Peste 4 milioane de euro au venit în parteneriat privat la Băile Figa

Dacă e să ne uităm doar în zona dezvoltatorilor imobiliari, care au avut la dispoziție terenuri publice concesionate pentru amenajarea de cabane și sate de vacanță, cel puțin 4 milioane de euro, bani privați, au fost investiți la Băile Figa în cei câțiva ani de funcționare, pentru a asigura în jur de o mie de locuri de cazare, câte există în prezent – apreciază autorităţile administraţiei publice din Beclean. Numai în localitatea rurală până nu de mult cunoscută doar pentru obiceiul cu “Înstruțatul boului”, există deja 20 de pensiuni gata să facă turism rural, și asta în timp ce infrastructura se dezvoltă vertiginos, începând cu introducerea apei potabile și continuând cu asfaltul ce duce dincolo de stațiune, în sat. Profitabilă mai ales vara, când lumea (în jur de 150.000 de turişti/an) se înghesuie la ofertele de cazare strigate la câte 80-100 de lei/noapte/cameră, afacerea investitorilor de aici nu-i chiar ieşită din cărţi nici când aerul iernatic dă târcoale bazinelor sărate şi nămolurilor curative din staţiune. Chiar dacă traficul scade considerabil în extrasezon, se regăsesc aici amatori de distracţii acvatice sub acoperiş (10 lei/persoană costă accesul) mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, când cabanele din apropiere au iarăşi trecere, în condiţiile unei bune promovări.
Dincolo de cifre, în teritoriu există şi viziuni. Una dintre acestea este cea cu “Ținutul haiducilor” (din care fac parte 61 de parteneri publici și privați), menită să dezvolte, cu 3 milioane de euro, întreaga zonă rurală din jurul Becleanului și a Băilor Figa. Mai mult, ideea își propune să treacă granițele județului și chiar ale țării, în baza unui parteneriat cu Grupuri de Acțiune Locale din Maramureș, Ungaria și Polonia, pretabil la proiecte punctuale de promovare a produselor locale şi dezvoltare turistică rurală, în cadrul cărora fiecare să vină cu ceva reprezentativ: Figa, cu ale sale ape sărate și nămoluri curative gata de valorificări nelimitate; Gyula din Ungaria, cu resursele ei balneare; stațiunea poloneză de lângă Cracovia, cu turismul montan; Maramureșul, cu specificul său folcloric.
Asociația pentru Infrastructură Regională și Dezvoltare Durabilă Someș-Dej, cea care derulează aceste inițiative, s-a înființat în anul 2010 în ideea de a duce la evoluția infrastructurii din “județul Someș”. La centrul construit la Băile Figa, aceasta desfășoară, împreună cu Primăria Beclean, o serie de proiecte cu finanţare europeană.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5