COLEGIUL NAŢIONAL „LIVIU REBREANU” A GĂZDUIT PENTRU A TREIA OARĂ ELEVI AI „CELTIS-GYMNASIUM” SCHWEINFURT - GERMANIA

Timp de o săptămână, în perioada 31 martie - 7 aprilie 2011, Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa a fost gazdă pentru 15 elevi ai „Celtis - Gymnasium” Schweinfurt (Germania), însoţiţi de profesorii lor, d-na Carola Beetz şi dl. Matthias Türk. Bazele acestui parteneriat au fost puse în urmă cu trei ani de de prof. Marianne Arcălean, în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţi ai oraşului nord-bavarez.

Oaspeţii au avut parte de un program complex şi diversificat, pregătit cu minuţiozitate de profesorii Helena Schuster şi Ioan Arcălean. Astfel, vineri, 1 aprilie oaspeţii au fost întâmpinaţi de dl. Rus Constantin şi d-na Gabriela Mucea (directorul, respectiv directorul adjunct al CNLR), prilej cu care aceştia au fost informaţi despre sistemul învăţământului din România şi despre structura din cadrul unităţii de învăţământ-gazdă, în anul jubileului de 100 de ani al existenţei acestui lăcaş de cultură. După-amiază, „turul oraşului” a culminat cu vizitarea Bisericii Evanghelice, emoţionant descrise de preotul paroh Johann-Dieter Krauss.

Luni, după orele de curs, oaspeţii germani, însoţiţi de organizatori şi de prof. Rus au fost întâmpinaţi în Sala Mare a Primăriei Bistriţa de către primarul urbei noastre, dl. Teodor Ovidiu Creţu, care a subliniat, printre altele, datoria tinerei generaţii de a se implica în vederea unei convieţuiri armonioase în cadrul Uniunii Europene.

Vizitarea Salinei din Turda, a municipiului Cluj-Napoca, a staţiunilor Piatra Fântânele şi Colibiţa, dar şi a Hergheliei din Beclean, au fost doar unele dintre „surprizele” pregătite de bistriţeni, iar timpul petrecut în cadrul familiilor-gazdă a contribuit la cunoaşterea unor obiceiuri tipic ardeleneşti.

Programul artistic oferit de gazde în ultima seară, susţinut de formaţia de dansuri săseşti „Regenbogen” şi de trupa „Ignition” i-a impresionat profund pe germani. Ca mulţumire, aceştia au pregătit la rândul lor un scurt moment muzical, în cadrul căruia elevii-oaspeţi au mulţumit, în limba română, pentru ospitalitate. În final, germanii au avut prilejul de a savura o cină tipic românească.

Buna desfăşurare a acestui parteneriat a fost posibilă şi datorită implicării şi susţinerii directe a familiilor elevilor-gazdă, a Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc” Bistriţa şi a domnilor Toma-Otto Hartig (director executiv al Forumului German din Bistriţa) şi Tudor Ispravă (director firmă), cărora dorim să le mulţumim călduros pe această cale!

Ioan Arcălean

(prof. CNLR-Bistriţa)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5