Ioan Strugari, primar de trei stele: Acest trofeu este al părvenilor!

Primarul comunei Parva, Ioan Strugari, a fost distins cu Trofeul "Primar de trei stele", pentru cele trei mandate în slujba comunității, de către Asociația COmunelor din România.
"Timpul trece prin noi și pe lângă noi, iar momentele care ne încarcă sunt acele mici atenții, precum un simplu "mulțumesc". Comuna Parva, unde am crescut și pe care o conduc cu pasiune, adăpostește mulți cetățeni pe care îi port în inimă pentru gesturile lor de recunoștință. Am contribuit la construirea bisericii, școlilor, drumurilor, apei și canalizării, iar acestea vor fi poate uitate în timp, dar faptul că Parva poate deveni un model de unitate este ceva cu adevărat remarcabil. Vă mulțumesc pentru încrederea acordată, iar acest trofeu de primar cu trei stele este și al vostru. Cu drag, Ioan Strugari", a transmis primarul din Parva.
La București, are loc a 27-a sesiune ordinară a Adunării Generale a Asociației Comunelor din România. Dacă în prima zi a avut loc ședința ordinară a Consiliului director al Asociației Comunelor din România, unde s-au discutat aspectele statutare ale Asociației, a doua zi a fost dedicată în întregime evenimentului „Șezătoarea satului în capitala statului – Soarta satului românesc”, o dezbatere pe tema viitorului mediului rural din România, la care au participat personalități culturale ale României, precum Dorel Vișan și Dan Puric, dar și experți în administrația publică locală, precum și reprezentanți ai administrației publice locale din Franța, Belgia, Polonia și Germania.
A treia zi a evenimentului a fost rezervată discuțiilor aplicate cu reprezentanții Guvernului României, alături de primari fiind și premierul Marcel Ciolacu, dar și miniștri ai cabinetului său, iar în ultima zi se vor discuta aspecte legate de activitățile viitoare ale Asociației.

Comentarii

13/02/24 16:21
Iuliu

Motto:
„România trece de la fapte la vorbe”
(Marcel Ciolacu- https://www.youtube.com/watch?v=1AHaILaOFUQ)

La scurt timp după rotativa guvernamentală , pe 22 iunie, 2023, Marcel Ciolacu a făcut o gafă în timpul unui discurs public, prilejuit de evenimentul organizat la demararea proiectului Neptun Deep, de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră, unde a spus că „România trece de la fapte la vorbe”. De data asta, Marcel Ciolacu, prezent la Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR) a declarat că „românii nu mai pot fi păcăliți cu vorbe”, iar satele și comunele din România se dezvoltă cu grădinițe, dispensare, sisteme de alimentare cu apă și gaz și nu cu demagogie. Ba mai mult, Marcel Ciolacu promitea primarilor descentralizarea finanțărilor , ceea ce este mai mult o demagogie din simplul motiv că pentru asta e nevoie mai întâi de Reforma administrativ-teritorială a României, care s-ar putea face acum printr-o procedură mai simplă fără modificarea constitutiei , si anume printr-o lege organică in care să fie prevăzută comasarea mai multor judete in structuri administative mai mari. Aceasta permite reducerea numărului de judete si păstrarea denumirii de „judet” prevăzută in actuala constitutie. Este modelul Poloniei care a făcut regionalizarea in 1999 prin comasarea celor 49 de voievodate existente (similare cu judetele de la noi) in 16 mari voievodate pentru a corespunde cerintelor Uniunii Europene. Uniunea europeana nu recunoaste caracterul de regiune decât dacă ai minimum 800.000 de locuitori, iar in România nici un judet nu indeplineste acest criteriu. Dacă nu ai 800.000 de locuitori nu esti considerat regiune si deci nu poti sa depui direct proiecte pentru accesarea de fonduri europene, nefiind eligibil. Din această cauză România pierde multi bani europeni fiindcă totul depinde de guvernul de la Bucuresti unde lucrurile se miscă foarte greu. De asemenea, la noi dintre cele 3.228 de orase si comune sau UAT -uri (unităti administrativ-teritoriale), cel puţin 1.000 nu-şi pot asigura din venituri proprii, cheltuielile de funcţionare şi a oferi servicii minimale pentru viaţa cetăţenilor: salarii, iluminat public, gospodărire. Toate stau cu mâna intinsă si se bazează pe transferuri de la bugetul central sau de la bugetul judeţean. În România sunt 2862 de comune din care 2.390 au sub 5.000 de locuitori, 891 n-au nici măcar 2.000 de oameni. Avem 216 orașe din care 117 au sub zece mii de cetățeni. Au însă aparate birocratice stufoase care le conduc, în mai toate cazurile cu ajutor de la stat. 2.593 de localități au beneficiat în 2022 de fonduri din bugetul statului pentru a putea să funcționeze. Și așa se întâmplă în fiecare an. In acest sens, anul trecut a fost depus la Parlament un un proiect de LEGE pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.2/1968, republicată, privind organizarea administrativă a teritoriului României.
(Vezi: https://www.cdep.ro/proiecte/2023/400/30/3/pl197.pdf) Intre timp proiectul de lege initiat de deputatul Vlad Benga din partea USR, a ajuns la Senat, dar presedintele Senatului Nicolae Ciucă nu a catadicsit să-l pună pe ordinea de zi pentru dezbatere si adoptare, cu eventuale amendamente din partea forului legislativ.
(vezi si: https://www.senat.ro/legis/PDF/2023/23b278AD.PDF?nocache=true)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5