Fonduri europene pentru calificarea şomerilor şi persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă din Bistriţa-Năsăud

Asociaţia de Consultanţă Socială şi Formare Profesională Vest, în parteneriat cu Asociaţia Sprijin Social şi profesional Nord-Vest, SC Eurojobs SRL, SC Global Prod Izoconstruct SRL (Bistriţa ) şi Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, implementează, în perioada 1 aprilie 2014 – 30 septembrie 2015, proiectele „Progres rural! Dezvoltarea sustenabilă a zonelor rurale din Regiunile Vest şi Nord-Vest” şi „Re-activ pe piaţa muncii! Integrarea profesională a categoriilor defavorizate pe piaţa muncii”.

          Ambele proiecte sunt cofinanţate din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Valoarea finanţărilor nerambursabile este de aproximativ 5 milioane lei, pentru fiecare proiect în parte.

          Ieri, în prezenţa administratorului judeţului, Florin Moldovan, a primarilor Grigore Ţiolan (Feldru), Ioan Moga (Dumitriţa), Valer Avram (Măgura Ilvei), a reprezentanţilor autorităţilor locale din Bistriţa, Lechinţa, Galaţii Bistriţei, ai Direcţiei de Sănătate Publică, a avut loc lansarea oficială a celor două proiecte. În cuvântul de deschidere, coordonatorul Gabriela Maria Bechiş, a punctat faptul că cele două proiecte au caracter multiregional, în sensul că beneficiarii sunt din regiunile Vest şi Nord-Vest, mizând pe sprijinul autorităţilor locale în identificarea şi recrutarea grupurilor ţintă. De altfel, şi administratorul public, Florin Moldovan, a reliefat necesitatea implementării unor astfel de proiecte, mai ales că educaţia şi formarea profesională reprezintă o problemă acută cu care se confruntă mediul de afaceri bistriţean şi nu numai.

          „Sunt foarte mulţi oameni care doresc să se califice dar nu îşi permit. Aceste proiecte sunt o gură de aer pentru cei din mediul rural. Noi am ajuns deja la Zagra, Feldru, Livezile, Salva şi am găsit oameni care vor să înveţe limbi străine, vor să se califice ca presatori mase plastice etc. Vă cerem sprijinul pentru a identifica pe cei care doresc să urmeze astfel de cursuri. Un om educat, calificat, este un câştig pentru comunitate”, a declarat expertul Mihai Berbunschi.

 

***

          De-a lungul celor 18 luni de implementare, proiectul „PROGRES RURAL! Dezvoltarea sustenabilă a zonelor rurale din Regiunile Vest și Nord-Vest” urmăreşte sprijinirea a cel puțin 750 de persoane dezavantajate pe piaţa muncii din mediul rural, oferind servicii de informare, evaluare psiho-socială, consiliere psihologică şi consiliere profesională, mediere pe piaţa muncii, identificarea oportunităţilor de angajare şi sprijinirea beneficiarilor în procesul de angajare. De asemenea în cadrul proiectului vor fi derulate cursuri de dezvoltare a competenţelor (competenţe informatice, competenţe antreprenoriale, comunicare în limba engleză, comunicare în limba germană) şi cursuri de calificare/recalificare/specializare în domenii, precum agent de pază şi securitate, lucrător în comerţ, îngrijijitor bolnavi la domiciliu, lucrător în hoteluri, administrator pensiune turistică, presator mase plastice, distilator rachiuri naturale şi lichioruri, contabilitate, ospătar.

          Cursurile sunt gratuite, iar la absolvirea lor se acordă certificate acreditate şi subvenţii, care variază între 200 şi 800 lei.

***

 

          Proiectul „Re-activ pe piaţa muncii! Integrarea profesională a categoriilor defavorizate pe piaţa muncii” vizează sprijinirea a cel puţin 560 de persoane dezavantajate pe piaţa muncii oferind servicii de informare, evaluare psiho-socială, consiliere psihologică şi consiliere profesională, mediere pe piaţa muncii, identificarea oportunităţilor de angajare şi sprijinirea beneficiarilor în procesul de angajare.

          De asemenea în cadrul proiectului vor fi derulate cursuri de dezvoltare a competenţelor (competenţe informatice, competenţe antreprenoriale, comunicare în limba engleză, comunicare în limba germană), cursuri de asistent manager şi auditor de mediu, precum și cursuri de calificare/recalificare/specializare în domenii precum contabilitate, îngrijitori bolnavi la domiciliu, lucrător în confecţii textile, lucrător în comerţ, lucrător în morărit şi panificaţie, lăcătuş mecanic, presator mase plastice.

Toate serviciile din cadrul proiectului, inclusive cursurile de formare, sunt oferite gratuit beneficiarilor! Mai mult, beneficiaţi şi de subvenţii pentru efortul depus.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5