Corneliu Vadim Tudor s-a stins din viaţă. În urmă cu ani, scria istorie la Bistriţa

În 2000, Bistriţa-Năsăud era singurul judeţ unde era "preşedinte"

Fondatorul PRM Corneliu Vadim Tudor, în vârstă de 65 de ani, a murit, luni, în Centrul Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare al Armatei, unde a fost dus după ce i s-a făcut rău.

Corneliu Vadim Tudor (n. 28 noiembrie 1949București - d. 14 septembrie 2015, Bucureşti) a fost un scriitor, politician și jurnalist român. Este fondatorul Partidului România Mare (cunoscut ca PRM) și membru al Parlamentului European. A fost discipolul scriitorului Eugen Barbu.

Potrivit Wikipedia, în 1967, a absolvit al Colegiului Național "Sfântul Sava" din București, iar în 1971 devine  licențiat al Facultății de Filosofie a Universității din București cu o teză despre sociologia religiei. În 1975 urmează cursuri la Școala de ofițeri de rezervă din București, iar în perioada 1978-1979 beneficiază de bursa premiului internațional Herder, acordat magistrului său, scriitorul Eugen Barbu; face studii de istorie la Viena. C.V. Tudor vorbea fluent  limbile italiană, franceză și engleză.

 

***

Corneliu Vadim Tudor este fondatorul Partidului România Mare, în 15 iunie 2013, într-o şedință extraordinară a Consiliului Național, decizându-se revocarea lui din funcţia de preşesinte. Ulterior, Tribunalul București a decis ca europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor să fie repus în funcția de președinte al Partidului România Mare după ce fusese exclus din partid.

Acesta a fost senator în Parlamentul României în perioada 1992-2008.

***

Corneliu Vadim Tudor a candidat la alegerile prezidențiale din 1996, când s-a clasat pe locul 5 din 16 candidați.

 

În 2000, a candidat la Președinția României, ajungând în turul doi, unde a obținut 33,17% din voturi. În primul tur,  cel mai mare procent l-a obţinut în judeţul Bistriţa-Năsăud, şi anume 42%, fapt care a rămas în istoria politică a judeţului. În turul II, Bistriţa-Năsăud a fost singurul judeţ unde a câştigat Vadim Tudor, cu 54,56% din voturi. 

 

În 2004, a candidat la Președinția României și a obținut 12,57% din voturi. La alegerile prezidențiale din 6 noiembrie 2009, a avut doar voturile a 5,56% dintre români. În noiembrie 2014, la prezidenţiale, a cumulat circa 3,68% din toate voturile exprimate și validate.

 

***

Conform Wikipedia, Cormeliu Vadim Tudor a înființat revistele România Mare, în care a continuat politica revistei scriitorului Eugen BarbuSăptămîna (culturală a capitalei), considerată de mulți critici literari o oficină a Securității, prin care, în anii '70-'80, erau puse în circulație informații provenite din arhivele acestei instituții și erau utilizate la șantajul politic și la contracararea postului Radio Europa Liberă în cadrul proiectului zis Melița și eterul.

Actualmente, micul său trust de presă publică revista Politica și ziarul Tricolorul.

Vadim Tudor a publicat 32 de cărți, din care volume de poezie și publicistică, unele editate și în franceză, engleză și arabă, și a scris piese de teatru.

·         1977: Poezii, Editura Eminescu

·         1977: Epistole vieneze, Ed. Eminescu

·         1979: Poeme de dragoste, ură și speranță, Ed. Eminescu

·         1981: Idealuri, Ed. Eminescu

·         1983: Saturnalii, Ed. Albatros

·         1983: Istorie și civilizați

 

 

 

 

Comentarii

14/09/15 20:59
prof. Vasile Găurean

A fost un spirit de luptător în felul lui, dar mai ales un om de cultură şi informaţie căruia puţini îi puteau face faţă. Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească.

14/09/15 21:37
Rus Augustin

Mare pierdere pentru cultura românească,nu cred că s-ar găsi degrabă un înlocuitor. Odihnește-te în pace, tribunule...

15/09/15 08:17
Vizitator

"Fugit irreparabile tempus"! La aproape un an de la aparitia in ziarul Tricolorul din 20 septembrie 2014, a Poemului-pamflet intitulat "MR. PÎRŢ ŞI CURVA POPII", cu aluzie la Victor Ponta, in urma spectacolului grotesc organizat pe Stadionul National de catre PSD, CORNELIU VADIM TUDOR nu mai este.
În urmă cu cîteva zile, poetul Corneliu Vadim Tudor a scris în miez de noapte un pamflet adresat morţii, pe care o lua în zeflemea, la fel cum făcea în toate pamfletele sale. La fel ca spirite ale acestei lumi el şi-a presimţit parcă sfîrşitul. Iata versurile:

Hai, Moarte, să bem o cafea

ţi-o fac cu caimac, aromată

Mai leapădă-ţi coasa cea grea

Şi mantia asta ciudată.

Te rog să iei loc în fotoliu

Nu mă supără dacă fumezi

După cine eşti, Moarte, în doliu?

De ce tot suspini şi oftezi?

E foarte fierbinte cafeaua

Nu te grăbi, că te frigi

Mai lasă-mi pe cer, încă, steaua

Dacă eu am să mor, ce cîştigi?

Ai venit să mă iei în persoană

Prea mare onoare îmi faci

Din toată specia asta umană

Numai pe mine mă placi?

Hai să-ţi ghicesc în cafea

E bine să ştii ce te-aşteaptă

O cumpănă grea vei avea

Dar tu te descurci, eşti deşteaptă.

Eşti tot timpul în criză de bani

Aici, te asemeni cu mine

De ce să fim noi duşmani?

Eu te-nţeleg cel mai bine.

Lumea te aplaudă de departe

În zvon de corridă, olé!

Fii bună şi-ntoarce-te, Moarte

Să văd: după tine ce e?

Acum eşti captivă la mine

Am vrut să-ţi arăt, draga mea,

Că nu-mi este frică de tine:

ţi-am pus şoricioaică-n cafea.

DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5