Cu drag despre profesorul Sever Ursa

L-am cunoscut pe domnul profesor Ursa odată cu încheierea facultăţii de filologie de la Iaşi. Nu puteam merge la Maieru fără a nu trece şi pe la vestitul Muzeu al lui Liviu Rebreanu. Prozatorul Liviu Rebreanu s-a născut în satul Târlişua, un sat din zona Năsăudului şi apoi întreaga familie a Rebrenilor s-a mutat la Maieru.

Muzeul Rebreanu este o mărturie a sufletului românesc destinat marelui prozator. Am fost de multe ori la Maieru. Uneori singur, însoţit de copilul meu, elev în acea vreme în ciclul gimnazial, alteori cu elevi de la Şcoala Generală din Nimigea.

Muzeul din Maieru a fost şi mai este condus de către profesorul de limba română Ursa Sever. Copiii ascultau cu atenţie expunerile domnului Ursa. Într-un cabinet elegant, puneau copiii, în mod ordonat, să asculte şi să poată expune cele auzite. În Muzeul Măierean a deschis un abonament intitulat „Cuibul Visurilor”. Periodic, elevii şi profesorii primeau abonamente. În muzeu, pe categorii, erau expuse diferite broşuri, volume de versuri, cărţi, obiecte cu valoare ţărănească. Domnul Ursa avea grijă ca pentru fiecare copil şi pentru fiecare obiect să găsească o explicaţie. Mi-a vorbit şi despre fratele meu Ilie, tot profesor de limba română, plecat demult dintre noi.

Într-o toamnă frumoasă am fost acasă la domnul profesor Ursa.

O locuinţă elegantă, dominată de cărţi, valoarea vie a bucuriei.

În curte, domnul profesor era urcat pe o scară de lemn subţire pentru a face o nouă clăiţă de lemn. Băiatul domnului profesor şi doamna învăţătoare erau foarte atenţi ca mişcările elementelor să fie egale.

Făcut-am excursii cu elevii şi cu tinerii la Târlişua, la Prislop şi în alte locuri legate de memoria lui Liviu Rebreanu.

Memoria lui Rebreanu se păstrează în multe aşezări din Ardeal: Nimigea, Nepos (Vărarea), Măgura Ilvei. În aceste aşezări Liviu Rebreanu a fost ajutor de notar. De aici a plecat la Bucureşti şi Craiova.

Zilele au trecut şi trec spre binele nostru comun.

Sănătatea noastră este în luptă pentru bucuria tuturor.

Dorim domnului profesor Ursa sănătate şi putere pentru binele nostru.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5