Instituţia Prefectului „trage de urechi” autorităţile locale pentru nerealizarea unor lucrări

Într-un raport al Instituţiei Prefectului, prezentat de consilierul superior Gheorghe Cojocaru au fost nominalizate o parte dintre lucrările de infrastructură nerealizate parţial sau total de diverse autorităţi publice, judeţene sau locale. În 2010, la solicitarea unor cetăţeni sau instituţii, au fost realizate 29 acţiuni de control, pentru care se impunea implementarea unor măsuri, în multe cazuri acestea fiind „suspendate” pe fondul lipsei finanţării.

De exemplu, pe DJ 171, la Ilişua, ar fi trebuit să fie realizat un prag de fund, la fel ca şi pe DJ 173 (în Şieu), însă Consiliul Judeţean nu a dispus de fondurile necesare. Regularizarea albiei şi consolidarea platformei de drum s-ar fi impus şi pe DJ 173, între Teaca şi Pintic, însă investiţia nu a fost realizată tot din lipsa resurselor financiare. Situaţia este similară şi pentru tronsonul Ocniţa – Milaş. În raportul Instituţiei Prefectului a fost nominalizată şi necesitatea limitării tonajului la circulaţia pe podul peste râul Şieu, la intrarea în satul Ruştior, dar şi expertizarea acestuia, lucrare care a rămas… în aşteptare.

Şi în ceea ce priveşte autorităţile locale, tot lipsa fondurilor a făcut imposibilă realizarea unor lucrări foarte costisitoare. Este şi cazul lucrărilor de stopare a efectelor erozionale produse de râul Dombric asupra DC 37 şi a terenurilor riverane. În mod normal, obiectivul ar trebui realizat de Primăria Căianu Mic, însă costurile foarte ridicate nu pot fi susţinute. La data controlului s-a stabilit, prin consens, să fie găsită o firmă de construcţii care să realizeze lucrarea, fără a primi bani, în schimb beneficiind de balastrul din albie. Până acum, niciun constructor nu s-a angajat la această muncă. Şi Primăria Uriu ar trebui să susţină financiar repararea sau reconstrucţia unui podeţ pe Valea Ştiubei, autorităţile locale luând în calcul ca măcar proiectul tehnic să fie elaborat în 2011.

Nu doar autorităţilor locale le-au fost prezentate nerealizările, ci şi Direcţiei Apelor Someş-Tisa. Direcţiei Regionale i s-a imputat faptul că nu dă curs solicitărilor transmise în repetate rânduri de Instituţia Prefectului şi alte instituţii deconcentrate, pe tema necesităţii creării unui sistem centralizat de avertizate a populaţiei din localităţile aflate în aval de barajul de acumulare de la Colibiţa.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5