Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog propune înfiinţarea unor secţii de dezintoxicare pentru minori şi adulţi, la Spitalul Judeţean!

Anul trecut, 43 de persoane, dintre care 15 minori, au intrat într-un program de asistență la  Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bistrița-Năsăud. Veronica Acul, asistent social în cadrul CPECA BN, a prezentat câteva date privind consumul de substanțe interzise în rândul minorilor la nivelul județului Bistrița-Năsăud. Tema din cadrul şedinţei Colegiului Prefectural a fost solicitată de către Avocatul Poporului.

         Pe parcursul anului trecut, au fost făcute 86 de informări pentru consumatori, foști consumatori și aparținători. De asemenea, au fost efectuate 39 de evaluări inițiale medicale, psihologice și sociale, utilizând instrumentul de lucru European Severity Index. Activitatea a îsumat 152 de consilieri psihologice și sociale, 131 şedințe de management de caz. Ca  urmare a consumului de substanţe psihoactive la persoane majoare, au fost 17 fişe standard de înregistrare a urgenţelor medicale, ţi 9 fişe de admitere la tratament colectate  de la Spitalele raportoare din judeţul Bistrița-Năsăud.

          Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bistrița-Năsăud a derulat numeroase campanii de prevenire, de informare şi conştientizare - ”Fii liber!”, Ziua Mondială Fără Tutun - 31 Mai ; Ziua Națională fără Tutun- a treia joi din luna noiembrie; Ziua Internațională de Luptă Împotriva Traficului şi a Consumului Ilicit de Droguri - 26 Iunie; Proiectul naţional “Necenzurat”; Concursul naţional „Mesajul meu antidrog”, ediţia a XVIII–a; Proiectul naţional “Fred Goest Net”; Proiectul naţional “Cum să creştem sănătoşi”; Proiectul naţional “ABC-ul emoţiilor” ; proiectul național ”Eu și copilul meu”, Campania "19 zile de prevenire a abuzurilor și violenței asupra copiilor și tinerilor"

Au fost desfăşurate 18 activități de prevenire antidrog  în taberele școlare de pe raza județului, cu 550 elevi/tineri, la care se adaugă activităţile de la festivalul ”HUSTLE”. În parteneriat cu Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud/Serviciul Poliției Rutiere au fost desafășurate  activități punctuale cu rol preventiv destinate conducătorilor auto angajați în traficul rutier, pe raza județului Bistrița-Năsăud, totalizând  5 activități cu 144 beneficiari direcți -conducători auto și 124 beneficiari indirecți- tineri și adulți însoțitori ai șoferilor.

CPECA BN a venit şi cu o serie de propuneri, de la înființarea unor secții de dezintoxicare pentru adulți și minori în cadrul Spitalului Județean Bistrița; înființarea/ finanțarea/susținerea unui Centru post-cură, la nivelul județului Bistrița-Năsăud, de către autorități ale administrației publice locale. De asemenea, a fost propusă o întâlnire pentru a aborda intersectorial  problematica consumului de droguri în rândul minorilor, pe baza informațiilor furnizate de la următoarele instituții care au fost nominalizate în adresa de la Avocatul Poporului: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud, Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud-Biroul Siguranță Școlară, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Bistrița-Năsăud, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca- secția psihiatrie pediatrică.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5