La Monor, sub semnul lui Paul Tanco, elevi din mai multe școli din județ s-au întrecut într-un concursul atipic de ştiințe

 

Paul Tanco (24 iulie 1843 - 11 septembrie 1916) a fost un matematician român, primul român ardelean care a obținut titlul de doctor în matematici.

Fiu al grănicerului Ioan Tanco din Monor, își începe învățătura la școala trivială din Monor, continuând apoi la școala normală din Năsăud și la Gimnaziul German din Bistrița.

Luându-și examenul de maturitate (Bacalaureatul de azi) la Blaj, este trimis cu bursă din fondurile grănicerești la Facultatea de Științe din Viena. Paul Tanco și-a susținut doctoratul la Graz (Austria) în 1872, fiind astfel, primul român doctor în matematică (de fapt, în filosofie, în care era cuprinsă și matematica).

De la Paul Tanco ne-au rămas lucrări originale de valoare științifică. A publicat șapte studii de matematici elementare, astronomice, cosmografie, fizică și filozofie și o culegere intitulată „Probleme algebrice”. Cinci studii sunt publicate în anuarul liceului din Năsăud, iar două în revista „Recreații științifice” din Iași.

În memoria sa, în localitatea Monor, la școala care-i poartă numele, se organizează Concursul județean de matematică și științe „Paul Tanco”. Astfel, la inițiativa profesorului Liviu-Ignat Socaciu, în anul 2019 a avut loc prima ediție, fiind întrerupt în anul 2020, după a doua ediție, din cauza pandemiei de Covid 19. Acest concurs a ajuns anul acesta la ediția a III-a și își propune să ducă mai departe renumele marelui matematician.

Așadar, sâmbătă, 01.04.2023, elevi din mai multe școli din județul Bistrița-Năsăud (Școala Gimnazială Mărișelu, Școala Gimnazială Șieu, Școala Gimnazială Șieuț, Școala Gimnazială Ocnița, Școala Gimnazială Șieu-Măgheruș, Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” Chiuza, Școala Gimnazială „Paul Tanco” Monor), însoțiți de profesorii lor, au dat curs invitației organizatorilor și s-au întrecut într-un concurs atipic vieții școlare.

Tematica concursului a apelat la logica, ingeniozitatea și creativitatea elevilor pentru a pune în aplicare bagajul de cunoştinţe și competențe din zona științelor. Rezultatele au fost deosebite, elevii fiind răsplatiți cu medalii, premii și diplome.

Directorul școlii organizatoare, profesorul Mătieș Doru-Marian, a apreciat efortul depus și a mulțumit invitaților pentru că au călcat pragul școlii din Monor, într-un număr atât de mare. ”Ne-am dorit să promovăm competitivitatea și valoarea, alta decât cea de la orele de curs și am reușit cu succes acest lucru. Proiectul este înscris în CAEJ 2023, poziția 19. Pe viitor ne dorim ca ecest concurs să devină unul interjudețean, să dăm șansa și altor elevi să cunoască personalitățile locale și să se întreacă în tainele științelor.”

Mulțumim tuturor celor care s-au implicat în organizare, sponsorilor: Asociația sportivă Atletico Monor și BVD Monor și, de asemenea, școlilor participante la acest proiect.

Coordonatorii proiectului sunt: Mătieș Doru Marian – director, Socaciu Liviu Ignat - profesor de matematică, Sălăgean Diana - profesor de chimie și fizică, Iuga-Napeu Corina - profesor de biologie.

 

Prof. Socaciu Liviu-Ignat

Școala Gimnazială „Paul Tanco” Monor

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5