Leontina Beşa, 130 de ani de la naştere

(14.02.1882 – 17.04.1953)

„Domnişoara Leontina Beşa", aşa cum a cunoscut-o întreaga Vale a Bârgăului şi-a dedicat viaţa educării şi formării copiilor, pe care i-a iubit cu pasiunea, de care numai cei ce-şi fac din profesie un crez, sunt în stare. A fost fiica învăţătorului Pavel Beşa şi a văzut lumina zilei la 14 februarie 1882, în Prundu Bârgăului.

Crescută cu toată dragostea, în cultul muncii, al celei mai alese omenii, într-o familie cu solide principii moral - civice şi în care exista un adevărat cult pentru poezia lui Coşbuc, Leontina a urmat cursurile şcolii normale din Sibiu, devenind învăţătoare. Munca de apostolat a început-o la Sălişte, apoi a lucrat la Bistriţa Bârgăului - Pustă şi la Bistriţa Bârgăului - Sat, bucurându-se de aprecierea localnicilor şi fiind înconjurată de dragostea elevilor săi. În 1918 este învăţătoare la Prundu Bârgăului. Faimoasă, inteligentă, cu un bogat orizont cultural (vorbea curent germana şi franceza) se impune repede între colegi, dovedind reale aptitudini pedagogice. Apropiată de cei mici, dar severă, ambiţioasă şi energică a fost directoarea „Şcolii de fete", pentru care a reuşit să obţină şi să amenajeze un nou adăpost, unde a activat până la pensionare, dar şi după aceea, mereu a deschis poarta şcolii ajutându-şi colegele cu bogata sa experienţă la catedră, câştigată cu efort şi prestată cu dăruire şi pasiune. Cei care au asistat-o la ore au avut numai cuvinte de laudă, multe înscrise, în procesele verbale din februarie 1926 şi 1928, sub semnătura revizorilor şcolari Chencinschi şi Ioan Pavel, cumnatul poetului Lucian Blaga.

„Domnişoara Leontina Beşa" a fost o strălucită animatoare a muncii culturale din Valea Bârgăului, luptându-se pentru păstrarea autenticităţii portului, a obiceiurilor şi datinilor strămoşeşti. O găsim, în 1932, conducătoarea „Reuniunii femeilor", cu rol educativ pentru mame, în scopul bunei creşteri a copiilor, prin oferirea de sfaturi şi îndrumări competente, conferinţe, şezători literare şi activităţi practice potrivite scopului urmărit. În această activitate, „Domnişoara" era ajutată de colega şi prietena Domniei Sale, distinsa doamnă Ileana Uşeriu. împreună cu care alcătuieşte un splendid album cu motive autentice româneşti (ţesături şi cusături), precum şi alte obiecte de etnografie, realizate de elevele de atunci, album ce va fi trimis la „Expoziţia de Artă Naţională" din 1932. Albumul a fost premiat, iar cele două învăţătoare, Leontina Beşa şi Ileana Uşeriu, prezente la festivitatea de premiere, au fost felicitate.

Mare iubitoare de literatură română şi universală, Leontina Beşa a organizat serate literare, în cadrul cărora prezenta şi discuta, cu intelectualii din zonă, noutăţile apărute în literatura perioadei interbelice. S-a bucurat de prezenţa la aceste serate a unor personalităţi marcante ale literaturii şi culturii române, între care Liviu Rebreanu, George Coşbuc, Lucian Blaga, Constantin Pavel şi alţii.

Pentru întreaga sa activitate în slujba şcolii şi a comunităţii din Prundu Bârgăului, pentru meritele sale deosebite, recunoscute şi apreciate, i s-a acordat titlul de Cetăţean de Onoare post mortem, la propunerea prof. Maria Gâvan, Grupul Şcolar “Radu Petrescu”, Prundu Bârgăului, în aprilie 2001, cu ocazia celei de-a XXX-a ediţii a Simpozionului cultural al Văii Bârgăului din acelaşi an.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5