La Șieu - un festival ca o apă rece de izvor de la munte !

Florentin Archiudean

Festivalul județean al Cântecului, Jocului și Dansului de pe Valea Șieului a reunit în acest an opt formații și Ansambluri folclorice. Tinerețea a fost la ea acasă cum se spune. Început cu parada portului popular festivalul s-a desfășurat în pădurea Posmușului în condiții deosebite. Un primar eficient dar discret, Ioan Cifor Tiniș și Serviciul de conservare a culturii tradiționale din cadrul Centrului Județean pentru Cultură au asigurat o organizare și o desfășurare cum rar întâlnești la asemenea manifestări! Spectacolul început la orele 12 00 s-a incheiat la orele 16 00 ‘’en fanfare’’ cum ar zice francezii daca nu s-ar fi îmbătat cu apă rece după recentul campionat mondial de fotbal – cu o evoluție deosebită a Ansamblului folcloric Baltagul din Monor.

A urcat mai întâi pe scenă Ansamblul folcloric ‘’Măgura Șieului’’, o formație bine închegată de coregraful Bogdan Pîntea în doar două luni ! Copii talentați, dansuri frumoase, părinți în extaz !!! A urmat apoi ansamblurile folclorice ‘’Ciobănașul’’ din Șieuț, ‘’Dorul Frijului’’ din Lunca-Frij, instructor Marius Muntean, ‘’Cununa grâului’’ din Ocnița, instructor coregraf Bogdan Pîntea, ‘’Tihuța’’ din Piatra Fântânele, coordonator Florin Flâmând, ‘’Nunta Zamfirei’’ din Livezile, coordonator Traian Simionca, formația de dansuri bărbătești din Budacu de Sus și ansamblul folcloric‘’Baltagul’’ din Monor, instructor coregraf Bogdan Creța. Am remarcat prezența cu cântece frumoase a soliștilor Maria Gordon, Irina Xenia Cojoc(Frij), Simona Raluca Sabău și Teodora Maria Florea (Ocnița) și Petruța Creța-Vânca(Monor),). În recital soliștii Dănuț Costinea și Teodora Simionca.

Scriu aceste rânduri pentru a sublinia…normalitatea în care s-a desfășurat acest festival pentru că seriozitatea organizatorilor și în mod egal a formațiilor prezente a fost una de subliniat! Respectul acordat artiștilor prezenți și ospitalitatea deosebită a celor din Şieu este déjà proverbială. Pentru noi cei care ne ocupăm de aceste formații a fost foarte tonic faptul de a putea să le arătăm copiilor și tinerilor, micilor noștri artiști, ce înseamnă seriozitatea. Se zice, îndeobște, că dacă dragoste nu este (oriunde și oricând) numic nu este(oricând și…oriunde)! Despre astfel de manifestări putem parafraza și a zice că dacă seriozitate nu este, chiar nimic nu este! Pentru că aceste festivaluri își propun- ar trebui să-și propună !!!- să atragă tineretul spre tradițiile poporului nostru, spre acest tezaur inestimabil care este cultura populară și atunci ele trebuie să fie exemple de seriozitate, de frumusețe sufletească, de respect reciproc și necondiționat ! O spun cu amărăciune în suflet:am participat recent la două festivaluri…fală mare traistă goală! Formații multe și valoroase, bani mulți întru organizare, spectacol diluat însă de neseriozitatea unora – participanți și organizatori-care au incălcat regulile anterior stabilite. Ce să le mai explic eu copiilor mei, artiștilor mei minunați când ei văd cu ochii lor nedreptatea, lipsa de respect și alte lucruri care lasă peste suflete o mâhnire greu de îndepărtat…

La Șieu la fel ca și la Silivasu de Câmpie, probabil ca urmare a implicării serioase și responsabile a Serviciul de conservare, cercetare, protejare și promovare a culturii tradiționale din cadrul Centrului Județean pentru Cultură, festivalurile au fost o bucurie a sufletului, o revărsare sinceră și benefică de respect față de numeroșii spectatori, în mare parte săteni dornici să-și mai stâmpere sufletele cu apa rece de la izvorul cântecului și jocului popular!

Comentarii

17/07/18 09:16
Archiudean florentin

Sieutanii sunt fin Sieut! Sieuanii or fi din Sieu! Mai bine scriam" oamenii din Sieu"!!!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5