La mulţi ani, Beclean!

Nostalgici ai Becleanului de odinioară, pe care și l-au amintit laolaltă cu clipele frumoase ale primelor tinereți, ale anilor de liceu, ale începuturilor într-ale vieții, au fost cu atât mai bucuroși să-l revadă acum, schimbat, viu, evoluând continuu, încărcat de istorie seculară și spectaculos transformat în bine. Așa au întâmpinat Zilele orașului de pe Someș invitații participanți, cu mic și mare, la festivitatea de deschidere a celei de-a douăsprezecea ediții a sărbătorii dedicate împlinirii, în 2014, a 779 de ani de atestare documentara a locurilor. Șefi de instituții publice, aleși locali și județeni, comandanți în uniformă, preoți și reprezentanți bisericești de la mai toate cultele religioase pașnic aici conviețuitoare, mai toți s-au lăsat pradă comparațiilor “de atunci” și “acum”, evidențele fiind în favoare timpurilor prezente și a mulțumirilor că realitățile administrative arată din ce în ce mai promițătoare. Poate de aceea n-au lipsit emoțiile pe care primarul cu peste 10 ani de experiență e nevoit să și le stăpânească la fiecare astfel de ocazie, cu avertizările de rigoare pentru “stângăciile” de altfel scuzabile, nu de alta, dar ziua orașului e, pentru un edil trup și suflet dedicat urbei pe care o gospodărește, mai importantă decât momentele similare de viața sa, a soției, a prietenilor. Poate nu întâmplător a fost sentimental și senatorul Ioan Deneș, pentru care Becleanul e Acasă, neapărat cu litera mare care face ca discursul să fie copleșit de încărcătură sufletească, acele emoții pe care declară că nu le încearcă nici când vorbește de la tribuna Parlamentului. Alocuțiunile au curs, așadar, în acești parametri din sala de spectacole a Casei de Cultură “Radu Săplăcan”, rostite fiind de către prefectul Ioan Țintean, subprefectul Ovidiu Frenț, vicepreședintele Consiliului Județean, Alexandru Pugna, primii gospodari din Lechința, Romeo Florian, și din Năsăud, Mircea Romocea, protopopul Doru Zinveliu. Toți au subliniat meritele lui “Nicu”, prietenul-primar care a făcut minuni la Beclean - și dacă a făcut atâtea lucruri în opoziție, cu siguranță că le face și acum cu vârf și îndesat, vorba subprefectului Ovidiu Frenț - omul cunoscut și apreciat în județ, în țară, pentru puterea de muncă, determinarea, pragmatismul “de râvnit”, înțelepciunea, puterea de a emite și a canaliza energii pozitive orientate spre dezvoltarea orașului, capacitatea extraordinară de a coagula resurse umane dincolo de interese politice, în fapt secretul care face diferența de două-trei clase remarcată “cu o ușoară invidie”, însă una generatoare de ambiții constructive, chiar de omologul din Năsăud.

De la vorbă pân’ la faptă…
Pata de culoare a evenimentului a venit de la membrii trupei africane “Mbunda”, care fie și doar prin simpla prezență pitorească au făcut puțină atmosferă în deschiderea celor trei zile de distracție. Pe de altă parte, de la momentele festive a lipsit, deocamdată, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, al cărui program la Beclean a suferit un oarecare decalaj față de cel anunțat inițial. Demnitarul va fi prezent, însă, la toate cele trei zile de sărbătoare organizate la Beclean și va face duminică o vizită oficială la Spitalul Orășenesc, instituție subiect al unor demersuri la nivel central pentru modernizarea clădirilor și a condițiilor de primire și tratare a pacienților de aici. N-a venit nici președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, prins într-o delegație în străinătate. A lăsat, în schimb, pe lângă salutările de rigoare transmise beclenarilor prin secundul Alexandru Pugna, două vești importante pentru localnici, comunicate din calitatea sa de coordonator al Consiliului de Dezvoltare Regională Nord-Vest: acceptarea la finanțare și trecerea în faza contractuală a două proiecte de anvergură pentru Beclean, respectiv campusul școlar de la Colegiul Național “Petru Rareș” și Liceul Tehnologic “Henri Coandă” și reabilitarea corpului C de la Grupul Școlar Agricol. Pe rolul inițiativelor de asemenea amploare luate de la Beclean se mai află și alte obiective de interes public, precum ruta ocolitoare a orașului, cea pe care prefectul Ioan Țintean e sigur că va circula mai repede decât o va face pe șoseaua similară avută în plan la Bistrița. Cât despre realizare, primarul Nicolae Moldovan e convins că pentru toate vine o vreme, mai ales când ții cu tot dinadinsul să nu lași lucrurile în uitare, iar exemplul cel mai bun este pasajul rutier peste calea ferată, la intersecția cu drumul ce duce spre Figa, pentru care oficialii din Beclean au tot insistat pe la ministerele de resort mai bine de zece ani de zile, pentru ca totul să devină realitate acum, în 2014. E anul e cel mai important pentru dezvoltarea Becleanului, o spune fără ezitare, și asta grație materializării unei serii de proiecte majore, care pornesc de la stația de tratare a apei din Becleanuț și ajung până la dezvoltarea permanentă a parcului balnear de la Figa, la noul sediu al Primăriei ce urmează să fie dat la toamnă în folosință, la imobilele aflate în construcție pentru ca un bazinul școlar de înot, Judecătoria și Parchetul să aibă condiții optime de desfășurare a activității.
Iar într-un cadru mai extins, dacă vine vorba despre vizita ministrului Sănătății, chestiunile vizează nu doar Becleanul, ci și Preventoriul TBC de la Ilișua. Instituție se află în vizor la acest nivel, în sensul unor recent anunțate de la centru “intenții de schimbare în activitate”, față de care reprezentantul Guvernului în teritoriul a răspuns în ideea dorinței păstrării tradiției înrădăcinate acolo și a ținerii sub control a ceea ce se petrece într-o unitate cu profil medico-social, până la urmă.
În altă ordfine de idei, n-au lipsit momentele culturale prilejuite de lansarea cărții “Fiscalitate practică”, semnată de finanțistul doctor în economie Radu Pop. Invitații au primit de la gazda evenimentului, primarul Nicolae Moldovan, cadouri simbolice reprezentând Becleanului, după care toată lumea s-a deplasat la Herghelie, locul de desfășurare a Campionatului Național de Atelaje, și la Băile Figa, pentru o scurtă petrecere la verde.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5