Evenimente, ştiri din lumea creştină

* Creştinii de pretutindeni au sărbătorit la 25 decembrie Naşterea Domnului, urmând ca cei după ritul vechi să aibă marea sărbătoare la 7 ianuarie (ruşii, lipovenii). Oricum e privit calendarul, bine e că pretutindeni Domnul IISUS e slăvit cu mare bucurie.

* Cu prilejul mesei ţinute de Papa Benedict al XVI-lea la Crăciun, o tânără a sărit gardul de protecţie şi s-a năpustit în grupul Sfântului Părinte, acesta fiind trântit la pământ. Tânăra -23 de ani- a declarat că nu a dorit să-i facă rău . A reuşit totuşi să-i facă rău unui cardnal francez în vârstă de 82 de ani, care şi- fracturat piciorul în busculadă.

* În prima ieşire din afara Cetăţii Vaticanului, Sanctitatea Sa a luat masa cu 120 de familii de imigranţi nevoiaşi ai Romei. Sfântul Părinte a stat între o familie de afgani şi una de români. ”Nimeni nu trebuie să se simtă străin sau marginalizat”- a subliniat Sfinţia Sa.

* Zece milioane de pakistanezi au sărbătorit Crăciunul într-o atmosferă tensionată din cauza intoleranţei. În unităţile militare din Afganistan şi Irak, preoţii militari au slujit messe şi au organizat Marea sărbătoarea Naşterii Domnului IISUS.

* Noul Testament” a fost tradus şi în limba ife, a unei populaţi locale, un trib din Togo. Munca a început în 1981 şi adurat 28 de ani. Tipărită în Coreea de Sud, ediţia se adresa unei populaţii neştiutoare de carte în ansamblu, dar s-au folosit donaţii din Suedia pentru a începe alfabetizarea locuitorilor.

* Dmitri Medvedev, preşedintele Federaţţiei Ruse a semnat un decret prin care se interzice orice propagandă în favoarea avortului: în presă, televiziune, localuri publice şi private, cluburi, restaurante, magazine, mijloace de transport etc.

* Puterea faptelor bune. Şapte Biserici neoprotestante din nordul Londrei oferă cazare, masă şi asistenţă morală persosnelor prinse fără adăpost de frigul iernii ; Biserica „Filadelfia” din Chişinău a făcut o vizită, ducând daruri la închisoarea pentru femei din satul Ruşca, unde sunt deţinute 250 de persoane.

* Aflat în relaţii temsionate cu autorităţile şi populaţia din Turcia, care pun la îndoială dreptul de a exista al Patriarhiei Ortodoxe Răsăritene, şi al lui Bartolomeu de a se numi Patriarh, acesta declară cu fermitate:”Rămînem în Turcia, chiar dacă vom fi răstigniţi. Suntem trataţi acici ca nişte cetăţeni de categoria a doua, fiind lipsiţi de drepturile de care se bucură populaţia majoritară.”.

Aceste afirmaţii au trezit un virulent schimb de replici între Atena şi Ankara. Primatul Patriarhiei Ortodoxe a Răsăritului se exercită azi asupra a peste 300 de milioane de credincioşi din întreaga lume şi datează în mod neîntrerupt din vremea Imperiului Bizantin.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5