Figa crește pe an ce trece, Becleanul își consolidează instituțiile

Prefectul Ioan Țintean, președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, secundul său, Dorin Popescu, deputatul Daniel Suciu, senatorul Ioan Deneș, șefi în uniformă, protopopul de Beclean, Doru Zinveliu și omologul său din Năsăud, Ioan Dâmbu, reprezentanți ai administrației publice locale au participat sâmbătă, 31 mai, la inaugurarea sediului în care va funcționa, de acum, plutonul de jandarmi al orașului Beclean. Formată din 25 de ofițeri și un subofițer, structura responsabilă cu ordinea și liniștea publică a orașului asigură, începând cu 1 Iunie 2014, paza și buna funcționare a Băilor Fig pe toată durata sezonului estival. De altfel, momentele festive cu tăierea panglicii, slujba de sfințire și scurtele cuvântări ale oficialilor au precedat deschiderea oficială a verii 2014 în stațiunea cu băi sărate și nămoluri curative, cea îmbunătățită de la an la an cu noi servicii și utilități în măsură să-i sporească faima în peisajul turistic național.

Jandarmerie nouă, oraș viu
Amenajat în incinta clădirii fostei maternități a orașului, în cadrul unui proiect al Primăriei Beclean, sediul Jandarmeriei vine în completarea efortul administrativ local, efectuat în colaborare cu factori județeni și centrali de decizie, acela de da valoare instituțiilor publice active în rândul comunității teritoriale. Modernizarea, de-a lungul timpului, a imobilelor unde funcționează Poliția și Inspectoratul pentru Situații de Urgență e doar o parte a exemplelor de acest gen. Judecătoria, Parchetul, Primăria, toate aflate acum în construcție în centrul nou al orașului, lângă piața mică, pe Aleea Trandafirilor, sunt celelalte aspecte subscrise viziunii primarului Nicolae Moldovan, aceea de a face din Beclean un orășel unde lucrurile se mișcă mult mai repede și mai cu spor decât în alte localități similare, limitate, în general, la o simplă asfaltare de străduțe. Prin prisma acestor aspecte, localitatea de pe Someș e vie prin natura sa - a remarcat chiar președintele Consiliului Județean, referindu-se la evoluțiile de multe ori spectaculoase înregistrate de la an la an.
Oricum, de tăierea panglicii la Jandarmerie se leagă alte și alte proiecte cu anvergură locală. Și asta, pentru că locul lăsat liber deschide perspectivă oamenilor străzii, cei care vor avea astfel parte de un așezământ social menit să le asigure condiții decente de trai în spațiile unde funcționau până acum angajații în uniformă. În plus, din această lună încep procedurile pentru reamenajarea, în aceeași clădire, a capelei mortuare, utilă pentru o așezare cu peste 10.000 de locuitori cum este cea de pe Someș.

Primarul Nicolae Moldovan: “Cel puțin 4 milioane de euro au venit până acum în parteneriat privat la Băile Figa”
Dacă e să ne uităm doar la zona dezvoltatorilor imobiliari, care au avut la dispoziție terenuri publice concesionate pentru amenajarea de cabane și sate de vacanță, cel puțin 4 milioane de euro, bani privați, au fost investiți la Băile Figa în cei câțiva ani de funcționare, pentru a asigura în jur de o mie de locuri de cazare, câte există în prezent. Afirmația i-a aparținut primarului Nicolae Moldovan, cu ocazia deschiderii sezonului estival la parcul cu distracții acvatice. Numai în satul până nu de mult cunoscut doar pentru înstruțatul boului, există deja 20 de pensiuni gata să facă turism rural, și asta în timp ce infrastructura se dezvoltă vertiginos, începând cu introducerea apei potabile și continuând cu asfaltul ce are să se toarne în continuarea drumului ce duce la stațiune.
Și asta nu e tot. În viziunea de ansamblu, pe termen ceva mai lung, perspectivele se referă la hoteluri și alte astfel de proiecte de anvergură. Bazele sunt de pe acum construite, în condițiile în care în teritoriu se află în derulare, din fonduri europene, un amplu proiect, cel cu “Ținutul haiducilor” (din care fac parte 61 de parteneri publici și privați), menit să dezvolte întreaga zonă rurală din jurul Becleanului și a Băilor Figa. Ba mai mult, ideea își propune să treacă granițele județului și chiar ale țării, în baza unui parteneriat cu Grupuri de Acțiune Local din Maramureș, Ungaria și Polonia, pretabil la proiecte punctuale de dezvoltare turistică, în cadrul cărora fiecare să vină cu ceva reprezentativ: Figa, cu ale sale ape sărate și nămoluri curative gata de valorificări nelimitate; Gyula din Ungaria, cu resursele ei balneare; stațiunea poloneză de lângă Cracovia, cu turismul montan; Maramureșul, cu specificul său folcloric.
Asociația pentru Infrastructură Regională și Dezvoltare Durabilă Someș-Dej, cea care derulează aceste inițiative, s-a înființat în anul 2010 în ideea de a duce la evoluția infrastructurii din “județul Someș”. La centrul construit la Băile Figa, aceasta desfășoară un proiect de creștere a resurselor umane, în valoare de 140.000 de euro.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5