Hramul Bisericii din Budești– eveniment deosebit în viața comunității sătești

Apariția creștinismului, odată cu formarea poporului român și a limbii române, a înlăturat miturile păgâne, impunând în locul acestora ritualurile creștine. Expresia creștinismului cea mai durabilă este biserica sătească, instituție apărută în majoritatea comunităților care aveau un număr mai mare de locuitori.

   Documentele scrise amintesc despre existența bisericilor în satele din Transilvania, fie ele catolice sau ortodoxe, unde la Sfânta Liturghie, suprema rugăciune publică, se adunau majoritatea locuitorilor, deoarece astfel aveau acces la învățături, percepte și îndemnuri cuprinse în Biblie. Sentimentul creștin, oferă oamenilor satului o anumită sensibilitate și le dă posibilitatea să se detașeze, chiar pentru puțin timp, de problemele zilnice, să se gândească ce ar putea să urmeze după această viață, pe care toți o percepeau ca fiind trecătoare. Profunzimea sentimentelor religioase este însă greu de definit, cu toate că toți locuitorii satelor nu nutreau sentimente de indiferență față de religie, se poate observa totuși, o neconcordanță între religia prescrisă și religia trăită, între normele religioase impuse de biserică și conduita credincioșilor, între practicile religioase colective și individuale, între superstiție și credință.

   Condițiile istorice specifice Transilvaniei au determinat apariția bisericilor edificate de români, destul de târziu,   ...   în cazul satului Budești, abia în a doua jumătate a sec. XVII. Documentele scrise amintesc pe la 1675 pe popa Toader și de o realizare deosebită a acestuia în jurul anului 1677, construirea unei biserici ortodoxe cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, hram ce se păstrează și azi. Se poate constata ușor că foarte multe biserici din zona noastră geografică și-au ales ca ocrotitori pe acești sfinți datorită importanței lor în religia creștină.

   După anul 1989, sărbătoarea Hramului bisericilor din mediul rural a căpătat treptat o importanță deosebită. Este și cazul Parohiei ortodoxe din Budești, unde anul acesta, Sfânta Liturghie a fost oficiată de preotul paroh Plosca Dorin, și de pr. Prof. univ. dr. Stelian Tofană, fiu al satului Budești, de preotul Vasile Istrate de la biserica Sf. Ilie din Cluj-Napoca, care a fost mulți ani preot la Budești, de preotul Rareș Pântea din parohia Budești-Fânațe, de preotul Cosmin Alb din parohia Țăgșor și de preotul Grigore Clapa din parohia Țagu.

   În predica rostită, pr. Prof. univ. dr. Stelian Tofană, a explica credincioșilor, pe înțelesul lor, cine au fost Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril ce sunt ocrotitorii Bisericii, dar și a comunității sătești, a fiecărei familii, a fiecăruia dintre noi, de ce trebuie să-i cinstim și să ne punem sub oblăduirea lor.

   Corul bisericii, alcătuit dintr-un grup de femei din sat, sub îndrumarea diacului Matean Florin, au dat răspunsurile cuvenite la Sfânta Liturghie iar un grup de elevi de la Școala Gimnazială din Budești au interpretat cântece religioase potrivite momentului.

   Pr. Prof. Univ. dr. Stelian Tofană și pr. Vasile Istrate au dovedit prin prezența lor că    „imposibila întoarcere” este posibilă, și s-au întreținut pe îndelete cu credincioșii..

   Prin grija preotului paroh Plosca Dorin, a Consiliului Parohial, a prim-curatorului Țâc Toader, a Comitetului de femei, a Primăriei, a primarului Codrea Vasile, a unor sponsori, s-a putut ...   „socializa” la mese, pe care s-au aflat sarmale, cozonac, prăjituri, un pahar de vin, de suc sau de cafea, s-a putut sta de vorbă pe îndelete cu preoții participanți, s-au depănat amintiri, s-au făcut planuri de viitor.

   Privit în ansamblu, Hramul Bisericii a fost cu adevărat o sărbătoare a comunității sătești din Budești.

 A  consemnat evenimentul  prof.  Rus  Augustin

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5