„Școala ludică” pusă în scenă cu succes de trupa „Helios” de la Palatul Copiilor Bistrița

Ioana Bălan

După un spectacol remarcabil cu doar câteva săptămâni în urmă, a doua grupă a trupei Helios și-a făcut apariția pe scena Sinagogii. Această reîntoarcere a fost anticipată cu nerăbdare de către bistrițeni. Sala a fost o explozie de culoare și energie, spectatorii ocupând fiecare loc liber. Publicul a fost răsfățat cu două momente artistice, începând cu un dialog plin de umor urmat de punerea în scenă a actului întâi din piesa „Școala Ludică”, celebrul text al autorului maramureșean Ioan Groșan.
Această deschidere ingenioasă a captat atenția publicului cu succes, chicote și zâmbete contagioase încălzind atmosfera. Micile reproșuri ironice ale bibliotecarului și încercarea acestuia de a-l mulțumi pe tânărul cititor cu orice altă carte în afară de cea solicitată au transpus publicul într-o bibliotecă din secolele XIX-XX în mare nevoie de o reorganizare în ordine alfabetică. Rămânând în sfera artei, decorul se preschimbă subtil în culisele unui teatru atipic. Actorii se confruntă cu un text incomplet sau, mai bine spus, cu lipsa totală a acestuia. Sub îndrumarea unui regizor optimist ce oferă instrucțiuni neclare, personajele încearcă să-și găsească locul în această reprezentație, iar o primă repetiție începe. Pe scena teatrului provincial urcă Cezar Octavianus, acompaniat de 5 senatori ce încep cu înverșunare să-i aducă la cunoștință știrile din ultimele zile conform cărora ar fi suferit o înfrângere rușinoasă. Indignat, împăratul trimite după generalul responsabil, un bărbat impunător ce pășește cu putere în sala tensionată. Acesta își scuză incompetența, cerând îndurarea unei rememorări a groaznicului atac suferit. Confuz de această reacție tulburătoare, Cezar îi ordonă să povestească evenimentul detaliat, acesta împărtășind surpriza publicului când află cât de curajos este cu adevărat marele general Varus. După ce amenință că demisionează din postul de împărat în favoarea vieții familiale, până și statuile se opun acestui sacrificiu de neimaginat. Actul se termină cu apariția unui dac pașnic ce, căutând teatrul, ajunge taman în inima Romei.
Trupa Helios a reușit din nou să cucerească inimile publicului, oferindu-ne un spectacol memorabil din toate punctele de vedere. Cu fiecare mișcare scenică și replică, actorii ne-au purtat alături de ei prin sentimentele de teamă, furie sau confuzie ale personajelor. Coloana sonoră a subliniat fiecare moment al spectacolului, completându-se reciproc pentru a crea o experiență teatrală lipsită de cusur. Succesul acestui spectacol nu ar fi fost posibil fără efortul vital al doamnei profesoare Antonia Orban-Sima. Munca și pasiunea doamnei profesoare îi inspiră pe tinerii actori să dea tot ce au mai bun din ei pe scenă, să strălucească fără frică sau emoții în ciuda sălilor pline sau a aplauzelor zgomotoase de la final. Coordonați cu meticulozitate, tinerii actori ne-au demonstrat că vârsta nu reprezintă un obstacol cât timp există pasiune și determinare. Le mulțumim pentru acest spectacol inedit și așteptăm cu nerăbdare să revenim ca martorii unor noi povești fascinante aduse pe scenă de această trupă promițătoare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5