FAGADUIALA

Etimologia cuvantului este maghiara si vorbeste despre istoria complexa a vaii Bargaului. La 3-4km de centrul localitatii Bistrita Bargaului, pe un drum ce se bifurca din drumul judetean DJ 173A, pe valea Bridiresei, exista o casa de sfarsit de sec.XIX, care figureaza pe lista monumentelor istorice, fiind un monument de importanta locala. Casa de lemn, armonios incadrata in sit, pastreaza proportii neregasite, din pacate, la nici una din constructiile noi din zona. Planul prezinta doua camere de o parte si alta a unei tinde, unde se gaseste un frumos cuptor cu vatra, tencuit. Starea imobilului grava, in prag de colaps, l-a facut nelocuibil, aparand in proximitate o varianta de locuire, nepotrivita zonei de protectie a monumentului. De asemenea exista o serie de interventii in timp / invelitoarea din carton asfaltat / reflecta mai degraba nevoia de a-l pune sub protectie dar sunt incompatibile cu statutul imobilului. Proprietara, vaduva, invoca, cu necaz, fagaduiala pe care multi i-ar fi facut-o legat de sprijinul in intretinerea acestei case, considerata cea mai veche din localitate, in prezent intr-o stare inaintata de degradare, necesitand interventii de urgenta. Revolta cu care ne-a intampinat continea neputiinta dar totodata dorinta da a face ceva, convingerea, atat de greu de pastrat, ca detine o valoare ca si imposibilitatea de a impartasi cu cineva acest lucru. Admirabila rezistenta in fata ispitelor secolului XXI / constructii depersonalizate, cu expresii importate!

Peste tot, in tara, desfigurarea cu constructii noi a satelor, deplansa de specialisti, dovedeste existenta unui impuls edificator. Un impuls care a luat-o insa razna, tinand de postindustrial, fiind tipic societatii de consum si malefic pentru configuratia localitatilor noastre rurale.

Nu stim cine sau daca ”a fagaduit”, esential este ca proprietara simtea nevoia, fireasca, de a nu fi singura in fata acestei responsabilitati. Verbul utilizat, uzual pe valea Bargaului, are mai mult decat semnificatia promisiunii, contine speranta, nadejde.

Autoritatile publice locale ale comunei Bistrita-Bargaului, prin d-l Primar Vasile Laba, ne-au comunicat intentia de a avea in vedere, la rectificarea de buget de anul acesta, sume pentru proiectare, urmand ca in bugetul pe anul viitor sa se prevada sume pentru executia lucrarilor la unicul imobil clasat pe lista monumentelor istorice din comuna Bistrita-Bargaului. Acest angajament, laudabil si care suntem convinsi ca va fi respectat, rezulta din obligatiile fata de o mostenire pe care trebuie sa o meritam. Importanta este urgenta interventiei si utilizarea, in continuare, de catre locatar a imobilului, cu aceasi functiune, de locuit, aceasta functiune asigurandu-i atat interesul, autenticitatea cat si vitalitatea.

Sprijinirea intretinerii monumentelor istorice din partea autoritatilor locale, constituie nu numai o indatorire legala dar este, in mod sigur, o datorie de onoare fata de comunitate si unitatile administrative pe care le gestioneaza.

arh. Mihaela Somesan

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5