Doliu în lumea folclorică! Bistriţeanul Puiu Vasilescu, celebrul coregraf al românilor, cunoscut în întreaga lume, a trecut la cele veşnice

Bistriţeanul Puiu Vasilescu, celebrul coregraf al românilor, cunoscut în întreaga lume, a trecut la cele veşnice. "Maestrul coregraf Puiu Vasilescu, artist emerit al dansului românesc, a avut o colaborare aparte cu Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, fiind prezent de multe ori în mijlocul nostru la instruirile coregrafilor, dar şi pentru a învăţa jocurile populare pe străinii dornici de acest lucru, inclusiv din Japonia. Este cel care a montat suitele de dansuri de la noi din judeţ la toate ansamblurile mari din ţară. L-am cunoscut de când eram foarte tânăr dansator şi de atunci am păstrat o relaţie deosebită, fiind pentru mine un adevărat mentor. Bunul Dumnezeu să îl odihnească" ne-a declarat maestrul coregraf Ioan Simionca, preşedinte Asociaţia coregrafilor din Bistriţa-Năsăud.
...

Puţină lume ştie că celebrul coregraf Puiu ( Theodor) Vasilescu, preşedinte al Academiei de Dansuri Populare, cel care avea la activ cele mai multe coregrafii din ţară, este născut la Bistriţa. „În biografia mea există trei locuri. În 1940, Ardealul a fost înjumătăţit, iar comandantul Infanterie 83 Cluj, tatăl meu, a trebuit să plece în Bucureşti. Aşa am ajuns şi eu bistriţean în Capitală. Soţia mea este din Sibiu şi aşa se face că actulamente sunt sibian, coregraf la „Junii”. Astfel, acasă la mine e şi Bucureştiul şi Sibiul, cu litere de mână, dar şi Bistriţa, cum majuscule. Casa mea este peste drum de Centrul Judeţean pentru Cultură, a treia casă de lângă Sinagogă. Pe aceste uliţe am copilărit şi am prins dragostea de tradiţii. Astăzi, Bistriţa este o citadelă, un oraş mare. Unchiul meu era protopop şi-l însoţeam la slujbele la bisericile de pe sate, care mai apoi erau urmate de un joc în faţa bisericii. Întotdeauna am fost întrebat de unde sunt de vorbesc aşa de gingaş. Mă mândresc cu Bistriţa”, ne-a declarat, cândva, Puiu Vasilescu.
Theodor Vasilescu a fost coregraf, profesor de dans românesc şi de caracter, cercetător de folclor şi de dans tradiţional. S-a născut la Bistriţa, judeţul Bistriţa-Năsăud la 28 octombrie 1932.
Aria sa de activitate cuprindea realizarea de coregrafii şi spectacole din folclorul autohton, sau al altor etnii, la ansambluri din România sau din alte ţări. O parte importantă a activităţilor sale a fost predarea dansurilor româneşti la cursuri şi workshopuri sau clase de măiestrie şi perfecţionare organizate de grupuri şi societăţi de dansuri internaţionale din România şi din alte ţări / continente, sau de academii de dans din ţară şi din străinătate.
A ţinut cursuri în Europa (Olanda, Germania, Belgia, Norvegia, Suedia, Finlanda, Elveţia, Italia, Spania) în SUA (Stockton Camp, Mainewoods Camp, Mendocino Camp, şi la diferite groupuri în California de Sud şi de Nord, Alaska, New Mexico, Oregon, Minnesota, Texas, Maine, Massachusetts, Pennsylvania, New Jersey, Florida, Virginia, Ohio, Washington DC., New-York), în Japonia, Canada (Quebec, Ontario, Alberta, Saskatchewan) în Hong-Kong şi înTaiwan.
Theodor Vasilescu a realizat coregrafii pentru ansambluri profesioniste de dans: "INTERNATIONAAL FOLKLORISTISCH DANSTHEATER" din AMSTERDAM - Olanda, Ansamblul National de Folclor "LES SORTILEGES" din MONTREAL- CANADA, Ansamblul "VINOK" din EDMONTON - CANADA, Asamblul "AMAN" din Los Angeles- SUA., Ansamblul "BUDLET" din Hong-Kong, ca şi pentru mai multe alte ansambluri de dans din SUA, Norvegia, Olanda, Germania, Spania. Theodor a realizat mari spectacole internaţionale în aer liber ca cel de la " World Folklore Festival" organizat de C.I.O.F.F la "FOLKLORIADA" din Brunssum - Olanda şi cel de la Festivităţile Nilului în Sudan.
În Romania, cele mai cunoscute ansambluri profesioniste de folclor ca "Junii Sibiului", "Doina Gorjului", "Baladele Deltei", "Mureşul", "Transilvania" şi alte numeroase ansambluri folclorice de amatori au în repertoriul curent spectacole şi coregrafii ale lui Theodor Vasilescu.
A fost coregraful şi a condus secţia coregrafică a renumitului Ansamblu Artistic Profesionist "Rapsodia Română". El a fost şi coregraful şi a condus timp de 43 de ani secţia de dans a Ansamblului Folcloric "Cununa Carpaţilor" din Bucureşti.
Din 1964 până în 1994 a condus secţia coregrafică a Centrului Naţional pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale. În această funcţie a făcut multe studii şi cercetări de teren, îmbogăţind culegerile de dansuri şi tradiţii. Pentru realizări deosebite în arta coregrafică i s-a acordat titlul de Artist Emerit.
A fost "guest teacher"al Academiei Internaţionale a Dansului din Koln - Germania
A predat mai mulţi ani cursul de caracter şi dans românesc la secţia de coregrafie a Institutului de Teatru şi Film din Bucureşti.
Theodor Vasilescu a fost preşedintele Asociaţiei Coregrafilor Ansamblurilor Folclorice din România.
Theodor Vasilescu este autorul Sistemului de Notare Grafică a Dansului (©1969). Acest sistem este folosit în mod curent de coregrafi în România pentru culegerile de dans (în acest sistem s-au publicat peste 60 de volume de culegeri de jocuri). Sistemul este folosit şi în alte ţări: Olanda (unde este predat şi la academiile de dans), Suedia, Japonia şi Australia.
Este autorul unei culegeri antologice de dansuri din mai toate zonele ţării, "Folclor coregrafic românesc" (două volume) care este rezultatul mai multor ani de studii şi cercetări.
Este autorul unui sistem de studii de dans de caracter românesc, la bară şi la centru care este folosit în diferite ansambluri din ţară şi din străinătate.
Theodor Vasilescu a fost inginer, absolvent al Institutului Politehnic din Galaţi din 1956, dar a decis în 1964 să continue "full time", ca profesie, dansul şi cercetarea folclorului.
Cunoaştea şi vorbea fluent limbile: franceză, engleză, olandeză, germană şi rusă.
Odihnă veşnică!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5