Menuţ dă cuvântul VALORILOR

Omul de aleasă cultură, MENUŢ MAXIMINIAN, cu o judecată clară asupra faptelor, a înfipt în memoria timpului, prin cartea de faţă, pe muzicologul ce a armonizat virtuţile – CORNEL POP, năsăudean prin căsătorie cu FLORICA, fata din dinastia Cochenilor, cei mai avuţi gospodari din urbea noastră.

Autorul cărţii, cu variate preocupări în ale culturii, a conceput această carte printr-o minuţioasă investigaţie ştiinţifică, culegând informaţii bogate, preţioase şi riguroase în afirmarea adevărului, respingând orice formă de improvizaţie.

Omul de pe portativ, CORNEL POP, personajul cărţii, este un meticulos, un perseverent ce se bucură de stima tuturor, omul care în cei 40 de ani de dirijorat a desfăşurat o activitate exemplară, cu eforturi stăruitoare.

El şi-a împodobit copacul vieţii sale cu duhovniceştile frunze ale credinţei, cu florile lepădării de sine în sămânţa blândeţii, cu ramurile deselor rugăciuni, iar la coptul roadelor le usucă cu un repertoriu bogat de cântece duhovniceşti şi glasul poruncilor dumnezeieşti.

Numai omul cult şi religios se poate entuziasma şi poate înflăcăra şi pe alţii, acesta nu este altul decât CORNEL POP, stâlpul de foc al muzicii corale.

Traiectoria vieţii sale nu a cunoscut decât urcuşuri, s-a bucurat mereu de aprecieri pozitive, la înălţimea calităţii şi talentului său.

Cei doi cărturari implicaţi în editarea acestei cărţi, respectiv autorul Menuţ şi personajul central, Cornel, sunt receptivi la sugestiile artei de bună calitate de pretutindeni şi de totdeauna.

Desigur, cei doi cărturari au dialogat zile întregi şi nopţi de-a rândul, s-au întrepătruns, s-au influenţat reciproc, dar în acelaşi timp dau fiecare dovadă de originalitate.

Prin această carte, autorul redeschide în oameni apetitul pentru muzică, pentru cântecul religios, prin care avem ceva de spus, fiind o metodă eficace de întrupare a adevărului.

Cartea de faţă nu poate fi ocolită, este originală şi temeinică, ce va rămâne peste ani ca o sinteză ce-şi desface avuţiile intelectuale şi sufleteşti, în care cititorul, prin personajul principal, îşi regăseşte spiritualitatea. O lucrare de anvergură şi prestigiu hărăzită să-i eternizeze lui Cornel memorie, care se înalţă prin vredniciile sale.

POP CORNEL, o figură de răsunet pentru alţii, se încadrează în spusele lui Nicolae Iorga „Nu e altă fericire mai mare decât aceea care stă în opera care a-i făcut-o pentru alţii”, iar autorul îl parafrazează pe Arghezi: „Nu-ţi voi lăsa drept bunuri după moarte, decât un nume adunat pe o carte”.

Cărţile lui Menuţ, o duzină, îndeamnă cititorii la reflecţie prin spiralele misterioase ale sufletului. Eroii săi, chiar dacă cândva vor pleca a descoperi tainele universului, scrisul, opera omului va rămâne aici.

Menuţ a scris această carte pentru prietenii şi cunoscuţii lui Cornel, dar şi pentru cei care vor avea plăcerea să-l cunoască citindu-l.

Cartea scrisă de Menuţ este o invitaţie la lectură. Cu acest gând şi într-o simbolică anticipare a succesului şi în oraşul Năsăud, unde sunt sigur că se va prezenta, deoarece POP CORNEL îşi petrece aici majoritatea timpului în compania rudelor din partea soţiei şi a membrilor formaţiei corale de la Catedrala Sf. Nicolae.

Sincere felicitări scriitorului MENUŢ, care face din fiecare zi un nou început.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5