NICOLAE BĂCIUŢ

LUMEA, CÂND VOI FI BUNIC

Sunt momente în care, inevitabil, privim înapoi, cu sau fără mânie, nu neapărat pentru a face un bilanţ, o evaluare, dar măcar pentru a afla unde ne situăm, ca să putem merge mai departe, nu oricum.

Poate fi trecerea punţii, într-un an nou un astfel de prilej, dar nu e singurul, zilele aniversare parcă se individualizează mai pregnant, au o altă încărcătură, o altă motivaţie.

Pentru mine, anul trecut a fost un an cu de toate, cu bune, cu rele, am trecut prin vămile vieţii şi ale morţii.

Lucrul cel mai important pentru mine este confirmarea faptului că proiectul numit « Vatra veche » a meritat eforturile, jertfa, până la urmă. Sunt pur şi simplu uluit, dovadă sutele de emailuri, de audienţa, de interesul de care se bucură o publicaţie culturală nouă, una care s-a ţinut la distanţă de grupuri, găşti literare, de ideologii, politici literare. Cu colaboratori din largul lumii, cu texte de ţinută, revista şi-a câştigat un loc la care nici nu visam.

Apoi, ca director de instituşie de cultură, mi-am continuat proiectele demarate cu ani în urmă – concursuri literare, expoziţii, conferinţe, întâlniri literare, lansări de carte…

Ca editor, la editura Nico am tipărit peste o sută de titluri – din toate genurile – cărţi ale unior autori mureşeni, în principal, dar şi din alte părţi de ţară.

Ca autor, am publicat în prima parte a anului, la Editura Dacia XXI, volumul de versuri « Poemul Phoenix », ca apoi, pe final de an, în circumstanţe aniversare, să public la Editura Nico încă un volum de poeme, « 55 », unul de publicistică, « Lentila de contact », unul de istorie culturală, « Presa culturală mureşeană contemporană. Reviste, jurnalişti. Repere ». Am tipărit şi două volume de critică literară despre cărţile mele, “Altă facere a lumii. Nicolae Băciuţ în lecturi critice”, Cezarina Adamescu, “Nicolae Băciuţ – Privire în inima cărţii”.

În rest, multe lucruri începute şi neterminate. Fiindcă timpul nu e chiar atât de elastic cât aş vrea. De aceea, în 2012 îmi rămâne să finalizez ce-am început – ca editor de revistă, de cărţi, ca animator cultural.

În viaţa privată mi se va întâmpla un lucru pe care-l aştept de mult: voi fi bunic, ceea ce va da aură tuturor aspiraţiilor mele familiste.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5