Interviurile, o lecţie de viaţă

Interviul este o specie a jurnalisticii ce dezvăluie diversitatea în unitatea opiniilor celor intervievaţi, ce-şi expun faptele, ideile, sentimentele şi judecăţile spre cititori, ca o radiografie a sufletului, cu deschidere spre un ideal.

Cartea de faţă este o judecată clară asupra faptelor, o strădanie continuă a autorului Menuţ, care de peste 10 ani slujeşte presa, fiind omul care cultivă şi se cultivă, cu variate şi inedite preocupări în aria culturii şi a scrisului. Este un investigator cu eforturi stăruitoare, care pune întrebări clare şi precise, ce sugerează un răspuns pe măsură, un schimb de idei şi fapte, iar fiecare intervievat se bucură de originalitate.

Cartea conţine un număr de 69 interviuri cu cărturari, slujitori ai artei din diverse domenii, şi anume: arte plastice – 2, dans – 3, film-teatru – 8, istorie-etnologie – 7, literatură – 27, muzică – 17, sport – 5.

Oamenii de cultură intervievaţi se dovedesc a fi dispuşi spre comunicare, dovedesc demnitate, au opere de o supremă valoare din care îşi fac hrana zilnică, iar iscoditorul Menuţ se bucură mereu de aprecieri pozitive la înălţimea calităţii şi talentului său, cu o traiectorie ce cunoaşte numai urcuşuri, fiind receptiv la sugestiile artei de bună calitate de pretutindeni şi de totdeauna.

Universul pictural al artiştilor plastici este original, liric şi divers sub aspect tematic şi coloristic. Operele lor dialoghează, se întrepătrund, se influenţează reciproc, dar fiecare cu specificul propriu.

E o plăcere să citeşti răspunsurile date de cei trei slujitori ai dansului, printre care şi Ovidiu Danci, bistriţean şi totodată năsăudean, ce şi-a petrecut vacanţele la rudele din cartierul Luşca şi s-a perfecţionat sub tutela altui năsăudean, maestru al dansului – Călin Hanţ, pe care-l recomandă ca Cetăţean de onoare al Bistriţei sau Năsăudului, fiindcă este un mare talent, un geniu care a dansat şi a transmis mesaje năsăudenilor lui dragi din toată lumea. Amândoi suntem dispuşi să avem întâlniri cât mai dese cu năsăudenii şi bistriţenii.

Ei susţin că dansul exprimă bucuria de a trăi şi este ceva magic, o împletire de lirism şi dinamism ce îţi schimbă destinul.

Actorii intervievaţi susţin că actoria este renunţarea la sine, sunt artişti cu încredere în ei înşişi şi încearcă să devină proprii lor prieteni, apropiaţi mereu de bunul gust şi să-şi păstreze umorul şi bunul simţ mereu prezent în viaţa românilor.

Cei 7 cărturari, cu înclinaţii spre istorie şi etnologie, înţeleg interviul ca un mijloc de a le descoperi gândurile transformate în fapte. Ei se dovedesc comunicativi şi ştiu să-şi impună respectul şi să se integreze în societate, revărsând binecuvântare spre oameni.

Cei 27 de scriitori construiesc prin operele lor o realitate şi au nevoie de fericirea cititorilor spre a fi fericiţi.

Prin scrierile lor ne ajută să înţelegem lumea înconjurătoare dincolo de aparenţă şi să descoperim esenţa cea adevărată şi direcţia dezvoltării ei. Faptele celor 27 intervievaţi sunt rezultatele unei munci complexe, de o calitate superioară, ce scânteiază lumina iubirii printr-o împărăţie de vorbe frumoase.

Iubitorii de muzică şi sport, începând de la pagina 270, în număr de 22 intervievaţi, se manifestă ca luptători activi pentru promovarea ideilor de cinste, adevăr, dreptate, justiţie socială, cu plăcerea deosebită de a mânui şi produce idei puse în slujba iubitorilor de frumos.

Între cei 69 intervievaţi există un spirit de competiţie şi nu de invidie, iar autorul Menuţ îşi simte întotdeauna colegii de idei aproape şi prin interviuri citeşte în ochii lor bucuria pentru reuşita fiecăruia.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5