Din dragoste pentru oameni

Crucea Roşie din Scharding – Austria, o lecţie de voluntariat

O delegaţie a Crucii Roşii din oraşul Scharding, Austria, s-a întâlnit ieri, cu reprezentanţi din conducerea Consiliului Judeţean. Oaspeţii de peste hotare şi-au manifestat deschiderea pentru o serie de colaborări cu autorităţile judeţene şi Crucea Roşie Română, filiala Bistriţa-Năsăud.

Delegaţia a fost condusă de Wolfgang Wagner, preşedintele Crucii Roşii din Scharding. Wolfgang Wagner a adus, din 1990 până în prezent, peste 24 de transporturi umanitare destinate persoanelor cu nevoi din judeţul nostru.

,,Suntem la cel de al 24-lea transport cu bunuri şi ajutoare umanitare, şi de 20 de ani vin în Transilvania, cu ajutoare, la Bistriţa şi la Beclean. În aceşti 20 de ani, am închegat multe prietenii, atât la Bistriţa, cât şi la Beclean, un lucru îmbucurător pentru noi. Noi, la Crucea Roşie, avem un moto - Din dragoste pentru oameni, şi din dragoste pentru oameni am venit aici. Sunt însoţit de foarte mulţi membri care lucrează ca şi voluntari, iar cu sprijinul lor am putut realiza si strângerea de fonduri pentru diverse activităţi.

De data aceasta, vom aduce la Beclean nişte paturi de spital în secţia reabilitată a Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică „Sf. Luca”, şi acest lucru este cel mai important. Am venit cu foarte mulţi tineri, deoarece în Austria, sunt implicaţi foarte mulţi tineri în acţiunile de voluntariat. Mă bucur că, datorită eforturilor doamnei preşedinte Maria Sigarteu (n.r. Maria Sigarteu- preşedinte Crucea Roşie Bistriţa), şi aici, la dumneavoastră, sunt implicaţi tineri”, a spus Wolfgang Wagner.

E important să existe exemple…

Delegaţia Crucii Roşii din Scharding - Austria s-a remarcat nu doar prin prezenţa unor membri tineri şi foarte tineri, ci şi prin smerenia cu care aceştia înţelegeau să-şi exercite profesia de voluntar. Da, profesia, pentru că în Austria, şi în orice ţară civilizată, voluntariatul este un mod de viaţă continuu, şi nu funcţionează ca la noi, doar în situaţii limită…

Mi-a atras atenţia un tânăr voluntar, care nu avea mai mult de 15-16 ani, dar era un exemplu de seriozitate şi implicare. Tânărul acela a înţeles perfect, că se află în România, respectiv în Bistriţa, în Beclean, pentru a ajuta, şi acest lucru cere din partea lui, o eficienţă maximă.

Într-un mod elegant, şeful delegaţiei din Austria, Wolfgang Wagner, a vorbit despre ceea ce înseamnă voluntariatul pentru austrieci, şi ce înţeleg ei prin voluntariat. Ştiaţi că în Austria, tot al doilea cetăţean este implicat într-o activitate de voluntariat? Când va fi posibil acest lucru şi în România? Poate în momentul în care statul ne va învăţa şi de ce nu, ne va impune, voluntariatul ca un mod de viaţă şi ca un mod de integrare socială…

,,La noi, în Austria, voluntariatul are o tradiţie, o tradiţie de câteva decenii, şi ea nu se referă numai la sfera socială. În Austria, tot al doilea cetăţean este implicat într-o activitate de voluntariat, în diverse domenii, social, cultural, sportiv, chiar şi politic. Să nu uităm că, în Austria, serviciul de pompieri, serviciul de urgenţe sunt formate din voluntari. În ceea ce priveşte implicarea tinerilor, important este să existe exemple pe care aceştia să le urmeze. Laud tânăra echipă de voluntari închegată la Beclean, şi acesta este exemplul care trebuie urmat”, a subliniat Wolfgang Wagner, preşedinte Crucea Roşie Austria, filiala Scharding.

Colaborarea continuă, dar găsiţi un sediu pentru Crucea Roşie B-N

Oaspeţii din Austria şi-au manifestat intenţia de a păstra colaborarea şi pe viitor. În acest sens vor fi realizate o serie de proiecte comune cu autorităţile publice şi Crucea Roşie Română, filiala Bistriţa-Năsăud, dar şeful delegaţiei austriece a pus degetul pe rană, şi a rugat conducerea Consiliului Judeţean să găsească cât mai repede cu putinţă un sediu adecvat pentru filiala judeţeană a Crucii Roşii.

,,Vom continua cu aceste ajutoare şi vom sprijini efectiv Crucea Roşie de aici. Rugămintea mea către executivul Consiliului Judeţean este să ofere un sprijin pentru găsirea unui spaţiu corespunzător pentru Crucea Roşie. Sunt condiţii precare în sediul CJ. În Austria, Crucea Roşie se ocupă şi de problemele de gen social, chiar dacă în România, lucrurile sunt un pic diferite, dorim ca infrastructura să se îmbunătăţească”, a precizat Wagner.

Problema sensibilă a unui sediu pentru filiala judeţeană a Crucii Roşii a fost atinsă şi de Maria Sigarteu, preşedinte Crucea Roşie Bistriţa, care a tras un semnal de alarmă, autorităţilor judeţene, să nu mai tărăgăneze această problemă, pentru că în acest moment, au fost nevoiţi să-şi primească oaspeţii într-un restaurant, în lipsa unui spaţiu corespunzător.

,,Problema sediului este în curs de rezolvare…”

Executivul Consiliului Judeţean, prin vocea administratorului public, Vasile Negruşeri, nu a dat un răspuns exact, când şi unde va fi dat în folosinţă noul sediu al Cruci Roşii. În schimb, s-au făcut multe promisiuni…

,,Vom găsi o soluţie bună şi apropiată de Consiliul Judeţean, încât la următoarea vizită a oaspeţilor din Austria să îi puteţi primi în noul sediu”, a spus Vasile Negruşeri.

,,Problema este în curs de rezolvare”, a completat vicepreşedintele CJ Luca Iancu.

După ce opt ani de zile, au folosit ca şi sediu, imobilul situat pe strada Mihail Kogălniceanu, numărul 23, odată cu decizia aleşilor locali referitoare la extinderea lăcaşului de cult, aflat în imediata vecinătate, reprezentanţii Crucii Roşii s-au văzut în situaţia de a se muta din sediul respectiv, fiind puşi să-şi desfăşoare activitatea în diverse locaţii precare.

Anul trecut, la sfârşitul lunii iunie, consilierii judeţeni au aprobat proiectul de hotărâre prin care imobilul unde îşi desfăşura activitatea Crucea Roşie, să fie transmis cu titlul gratuit de proprietate, Protopopiatului Ortodox Român Bistriţa, cu destinaţia lăcaş de cult. Protopopiatul intenţionează să folosească acest imobil pentru extinderea aşezământului religios cu hramul „Sfântul Vasile cel Mare”, unde asistenţa religioasă este asigurată de preotul misionar Sorinel Moldovan.

De menţionat, este şi faptul că nimeni din mass-media nu a contestat sau contrazis modalitatea în care a fost atribuit imobilul, singurul aspect pe care îl semnalăm, ţine, din nou, de moralitate şi de faptul cum sunt date unele explicaţii privitoare la viitorul sediul al Crucii Roşii.

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]