ISUS

În  săptămâna  patimilor la Biblioteca „Octavian Goga” din Cluj, s-a lansat  cartea „ISUS”(465 pagini) de  Eugen Cojocaru, prezentată de Ionuț Țene. O călătorie cu Mântuitorul spre umanitate, carte scoasă la Editura „Ecou Transilvan”,cuprinzând tot traseul parcurs de Mântutorul Hristos, fiul lui Dumnezeu, drept Mesia, al doilea personaj al Trinității creștine, ce a trăit pe pământ în timpul ocupației romane a Israelului.

 

Sursele de inspirație a autorului sunt cele patru evanghelii canonice-Matei, Marcu, Luca și Ioan la care se adaugă și celelalte ale Noului Testament.

 

Cartea descrie toate locurile pe unde a poposit Mântuitorul și evenimentele  majore ale existenței sale în concordanță cu prevederile biblice: Nașterea, Minunile săvârșite,Crucificarea și Învierea, precum și învățătura și retorica  discursurilor sale.

 

Construcția textului, după cum spune dr.Constantin Măruțoiu, poartă  semnul poeticului, alegoriei, dar prezintă și date istorice, cutume sociale, culturale ce conturează un timp și spațiu al viețuirii Mântuitorului pe acest pământ.Toate se îmbracă armonios într-o estetică exegetică deosebită, descoperind un Iisus personal, aflat într-un dialog perpetuu cu cititorul: „Aceasta este fața mea pământească (spune Iisus), nu am mai văzut-o  de șaptesprezece ani, de când am plecat să fiu cu adevăratul meu Tată, în adânca înțelepciune și bogăție a vegherilor din ținuturile îndepărtate.”

 

Cartea a intrat cu succes în rândul cititorilor creștini, ca o sărbătoare a sufletului și un îndemn spre bunătate, luându-l ca model pe Mântuitorul cel  blând  și iertător:„Să ne iertăm unii pe alții,să fim mai buni și mai recunoscători  Domnului, pentru tot ce ne dăruiește  zi de zi.”

 

Prin cartea de față, scriitorul Eugen Cojocaru a mai construit încă un edificiu  spiritual, retrăind ceva ce a crezut în sine: credința,adevărul biblic,cinstea,iubirea  și morala creștină, elemente ce întăresc  episodul Judecării și Condamnării  lui Iisus, în care se schimbă sensul acuzațiilor și sunt descoperite anumite substraturi ale evenimentelor  ce au marcat istoria mântuirii.

 

Personajele istorice ce mărturisesc traseul parcurs de Mântuitor sunt foarte bine conturate, la fel ca și datele referitoare la timp,la încadrarea în istoria omenirii,la sărbătorile determinative pentru perioada viețuirii Fiului lui Dumnezeu pe pământ, simbolul faptelor Lui, ce au emis judecăți de valoare  întregii omeniri privitoare la vindecarea sufletului prin credință. Întâi dă din ce ai și apoi  din ce ai primit.

 

Romanul „ISUS”, consemnează prefațatorul Măruțoiu,prezintă o nouă perspectivă culturală de apropiere față de chipul uman al Mântuitorului, reușind să deschidă o nouă cale literară de cunoaștere, cu accent pe dialogul interior  inițiat spre lector.

 

„În spatele meu-zidul de piatră, în față - poarta de piatră. În mine mângâierea Dumnezeirii-pecețile Viețiiși ale Omului.

 

O lumină puternică se deschide deodată în fața mea –stânca de la intrare  cade  într-o  parte  ca un fulg. Un  nor ca o ceață ușoară se răspândește peste tot –o coloană strălucitoare se îndreaptă spre mine și mă învăluie:cu adevărat s-a  împlinit! Simt cum zbor –departe, departe. Cineva în haine strălucitoare, ca mine, mă însoțește...”


 

 

Comentarii

06/05/22 21:03
prof. V

Dacă domnul Cojocaru s-a apropiat atât de mult de viața Domnului IISUS, încât să scrie un roman, trebuia să știe că se scrie cu doi ,,I„, adică IISUS. Pentru conținutul unei cîrți, se mai folosește o erată, dar pentru titlu...nu mai sunt scuze.

07/05/22 09:26
Elena

Sunt bucuroasa ca am participat la lansarea cartii ,,ISUS''. O atmosfera calda incarcata de emotii la prezentarea unei astfel de carti. Felicitari autorului cartii Eugen Cojocaru si d-lui Ioan Mititean pentru relatarea evenimentului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5