Deschide-ţi inima, copile!

Înv. Anuţa Pop Şcoala Gimnazială " Artemiu Publiu Alexi" Sîngeorz-Băi

Colindatul este un obicei străvechi . Cei dintâi colindători au fost păstorii care au venit la peştera luminată, unde S-a născut Pruncul Iisus şi bucurându-se de acest semn ceresc şi de glasul îngerilor au vestit degrabă, în Cetatea Betleemului, minunea la care au fost martori.
Colindul este o nepreţuită zestre spirituală, pe care o moştenim din moşi-strămoşi. El este sfânt, pentru că transmite un mesaj ceresc, o veste de la Dumnezeu. Dar colindul este şi bun pentru că acesta are menirea să slujească vieţii, să aducă bine în lume şi oamenilor. Din vremuri vechi, colindele, datinile şi obiceiurile noastre de Crăciun au fost o adevărată şcoală de virtuţi morale, întărind simţămintele de frăţietate şi de bună înţelegere.
Cu colindul au pornit şi elevii Şcolii Gimnaziale " Artemiu Publiu Alexi" din Sîngeorz-Băi , dar nu oricum, ci înscriindu-se într-un minunat concurs de colinde, ajuns la a III-a ediţie şi care nu întâmplător se numeşte "Deschide-ţi inima, copile!", deoarece în aceste zile încercăm cu toţii să fim mai buni, mai iertători, să ne gândim mai mult la aproapele nostru şi să fim mai darnici. În competiţie s-au înscris " şi mici şi mari", un număr de 17 grupuri de colindători din clasele 0-VIII, care au încântat pe cei prezenţi prin
frumuseţea şi autenticitatea costumelor populare sângeorzene, dar şi prin acurateţea interpretării unor colinde tradiţionale , mai noi sau mai vechi: "Noi umblăm să împlinim", " Dumnezeu s-o coborât", "În cetatea-mpărătească", "E seara Crăciunului", " O, ce veste minunată…" sau "Copil iubit", colinde care au umplut tuturor sufletele de bucurie şi au adunat de pe stradă mulţimea dornică de linişte şi împăcare sufletească.
Concursul a început cu mari emoţii, marcându-i pe competitori, dar şi pe îndrumătorii lor. Nu le-a fost deloc uşor concurenţilor să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, lovindu-se desigur, de "ochiul critic" al unui juriu foarte exigent, format din profesorii : Raveca Gaveniuc, Adrian Bosancu, Emil Revnic, Cătălina Mureşan, Ionel Oarcăs şi Florin Hodoroga, care a urmărit, pe lângă armonia în interpretare şi autenticitatea costumelor populare. Mult aşteptatele premii nu au întârziat să apară. Astfel, Premiul Special pentru cei mai mici colindători a revenit, cum era de aşteptat, clasei pregătitoare B (înv. Ioana Ani), iar Premiul Special pentru interpretare a fost obţinut de elevii clasei a IV-a, Cormaia (înv. Livia Mihăilă). Premiul I a fost adjudecat de clasele : a II-a D ( prof. Cătălina Lupşan), a VI-a A (prof. Nicoleta Zimveliu), a VIII-a B (prof. Codruţa Băndean) şi a VII-a A (prof. Oana Bazga), competiţia desfăşurându-se pe trei secţiuni. Toţi participanţii au fost răsplătiţi cu diplome şi …foarte multe aplauze.
"Felicit deopotrivă concurenţii , dar şi pe îndrumătorii lor care ne-au adus mai aproape de suflet spiritul sărbătorilor de Crăciun prin minunatele colinde strămoşeşti care ne-au făcut să vibrăm , să zâmbim şi să fim mai profunzi. Colindătorii noştri de astăzi ne-au cântat cu încredinţarea că sunt solii unei lumi mai bune, cu binecuvântarea Domnului care a venit între noi "să se nască şi să crească, să ne mântuiască". Colindele ne înalţă sufleteşte, ne înnoiesc făptura interioară, ne apropie unii de alţii, ne fac mai buni, mai iubitori, mai iertători, mai credincioşi, într-un cuvânt ne picură în suflete acea linişte şi acel echilibru moral ce ne este atât de necesar în călătoria noastră pe acest pământ. Sfintele sărbători să vă aducă pace şi lumină în suflet, belşug în casă, minte deschisă şi inimă plină de iubire, iar noul an să fie mai bun şi mai bogat. La mulţi ani! " a concluzionat prof. Adrian Bosancu, directorul şcolii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5