Cornel Pop şi rugăciunea cântată

Ioan Seni

Din nou publicistul Menuţ Maximinian ne surprinde cu un volum excepţional publicat prin editura Eikon din Cluj-Napoca. Pe cât de valoros este efortul autorului de a publica această carte, pe atât de valoroasă este şi personalitatea care este prezentată în acest volum – profesorul canonic Cornel Pop, un specialist de mare clasă la nivel naţional şi unic între maeştrii judeţului nostru. De aceea, pentru oricare dintre cititorii acestei cărţi satisfacţia este dublă. Pe de-o parte îl admirăm pe autorul cărţii pentru noua lui performanţă, pentru hărnicia şi talentul lui, pentru stilul său direct, sincer şi convingător, pentru meritul de a fi scos pe piaţa informaţiei o carte atât de valoroasă. Pe de altă parte, Menuţ evidenţiază performanţele unei personalităţi atât de bine cunoscute şi complexe în lumea elevată a armoniilor corale, evidenţiind şi aspecte picante din viaţa acesteia. Pentru bistriţeni, marea performanţă a lui Cornel Pop este Corala „Andrei Mureşanu” prin intermediul căreia conjudeţenii noştri cunosc de peste 40 de ani farmecul şi esenţa muzicii divine, a muzicii sacre, superb armonizată de maestrul Cornel Pop. Prin „armele” acestei corale – „cânturile.., muzica şi poezia cu parfumul lor ceresc” şi prin dirijorul ei, coriştii bistriţeni sunt binecunoscuţi în mediile religioase, universitare şi culturale ale judeţului şi ale ţării. Armonia muzicii liturgice corale este satisfacţia cea mai relevantă a maestrului, dar la fel de pasionat este şi atunci când dă expresivitate artistică lucrărilor unor mari compozitori români precum Tudor Jarda căruia i-a închinat şi o selectă reuniune corală cu participări interjudeţene sau internaţionale (2010, 30 mai, ediţia III-a – un cor din Mandelo - Italia, din Câmpulung, Şomcuta Mare, Bistriţa şi Năsăud ).

Mă număr printre cei care beneficiază de îndrumările dirijorale ale maestrului Cornel Pop, în Corul „Deisis” de la Năsăud, cor iniţiat de preoţii D-tru Tomi şi Leon Pop şi menţinut astăzi de pr. Lucian Greab. Părintele arhidiacon Cornel Pop rămâne simbolul perfecţiunii în activitatea corală din judeţ şi din ţară, demonstrând că numai munca te poate face performant. Este un privilegiu să-l cunoşti ca instructor sau dirijor, ca om cu un caracter de admirat pentru că mereu etalează un suflet tânăr, este mai mult decât punctual, te domină prin profesionalismul său, prin observaţiile sale ironice dar sincere şi binefăcătoare. Prestigiul pe care şi l-a câştigat a fost clădit prin muncă şi pasiune interpretativă, printr-o exigenţă bine gestionată, prin felul de a şti să se facă util şi eficient

Aflam cu interes, în clipele libere din timpul repetiţiilor ce performanţe a obţinut cu formaţiile corale de la Feldru, Zagra, Maieru, Nepos, Prislop, Leşu, dar mai ales de la Năsăud unde a ocupat şi funcţia de director al Casei de Cultură, instituţie ajunsă în timpul său fruntaşă pe ţară pentru că avea tot felul de formaţii artistice – teatru de maturi sau de păpuşi, orchestră simfonică sau populară, ansamblu folcloric, cor de cameră etc. La Năsăud îşi cunoaşte soţia, o pasionată îndârjită pentru etnocultura judeţului iar copiii lor îi urmează cu multă pasiune în aceeaşi branşă a muzicii şi culturii. Mutat la Bistriţa îşi leagă viaţa de înfiinţarea ansamblului „Cununa de pe Someş”, a Corului Sindicatelor devenit din 1974 Corala „Andrei Mureşanu” şi cu care va începe seria premiilor I în cele mai mari festivaluri din ţară, întrecându-i şi pe bucureşteni. Maestrul găsea în festivalul naţional „Cântarea României” minunatul prilej de a valorifica geniul artistic al neamului românesc, regretând astăzi slabul interes al diriguitorilor „patrioţi” în acest domeniu.

Cu orchestra profesionistă din Bistriţa a câştigat trofee preţioase în Franţa, URSS, Polonia, Grecia, Germania, Chişinău... A refuzat ofertele universitare pentru a se consacra muzicii corale religioase din ţinutul nostru fiind răsplătit cu rangul de arhidiacon, la propunerea protopopului de Năsăud, pr. Ioan Dâmbu. Numeroase sunt hramurile şi locaşurile de cult la care prezenţa maestrului dirijor cu coralele de Năsăud sau Bistriţa era prezent. Presa judeţeană şi cea naţională elogiau firesc prestaţia acestora, un corespondent harnic şi oportun fiind prof. Ştefan Pop. Stau mărturie şi CD-urile cu cântări religioase ale formaţiilor dirijate de maestrul Cornel Pop. Rămâne mereu tânăr, riguros, bine organizat, sever mai întâi cu el însuşi şi apoi cu ceilalţi. De aceea este admirat şi respectat ca o strălucită emblemă a ţinutului nostru someşan şi nu numai. La aşa o personalitate, aşa o carte. Cinste cui a scris-o.

I. Seni.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5