Lasă-te surprins de țara ta, descoperă Bistrița-Năsăud! Județul nostru, promovat de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

În acest weekend vă invităm să vizitați Bistrița-Năsăud, județ înființat prin reorganizarea teritorială din anul 1968. Dacă sunteți pasionați de drumeții🥾 atunci Bistrița-Năsăud este locul perfect pentru voi.
Acest județ din Transilvania este al nouălea de pe traseul turistic Via Transilvanica și poate fi destinația perfectă din România pentru a experimenta turismul recreativ.
Aici puteți să descoperiți:
📍 Parcul Naţional al Munţilor Rodnei⛰️,
📍Parcul Naţional al Munţilor Călimani, cu roci, minerale şi structuri geologice deosebite, faună🌲 şi floră🌼 montană cu specii foarte rare şi endemite,
📍 Parcul Dendrologic Arcalia, situat în comuna Şieu-Măgheruş, în care pot fi întâlnite specii rare de arbori🌳 şi arbuşti.
Tot în Bistrița-Năsăud pot fi vizitate și Grădinile Istorice din Beclean, Dobric, Silvaşu de Câmpie, formaţiunile carstice de la peşterile Tăuşoare-Zalion şi din Valea Cobăşelului.
🚗Fie că doriți să mergeți în vacanță sau vreți să plecați undeva în weekend, vă invităm să vizitați Bistrița-Năsăud și să descoperiți:
📌Ruinele Cetății Ciceului
📌Ruinele cetății Rodnei
📌Ruinele castrului roman Orheiu Bistriței
📌Turnul Dogarilor, Bistrița
📌Lacul Zagra, Zagra
📌Lacul Colibița
📍În anul 1816 se năștea în orașul Bistrița poetul și revoluționarul Andrei Mureșanu, cel care a scris Deșteaptă-te, române! imnul de stat al României.
Vă invităm să vizitați casa memorială🏠 Andrei Mureșanu în Bistrița.
📍Un alt muzeu ce poate fi văzut este casa memorială a prozatorului✍🏻 și dramaturgului român, Liviu Rebreanu. Romanele📚 sale cele mai cunoscute fiind Ion, Răscoala și Pădurea Spânzuraților.

📍O altă personalitate ce aparține patrimoniului cultural național care a copilărit în Hordou, sat de reședință al comunei cu același nume din județul Bistrița-Năsăud, este George Coşbuc✒️. Casa natală a poetului a fost transformată în muzeu și este apreciată ca fiind una dintre cele mai vechi clădiri din spaţiul Tării Năsăudului.
Voi ce vreți să vizitați în Bistrița-Năsăud?

sursa: Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului/facebook

Comentarii

23/10/23 14:48
Iuliu

Despre ce vorbim!? Trebuie pornit de la realitatea tristă că modelul economic de astăzi, cu 70% din PIB produs de 12 mari orașe ale țării, și-a atins limita de creștere și efectul de tracțiune pentru restul țării și întreagă economie.
Cu toate astea România este singura ţară din Uniunea Europeană care nu a făcut reforma administrativ-teritorială. Noi încă ne conducem după legi comuniste din 1968, adică centralism democratic-socialist, în plin capitalism democratic-european. Ori acest centralism este o frână a dezvoltării economice. Prin reorganizare administrativ-teritorială s-ar desfiinţa foarte multe structuri inutile populate cu tot felul de nepotisme. Un alt avantaj este decimentarea reţelelor clientelare construite in timp de peste 50 de ani. Dacă s-ar sparge astfel de strcturi, s-ar crea şansa ca România să renască administrativ ca ţară.Trebuie in sfârsit să fie realizată regionalizarea, dar nu formal asa cum o avem acum, cu ADR-uri (Agentii de Dezvoltere Regională) ca organizații nonguvernamentale, ci cu regiuni administrative funcționale, cu forță juridică, adică să poți merge direct la Bruxelles să depui proiecte pe bani europeni fără să mai fi nevoit să treci prin București.
Lucrul acesta se poate face mai simplu fără modificarea constitutiei, printr-o lege organică in care să fie prevăzută comasarea mai multor judete in structuri administative mai mari. Aceasta ar permite reducerea numărului de judete si păstrarea denumirii de „judet” prevăzută in actuala constitutie. Este modelul Poloniei care a făcut regionalizarea in 1999 prin comasarea celor 49 de voievodate existente (similare cu judetele de la noi) in 16 mari voievodate pentru a corespunde cerintelor Uniunii Europene.

23/10/23 18:45

Am vizitat o parte dintre cele menționate. Foarte frumos!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5