Ioan Popa: O carte riguros alcătuită

            Prozator și publicist contemporan, autor al unor povestiri de mici dimensiuni din viața satului transilvănean de o profunzime remarcabilă, în ciuda simplității aparente. Cu harul său dăruit de Providență,  mereu tăinuiește câte ceva, numai de el cunoscut, încât lectura lor oferă senzația unei adevărate revelații (Al. Jurcan).

                Ne cunoscusem la Blaj, prin anul 2007, trecuseră de atunci, iată, mai bine de cincisprezece ani, la o manifestare  culturală de mare trăire și simțire lăuntrică consacrată prozatorului Pavel Dan. Se împlinea un veac de la nașterea celui ce cândva se număra printre dascălii vestiți ai orășelului de școale și credință, cum prea frumos l-a botezat cândva Ion Brad. Lume multă, de mare ținută intelectual-morală în frunte cu fiul prozatorului comemorat, celui plecat la așa scurtă vreme din lumea aceasta. Cu fiul său, zic, Sergiu Pavel Dan.

                Știam puține lucruri despre cel ce toată viața s-a mândrit că e consătean cu marele prozator, amândoi coborâtori din Tritenii de Sus, pe care și unul și celălalt s-au trudit să-l așeze cât mai sus pe harta spirituală a țării. Acesta din urmă, Aurel Podaru, după ani de muncă pe text, ne-a restituit într-o adevărată ediție critică integrala lucrare, Pavel Dan. Opere, vol. I-III (2012),  iar acum reeditează aceste două capodopere ale prozei lui Pavel Dan, și ale literaturii române (nuvelele, exemplare, Urcan Bătrânul și Înmormântarea lui Urcan Bătrânul n.n.), sub titlul generic și semnificativ, Urcăneștii (Ion Buzași, Cuvânt înainte la volumul Urcăneștii, Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2023, p.12). O carte de referință, într-o  ediție riguroasă, științific vorbind, și de o aleasă eleganță (Aurel Podaru). Și, am adăuga noi, cu Cronologia vieții și operei lui Pavel Dan, de o bogăție și minuțioasă zestre de informații,  corelate și integrate în atmosfera cultural-literară a epocii, de-a dreptul impresionante. Și, iarăși de semnalat, materialul iconografic, Imagini din lumea lui Pavel Dan, atât de sugestiv și cu atâta grijă selectat din bagajul mult mai bogat pe care autorul îl deține cu siguranță. Și, peste toate, sufletul și căldura lăuntrică pe care le simțim că răzbat din tot ceea ce el a așternut în cuprinsul lucrării, din tot ceea ce el  ne pune acolo la îndemână.

                Preocupat de literatură, și nu numai, Aurel Podaru a trăit și trăiește, acolo în orășelul lui de pe Someș, Beclean, într-o atmosferă de mare efervescență culturală (cât de frumos vorbește despre cei pe care i-a cunoscut,  nu puțini la număr!, într-una din cărțile sale, dăruită cu multă amabilitate nouă de criticul literar, profesoara Monica Grosu, bună cunoscătoare a operei lui Aurel Podaru), într-o lume cum numai ținutul năsăudean știe să ne-o ofere, coborâtoare și ea din mari și înălțătoare vremuri, ale inegalabililor Coșbuc și Rebreanu și a celor contemporani nouă precum un Sever Ursa de la Maieru sau urmași ai lui precum Icu Crăciun. Acesta din urmă afirma de altfel într-un material apărut în revista Discobolul (Alba Iulia, 1/2018): Sunt aproape convins că Aurel Podaru nu și-a spus ultimul cuvânt în materie de Pavel Dan și încă el ne-ar putea rezerva și alte surprize, plăcute…

                Și, iată, convingerea sa împlinită. După ani și ani de muncă asiduă, cu multă și stăruitoare acribie împlinită!

                Spre lauda și cuvenita lui cinstire!

  -----------

* Pavel Dan, Urcăneștii, Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2023

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5