Învăluiţi de mirosul iernii, pentru veşnicie pe linia tradiţiilor, la Şieuţ

An de an, în prima lună a anului, când zăpada este la ea acasă, şieuţanii îşi scot în zi de sărbătoare hainele din ladă şi merg la joc.
Iniţiativa organizării Jocului Însuraţilor a avut-o, şi de această dată, primarul Ioan Dedean, împreună cu părintele Jula Zosin. Sărbătoarea a debutat la Sfânta Biserică, unde sute de localnici au participat la Sfânta Liturghie, după cum ne declară părintele, slujitor la altarul bisericii din Şieuţ de 20 de ani, prin biserică s-a dorit revigorarea spiritului românesc. La slujbă a participat şi părintele Ilie Mariş din Borşa.
După ce oamenii au participat la ceremonialul religios, cu toţii s-au dus la Căminul Cultural, unde a avut loc prima repriză a jocului, un De-a Lungul şi o Învârtită. Apoi, la Primărie a fost oficiată starea civilă a tinerei perechi Jula Ioan Zosin ( fiul părintelui paroh) şi a Sorinei Violeta Mariş ( fiică şi nepoată de preot, din Maramureş), mirii fiind îmbrăcaţi în frumoase costume populare.
După o pauză în care fiecare a mers acasă unde a petrecut alături de cei dragi, după masa, bucinul anunţa din nou joc în sat, perechiile de jucăuşi venind ciuind pe drum. La Căminul Cultural perechi au venit, ca altădată, cu blidul cu produse tradiţionale şi cu costume deosebite scoase din lada de zestre a strămoşilor. La “Jocul însuraţilor” au cântat ceteraşii din Regin, iar oamenii au reuşit să contureze o adevărată sărbătoare a portului şi jocului. Printre cei prezenţi la jocul de la Şieuţ amintim pe Ani Bob ( director AJPIS) într-un frumos costum popular, directorul Centrului Cultural Bistriţa-Dorel Cosma şi referentul CJC Ioan Simionca.
În acest cadru au fost premiate şi cele mai longevive cupluri ( peste 50 de ani de căsătorie) care au primit din partea Consiliului Local atât o diplomă cât şi o sumă de bani. Diplome de excelenţă+ au primit din partea oficialităţilor şi cei mai vârstnici săteani, Ştefan Neagoş, de 85 de ani, şi Maria Şoimuşan, de 93 de ani, meşterul popular Ioana Cotoc şi tinerele interprete Adelina Dumbrăvean şi Angelica Pantea.
Bucuria jocului a fost mare, şieuţenii învăţând să-şi respecte identitatea, să fie oameni de-ai locului, să facă legătura cu portul, vorba şi jocul strămoşilor. Un lucru deosebit într-o Europă cu porţi deschise. Cu sufletele înălţate până dincolo de pragul cerului, în mirajul cântecului şi în vibraţia culorilor costumelor tradiţionale, învăluiţi de mirosul iernii, şieuţanii vor să rămână pentru veşnicie pe linia tradiţiilor.

.............................................

Citiţi ediţia print de mâine.

Comentarii

28/01/14 00:06
ioana Titieni

Nu pot descrie in cuvinte ce simt cand vad consatenii mei dragi SIEUTENII care isi respecta portul, vorba si nu isi uita obiceiurile.
Felicit prima persoana care a avut curajul , initiativa de a organiza JOCUL INSURATILOR si sper ca si alte obiceiuri, traditii frumoase de la noi din sat sa fie puse in valoare.
Am fost, sunt si voi fii mereu mandra de voi dragii mei SIEUTENI- locul unde ai copilarit nu se uita .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5