Educaţia în spiritul valorilor europene

"Marea artă a unui educator constă în cizelarea manierelor şi informarea minţii; el trebuie să sădească în elevul său bunele obiceiuri şi principiile virtuţii şi ale inţelepciunii, să-i dea treptat o viziune asupra omenirii şi de a iubi şi imita tot ce este excelent şi demn de lăudat."

John Locke

Capacitatea profesorului de a-i îndruma pe toţi elevii să înveţe este esenţială pentru viitorul societăţii noastre. Dacă dorim educaţie de înaltă calitate, este important ca profesorii să aibă oportunitatea de a-şi dezvolta competenţele. Un sistem educaţional şi de formare continuă competitiv, este acela capabil să dezvolte resursa umană, prin contribuţia sa la promovarea abilităţilor, a creativităţii, a inteligenţei, a discernământului, a iniţiativei, a originalitaăţii, a admiraţiei lucide faţă de valoare, precum şi la corectarea carenţelor de comportament civic vizibile în spaţiul public românesc.

La sfârşitul lunii mai, a acestui an, am avut ocazia de a participa la un proiect Comenius de mobilitate individuală, Eurodidaweb - Pedagogical Use of Internet and Multimedia Tools “Utilizarea în scop pedagogic a Internetului şi a uneltelor multimedia (EURODIDAWEB)”, care s-a desfăşurat în Italia. Instituţia organizatoare a proiectului este “Europaclub LIDS “Sapienza” University – Roma(cea mai mare universitate din Europa şi a doua ca mărime, din lume), managerul de proiect fiind dl. prof. universitar Alberto Pigliacelli.La activitate au participat cadre didactice, formatori, inspectori de specialitate din diferite ţări europene Grecia, Turcia, Spania, Cipru, România. Această minunată oportunitate a fost finanţată de Uniunea Europeană, prin programul Comenius, coordonat în România de Agenţia Naţională Pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.

Obiectivul principal a fost formarea deprinderilor de creare şi utilizare a paginilor web în activitatea didactică, prin studiul HTML, CSS, XML, Plone (Open Source). Pe toată perioada activităţii desfăşurată la “Sapienza” University, au fost urmărite urmatoarele aspecte:

• Studierea modului în care tehnologiile web pot fi utilizate în scoli şi universităţi. Definirea wed-learning-ului. Învăţarea online şi variantele sale.

• Prezentarea noţiunilor despre sistemul de management al conţinutului (Content Management Systems), folosite pentru administrarea paginilor web, a informaţiilor, a cunoştinţelor puse la dispoziţia userilor (Common Knowledge), a link-urilor (Links) şi a noutaţilor (News) pe un site.

• Expunerea unui istoric al Web-ului, noile tehnologii apărute în ultimii 5 ani, anii ştiinţei web-ului, viitorul utilizării în masă a Web-ului, iluziile şi limitele WorldWideWeb-ului.

• Prezentarea limbajul HTML şi a cursurilor free online (CSS, XML, Plone (Open Source), ce pot fi folosite pentru învaţarea acestui limbaj şi a unei aplicaţii open source folosită ca o platformă pentru managementul conţinutului.

În ceea ce priveşte valoarea europeană a activităţii de formare, am conştientizat, împreună cu colegii din Europa, necesitatea înlocuirii metodelor tradiţionale de activitate şcolară, cu deprinderi de muncă independentă în laborator, utilizând materiale didactice moderne, sub forma softurilor educaţionale, a paginilor web cu conţinut educaţional, cum ar fi Europaclub(propus de organizatori) - un loc de întâlnire virtual, unde ne putem împărtăşi cunoştinţe, experienţe, bune practici, instrumente utile în activitatea educativă.Privind din aceeaşi perspectivă europeană voi încuraja cooperarea transnaţională, prin acţiuni pedagogice interculturale dintre instituţia unde lucrez şi alte instituţii de învăţământ din Europa, prin proiectele pe care le coordonez.

Schimbul de idei şi împărtăşirea experienţelor proprii, cu ceilalţi participanţi la activitatea de formare, au favorizat atingerea dimensiunii europene, componentă care se va răsfrânge asupra întregii mele activităţi didactice viitoare.

Iulia Istrate

Profesor Coordonator al Cercului de Informatică

Palatul Copiilor Bistriţa

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5