Episcopii Macarie şi Lovişteanul, prezenţi la aniversarea a 55 de ani de la punerea pietrei de temelie a Bisericii Ortodoxe Spermezeu

sursa www.doxologia.ro, foto Creativ Foto Video

Duminica în care s-a marcat începutul anului bisericesc ortodox, a fost o zi de mare praznic şi înălţătoare sărbătoare pentru locuitorii din Spermezeu, în special, şi, pentru credincioşii ortodocşi, în general. Localitatea năsăudeană a îmbrăcat frumoasele straie tradiţionale de sărbătoare şi aşa şi-a aşteptat şi primit pe cel mai important fiu al său – Preasfinţitul Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord, însoţit de Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Cele două înalte feţe bisericeşti au fost colegi de studii în Anglia.
Distinşii oaspeţi au fost aşteptaţi la intrarea în Spermezeu şi apoi conduşi spre biserica parohială din centrul localităţii, de către un alai format din călăreţi îmbrăcaţi tradiţional şi o trăsură frumos împodobită care i-au purtat până la poarta bisericii cu hramul "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil".
Întâmpinarea înalţilor ierarhi a fost făcută de către profesorul Alexandru Deneş, care le-a adresat un călduros bun venit.
După primirea făcută în faţa bisericii parohiale de către preotul paroh, Simion Buta, dimpreună cu 20 preoţi de pe Valea Ţibleş-Ilişua, alături de corul de femei şi copii al bisericii şi de către un număr impresionant de credincioşi din localitate şi din parohiile învecinate, mulţi dintre ei înveşmântaţi în frumoasele porturi strămoşeşti, a urmat desfăşurarea, în altarul de vară, a Sfintei şi dumnezeieştii Liturghii arhiereşti, momentul cel mai înălţător al întregii sărbători.
Alături de Preasfinţia Părinte Macarie a slujit şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul care a şi rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat profunzimile duhovniceşti ale evangheliei duminicale, arătând „importanţa dragostei şi a responsabilităţii părinţilor faţă de copiii şi a copiilor faţă de părinţi în familie şi Biserică”. Au mai fost prezenţi stareţul Iacob al Mănăstirii Băişoara, păintele Siluan şi maica stareţă Veronica de la Mănăstirea Dobric, directorul Seminarului Teologic Cluj, Liviu Vidican. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către corul bisericii parohiale. La chinonic a cântat câteva pricesne Alexandru Pugna, îndrăgit interpret al cântecului popular şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Pentru invitaţi, la agapa frăţească, Corul Bisericii Ortodoxe a prezentat frumoasele obiceiuri de aici, impresionând asistenţa. Această zi de măreaţă sărbătoare va rămâne vie în memoria şi sufletul întregii suflări ortodoxe din Spermezeu.
În localitate există două biserici construite: Biserica veche – monument istoric şi Biserica nouă – actuala biserică parohială, unde s-a săvârşit Sfânta Liturghie.
1. Biserica veche – monument istoric cu hramul Sfânta Fecioară Maria a fost construită în anul 1712 de către un “grof” pentru credincioşii ortodocşi din Spermezeu, ea funcţionând ca biserică parohială până în anul 1964, când s-a terminat construirea noii biserici, cea veche fiind declarată monument istoric.
2. Biserica nouă cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril a fost construită începând cu anul 1958 sub păstorirea preotului Nistor Mureşanu, slujba de sfiinţire fiind săvârşită la 9 noiembrie 1969 de către Î.P.S. arhiepiscop Teofil Herineanu. Ulterior au avut loc şi alte lucrări de reparaţii şi îmbunătăţiri: înlocuirea acoperişului vechi cu unul din tablă zincată (1990), zugrăvirea exteriorului în terasit (1995) şi mai ales renovarea interioară a bisericii, lucrare amplă desfăşurată între anii 2000 – 2002 sub păstorirea preotului paroh Ioan Simion Buta, lucrare care a constat în următoarele: executarea unei picturi interioare în tehnica frescă, înlocuirea iconostasului vechi cu unul sculptat din lemn de stejar sculptat şi dotarea cu mobilier şi obiectele de cult necesare (strane laterale, bănci, candelabru, Sf. Evanghelie, Sf. Chivot, Sf. Vase etc.).
Astfel împodobită, biserica nouă a fost resfiinţită în ziua de 25 august 2002 de către Î.P.S. Arhiepiscopul Bartolomeu, înconjurat de un sobor de 34 de preoţi şi diaconi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5