La 200 de ani de la naştere,

Fanz Liszt omagiat într-un amplu spectacol, la Bistriţa

Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud a invitat, joi după-masa, pe bistriţeni la un spectacol de muzică clasică care face parte din stagiunea instituţiei culturale a Consiliului Judeţean.

Manifestarea a avut în centru marcarea a 200 de ani de la naşterea compozitorului Fanz Liszt. Medalionul propus de Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca a cuprins recitalurile la pian din „Tarantella” - a interpretat Flavius Ianchiş; Mephisto Vals nr. 1 s 514 – a interpretat Gergo Nagy – studenţi în anul I; Fantezia şi fuga pe tema B-A-C-H – a interpretat Dora Munkacsi, studentă anul II; Apres un lecture du Dante (Fantasia quasi Sonata) – a interpretat Mira Gavriş, masterand.

Pianist şi compozitor de renume mondial, emblema romantismului muzical, Franz Liszt este în aceeaşi măsură cunoscut în istoria muzicii, atât prin creaţia pentru pian, cât şi prin cea simfonică. Şi-a dobândit faima în secolul al XIX prin virtuozitatea pianistică expuse în recitalurile şi concertele susţinute în toată Europa, contemporanii săi caracterizându-l ca fiind cel mai mare pianist al vremii sale. Creaţia pentru pian a lui Liszt, în marea majoritate de factură programatică, se caracterizează prin spectaculozitate tehnică, izvorâtă din constrângerile creatorului de a atinge un nou ideal sonor al pianului, mai apropiat de cel al unei orchestre simfonice.

Clujenii ne-a oferit mai bine de o oră de muzică, în care bistriţenii i-au aplaudat la scenă deschisă, bucurându-se de frumuseţea muzicii şi talentul acestora.

În partea a doua a spectacolului a evoluat grupul „Pro Opera” al Centrului Judeţean pentru Cultură. Pentru început, soprana Cristina Stăuceanu Bălan, referent al instituţiei şi profesor la Liceul de Muzică, a interpretat liedul „Doina Stăncuţei” de Tiberiu Bredniceanu. A urmat baritonul Horaţiu Ruşti de la Opera Naţională Cluj-Napoca, cu canzonetele Torna Suriento de Curtis şi Non ti scordar di me. În acelaşi registru s-a înscris şi evoluţia tenorului Florin Pop de la Opera clujeană, cu aria Questta a quella din opera Rigoletto de G. Verdi şi aria La donna e mobile din aceeaşi operă. Tot el a interpretat aria „Tu eşti iubirea mea” din opereta „Văduva veselă” de F. Lehar, alături de soprana Cristina Stăuceanu, spectacolul încheindu-se într-o notă de nobleţe, apreciată de public.

Pentru seara de neuitat, doamnele care au urcat pe scenă au fost răsplătite cu flori de către directorul Centrului Judeţean pentru Cultură, Florin Vasile Şomlea, la rândul lor, domnii fiind felicitaţi şi aşteptaţi să revină cu alte şi alte momente muzicale pe parcursul stagiunii. Putem afirma că iniţiativa CJC BN este una de succes încă de la început, bistriţenii bucurându-se de un regal muzical.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5