor cu nereguli se ridică la aproape 12 milioane lei.

Pentru Bistriţa-Năsăud, MMFPS a transmis că, în urma verificărilor unei comisii coordonate de reprezentanţii Direcţiei Generale de Inspecţie Socială, s-a propus suspendarea/încetarea acordării drepturilor băneşti pentru 784 dosare, adică 22,73% din totalul documentelor verificate. Până la acea dată, în Bistriţa-Năsăud fuseseră evaluate 1942 dosare din totalul de 3449.

Zilele acestea, „Evenimentul zilei” a făcut publică lista celor 166 primării, unde au fost propuse spre suspendare toate dosarele de venit minim garantat. În document sunt nominalizate şi nouă primării din Bistriţa-Năsăud, cu un total de 623 dosare, însă, în urma discuţiilor cu autorităţile locale, multe dintre date nu sunt veridice.

De exemplu, Primăria Rodna figurează cu 94 dosare suspendate, însă primarul Alexandru Năşcan susţine că nu au fost suspendate acele ajutoare pentru că, în urma controalelor, nu au fost sesizate nereguli. Un alt caz este Primăria Chiuza care apare cu 21 dosare VMG suspendate. „Când a venit comisia pentru a verifica respectarea prevederilor legale în acordarea ajutoarelor sociale, aveam 16 dosare în plată şi tot atâtea au rămas. În cursul anului au fost suspendate câteva dosare, dar din alte motive”, ne-a declarat primarul Grigore Bradea. Şi pentru Primăria Spermezeu sunt anunţate drept suspendate 58 dosare, însă după acel control, s-a decis luarea acestei măsuri doar în două cazuri. Autorităţile din Braniştea au suspendat, într-adevăr, 27 dosare VMG, dar doar pentru o lună, timp în care beneficiarii şi-au refăcut actele şi au reintrat în drepturi.

Sunt doar câteva cazuri care arată modul pompieristic în care Ministerul Muncii înţelege să facă „raportările”. Nu de multă vreme, de la MMFPS se anunţa, cu titlu de laudă, că s-a descoperit că unul din patru beneficiari de ajutor minim garantat primeşte această indemnizaţie ilegal.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5