Jurnalul de Lechinţa

Obiective de extremă urgenţă care-şi aşteaptă doar finanţarea

- Domnule primar Romeo Florian, anul 2009 a debutat în trombă, cu demararea unor obiective de mare importanţă pentru comunitatea locală. Ce s-a mai întâmplat cu acestea?

- Au fost, succint să spun, trei mari obiective care au fost începute în anul trecut şi care, din păcate, stagnează din lipsa fondurilor bugetare. Cel mai important pentru comuna Lechinţa este canalizarea şi staţia de epurare, lucrare efectuată în proporţie de 70%. Utilajele, echipamentele sunt achiziţionate şi se află deja la noi, de asemenea, sunt pregătite şi spaţiile de pompare. Mai avem nevoie de fonduri guvernamentale să ne putem continua lucrarea şi de la bugetul local pentru cofinanţare. Vor fi peste 3500 de beneficiari, cetăţeni ai comunei noastre, valoarea totală a lucrărilor fiind de peste 5 milioane RON. O altă lucrare începută este modernizarea bazei sportive din Lechinţa, finanţată de Guvernul României. S-au obţinut, în toamna lui 2008, documentaţiile necesare, lucrările s-au desfăşurat corespunzător în anul trecut, în prezent, cam 75% sunt efectuate. De la bugetul local am plătit 2 miliarde lei vechi, de la Guvern însă nu am primit niciun leu, aşa că avem o datorie de 3,5 miliarde lei vechi către firma constructoare. Dacă ar fi alocate resursele financiare solicitate, în maximum o lună stadionul din Lechinţa, cu toate cele necesare, ar putea fi dat în folosinţă. Cea de-a treia mare lucrare este modernizarea şi reabilitarea Căminului Cultural din Vermeş. În această localitate trăieşte o importantă comunitate de oameni care au nevoie de un spaţiu adecvat desfăşurării unor acţiuni specifice. Lucrarea este finanţată în totalitate de la bugetul local. Sperăm că prin luna martie, în funcţie şi de vreme, acest obiectiv, o adevărată Casă de Cultură să o putem inaugura şi da în folosinţă.

- Am înţeles că vă confruntaţi, în prezent, cu câteva probleme cu totul speciale, deosebite.

- Într-adevăr, ne aflăm într-o situaţie destul de complicată. Este vorba, în primul rând, de campusul şcolar din Lechinţa. În anul 2009, din păcate, nu a fost alocat niciun leu şi, ca atare, în prezent, aşteptăm o finanţare cât se poate de urgentă. Beneficiar este Consiliul Local. Dar cea mai gravă situaţie este cea privitoare la Grădiniţa din Lechinţa.

Preşcolarii din Lechinţa „învaţă” în condiţii improprii, iar construcţia noului local bate pasul pe loc

- În ce constă gravitatea şi urgenţa despre care vorbiţi?

- Cum spuneam, Grădiniţa din Lechinţa ne dă foarte multe bătăi de cap. Lucrarea a fost începută de Inspectoratul Şcolar Judeţean încă în urmă cu vreo doi ani. Aici vor funcţiona, de fapt, două grădiniţe, una cu program normal şi alta cu program prelungit. Datorită faptului că am retrocedat un local de grădiniţă către Biserica Evanghelică, care la rându-i a vândut clădirea, în prezent noi plătim o chirie lunară de peste 3000 RON. Condiţiile în care învaţă preşcolarii sunt necorespunzătoare. S-au făcut şi se fac tot felul de igienizări, clădirile sunt într-o stare avansată de degradare. Ca atare, se impune ca noul local să fie finanţat, iar lucrările să înceapă cât mai curând posibil. Dorim să se deblocheze situaţia în care ne aflăm. Inspectoratul Şcolar să intervină, să aloce fondurile necesare. Anual, peste 40.000 lei se dau pe chirie. Apoi, cum spuneam, copiii îşi desfăşoară activitatea în condiţii improprii. Este o situaţie de maximă urgenţă. Ar fi necesari în jur de 1,3 milioane lei. Dacă vor fi alocaţi aceşti bani putem spera ca la sfârşitul lui 2010 să oferim un cadou preşcolarilor, învăţământului din Lechinţa o grădiniţă modernă, aşa cum se cere.

Noul sediu al Primăriei supus degradării?!

- Domnule primar, care este starea în care se află noul sediu?

- Aici lucrurile nu sunt încă foarte clare. Cum se poate vedea, sediul nou se degradează pe zi ce trece. Cum se ştie, fostul primar a reziliat contractul cu constructorul. În prezent, construcţia nu este predată. Există o sesizarea a Curţii de Conturi, dosarul se află, din câte ştim, la Parchet. S-au făcut expertize spre a se clarifica unele chestiuni. Problema cea mai gravă este că, aşa cum se poate constata, clădirea se află într-o anumită stare de degradare. Constructorul n-a fost atent când a lucrat, s-au rupt geamuri şi uşi. Unele uşi nu se deschid din cauza parchetului etc. Am refăcut caietul de sarcini, vom face o nouă licitaţie, lucrările trebuie continuate. În mod sigur ne vom constitui parte civilă în proces pentru a recupera ceea ce s-a deteriorat. Vom încerca, anul acesta, să refacem măcar şarpanta, să oprim degradarea cauzată de ploi. Anul trecut o furtună ne-a smuls acoperişul. Este nevoie de foarte mulţi bani. Nu ştim încă nivelul bugetului pe 2010 şi ce anume vom putea face. Mai sunt necesare clarificări din punct de vedere juridic. La ora actuală, clădirea este a nimănui.

Reabilitarea Căminului Cultural de la Sângeorzu Nou

- La Sângeorzu Nou, domnule Romeo Florian, Căminul Cultural a fost o vreme închis, existând pericolul de surpare. Care sunt acum demersurile pentru acest obiectiv?

- Căminul Cultural din Sângeorzu Nou face parte din Proiectul integrat depus la fostul SAPARD, proiect de 2,5 milioane RON. Are un punctaj maxim şi sunt convins că va fi finanţat în acest an. Se va face o reabilitare totală, este o investiţie consistentă, localul va rămâne cu arhitectura iniţială. Sper că, dacă vom depăşi toate formalităţile necesare şi obligatorii, prin toamna acestui an pot începe şi lucrările propriu-zise.

Probleme sociale şi disponibilizări

- Cu ce probleme de natură socială se confruntă în acest an cetăţenii din Lechinţa?

- Beneficiarii Legii 416, în jur de 60, sunt plătiţi la zi, ajutoarele pentru încălzire sunt efectuate doar pentru o lună. Din păcate, au crescut cererile de asistenţi personali, avem în prezent 27 şi numărul acestora creşte. Sperăm ca în 2010 să avem un buget corespunzător spre a putea onora toate solicitările.

- Câţi salariaţi vor fi disponibilizaţi în comuna Lechinţa?

- Recent, am avut o întâlnire cu Consiliul de Administraţie al şcolii. La Lechinţa s-a făcut o reducere de 3,2%. Este vorba de şcoală. La Primărie mai aşteptăm să vedem dacă va fi nevoie să facem disponibilizări. În prezent avem 24 de angajaţi din care 5 sunt muncitori la salubrizare şi spaţii verzi, un guard, 11 funcţionari publici, iar restul personal contractual. Nu este un număr foarte mare de angajaţi. Eu aş mai dori încă 2-3. Suntem obligaţi să angajăm audit intern la Primărie, să avem Şef Serviciu ISU. Unii ne cer să angajăm, alţii să reducem. Ce va fi, vom vedea.

Căsătorii în 2009

Primăria comunei Lechinţa

1.Boca Marius şi Râpan Emanuela

2.Saboslai Janos Petru şi Nagy Elisabeta

3.Pintea Ioan şi Rus Saveta

4.Belciug Stelian Ionel şi Vatamanesko Elvira

5.Lăcătuş Teodor şi Ionoska Angela Daniela

6.Torma Arpad Ioan şi Berchi Olga Nuchi

7.Fazakaş Janos şi Leach Daniela Nicoleta

8.Lăcătuş Oscar Stelian şi Lăcătuş Loredana

9.Petruse Cristian Gheorghe şi Tamaş Andreea Georgeta

10.Wechter Radu Cosmin şi Irimieş Leontina Maria

11.Bungărdean Costel şi Ciorba Liliana Corina

12.Rus Dumitru şi Vârtic Sidonia Laura

13.Buta Dan Vasile şi Şomfelean Mihaela Sînziana

14.Takacs Csaba şi Szekely Szende

15.Pop Claudiu Marius şi Pop Sorina

16.Bude Ionel Dorin şi teslaru Iulia

17.Mărginean Dorinel şi Dragoş Ionela Crina

18.Hojda Marian şi Mateian Monica Adriana

19.Pop Vasile Florin şi Serediuc Elena Mirela

20.Maier Daniel Ioan şi Suciu Costelia Elena

21.Cătuna Marius şi Jega Liliana

22.Varga Remus şi Codrea Elvira

23.Zălar Augustin şi Capră Maria

24.Mihuţ Adrian Petru şi Dămăcuş Marinela Daniela

25.Csopo Marian şi Pastor Ancuţa Saveta

26.Pukani Marian şi Moldovan Nadia Carmen

27. Saicu Ştefan Daniel şi Luţaş Andrada Julieta

28.Petruş Marinel şi Berki Rada

29.Dos Aurelian Claudiu şi Lup Loredana

30.Sîngeorzan Aurel şi Lăcătuş Ionela Mirela

Decese an 2009

1.Filipaş Olimpiada

2.Cozac Ileana

3.Pop Ana

4.Berar Nastasia

5.Mureşan Ioan

6.Rus Olimpia

7.Toncean Vasile

8.Man Victoria

9.Plugariu Vasile

10.Botiş Nastasia

11.Creţ George

12.Scripeţ Victoria

13.Belciug Maria

14.Suciu Maria

15.Matean Iuliana

16.Bidian Rusanda

17.Morariu Teodor

18.Varga Dorin

19.Turda Emil

20.Mureşan Ioan

21.Sângeorzan Toader

22.Tamaş Alvera

23.Hosu Ilişca

24.Ferki Ioan Radu

25.Pop Maria

26.Nistea Viorel

27.Şalac Emanuil

28.Bumbar Mihai

29.Lăcătuş Maria

30.Lăcătuş Ioan

31.Câmpean Magdalena

32.Habor Ioan

33.Vermeşan Valentin Viluţ

34.Sermeşan Maria

35.Otviş Ana

36.Mărcan Ioan

37.Chorchiş Maria

38.Ferencz Irma

39.Nyergeş Erno

40.Deac Iosif

41.Boroş David

42.Rus Teodora

43.Mureşan Maria

44.Orban Zoltan

45.Moldovan Gheorghe

46.Iga Maria

47.Şerban Simion

48.Adam Ana

49.Toncean Letiţia

50.Kiss Lucreţia

51.Stan Maria

52.Vuţă Valeria

53.Ferki Dorina

54.Lăcătuş Nastasia

Naşteri

1.Brandolini Annalisa Eugenia

2.Racoţi Lorena Cristina

3.Pera Minerva Naomi

4.Lăcătuş Nelson Isac

5.Cătuna Matei Valentina

6.Sztoika Ionuţ (înregistrare tardivă)

Comentarii

02/02/10 12:46
maria

Domnul primar Romeo Florian va fi ales pe viata D-zeu sa-i dea sanatate sa-si poata indeplini proiectele in anii grei pe care ii avem .Sa poata face ceva dupa predescesorul sau care nu a tinut la comuna nu a facut nimic decit pentru interese proprii si ale acolitilor sai .Ar trebui sa fie verificat in asa fel ca sa dea inapoi pamintul pe care l-a luat abuziv ,sa se valorifice si sa plateasca singur constructia de la noul sediu al primariei.Vad ca beneficiarii legii 416 sint cu mult mai putini decit pe vremea lui ,in mandatul precedent in Singeorz beneficiau de acest ajutor cei 'necajiti'care aveau cei mai frumosi cai spre a putea cara finul si a merge la lucru la consilieri.,care si-au reparat casele cu material de la primarie[vezi Morar].Putine sanse sint ca fostul primar sa raspunda pentru faptele lui de abuz de putere ,s.a caci are relatii tare mari.A se vedea suprafata mare de pamint care a luat-o de a Domeniile statului ,pamint ramas de la etnicii sasi si care a dat-o spre folosinta celor ce nu-si justifica calitatea de proprietar si cine stie cum o fi valorificat-o ca ,,,relatii are mari.Eu stiu caci insasi nerespectarea legilor duce la prezumtia de coruptie!DE aceea cred ca nu va plati nimic ,se vor prescrie faptele lui ,doar D-zeu ii va plati cit de tirziu ii va fi greu sa-si duca crucea [nu sint convinsa ca are cruce in sens de credinta],un om nu putea face ce a facut el.In fine Domnul Florian Romeo va face mult mai multe pentru comunitate nu suporta comparatie cu nimenieste deosebit,un edil adevarat!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5