Peste 200 elevi bistriţeni vor protesta împotriva consumului de droguri

Un număr de 200 elevi de la instituţiile de învăţământ din municipiul Bistriţa vor participa, astăzi, de la ora 10.00, la un marş de protest împotriva consumului de droguri şi substanţe cu efecte psihoactive. Simultan, adolescenţii de la Colegiul Tehnic INFOEL, Liceul cu Program Sportiv, Grupul Şcolar Agricol, Grupul Şcolar Forestier, Grupul Şcolar „Grigore Moisil”, Grupul Şcolar Sanitar, Grupul Şcolar de Servicii, Colegiile Naţionale „Andrei Mureşanu” şi „Liviu Rebreanu”, vor pleca pe patru trasee care au ca punct final Pietonalul „Liviu Rebreanu”, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de alcool, tutun şi droguri, fenomen care îşi întinde tentaculele şi în „liniştitul” oraş Bistriţa.

Acţiunea face parte din campania „Gândeşte! Nu bea! Nu te droga!”, promovată de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud (prin Autoritatea Teritorială de Ordine Publică), Instituţia Prefectului şi Grupul de lucru interinstituţional pentru prevenirea şi combaterea consumului de droguri (în care sunt cooptate IPJ BN, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog).

Tinerii vor distribui fly-ere cu mesaje antidrog, proiectul vizând conştientizarea colegilor lor, a părinţilor şi a comunităţii locale asupra incidenţelor legale şi penale privind consumul de substanţe cu efecte psihoactive. Dincolo de aceste aspecte de ilegalitate sunt sănătatea şi chiar viaţa acestor tineri.

De altfel, campania mai prevede şi o serie de acţiuni de control în baruri, cluburi şi discoteci, dar şi în proximitatea unităţilor şcolare. De asemenea, în 26 iunie, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog va marca „Ziua mondială împotriva drogurilor” printr-o serie de activităţi care să reflecte pericolul la care se expun tinerii prin consumul de alcool, tutun şi droguri (la Ştrandul „Codrişor”, în Parcul municipal etc).

„Consumul de alcool şi chiar de droguri în rândul elevilor este un fenomen la nivelul municipiului şi al judeţului nostru. Din păcate, sunt create condiţii ca aceştia să poată consuma alcool şi substanţe cu efecte psihoactive. (…) Este o vină colectivă, care aparţine atât părinţilor, cât şi autorităţilor. Exisă multe localuri unde sunt create condiţiile pentru ca tinerii să derapeze”, a subliniat prefectul Cristian Florian, în cadrul unei conferinţe de presă.

Poliţiştii au recuperat din discoteci şi baruri aproape 150 minori

Un număr de 149 minori au fost descoperiţi de poliţişti în diverse unităţi de alimentaţie publică, prin cluburi şi discoteci, pentru şase dintre aceştia fiind dispuse şi sancţiuni contravenţionale, pe fondul consumului excesiv de alcool, susţine şeful IPJ Bistriţa-Năsăud, comisarul şef Ovidiu Mureşan. Potrivit acestuia, un număr de 26 de agenţi economici din cei 228 verificaţi au fost sancţionaţi pentru că au comercializat alcool minorilor. Şeful Poliţiei judeţene a ţinut să precizeze că aceşti tineri găsiţi consumând alcool au fost „predaţi” părinţilor, care nu au fost foarte „încântaţi” de grija poliţiştilor.

Comisarul şef Ovidiu Mureşan a anunţat că şi pe perioada vacanţei vor fi efectuate controale în aceste zone de petrecere a timpului liber, pentru limitarea accesului tinerilor la… alcool şi alte „ispite”.

Pe linia combaterii absenteismului şcolar au acţionat şi jandarmii, un număr de 41 elevi fiind depistaţi oriunde altundeva decât la cursuri. Şeful IJJ BN, col. Ionel Cimuca, a menţionat că adolescenţii au fost daţi în grija diriginţilor care au dispus măsurile disciplinare. În paralel, jandarmii bistriţeni au iniţiat 22 de acţiuni de prevenţie în şcolile din judeţ.

Lunar, un copil cere consiliere pe tema drogurilor

Anul trecut, în fiecare lună, un minor (prin părinţi, instituţii etc.) a cerut ajutorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bistriţa-Năsăud, a declarat coordonatorul instituţiei, Corina Damian. Potrivit acesteia, în 2010, 12 tineri au beneficiat de servicii de asistenţă socială, psihologică şi medicală pe fondul consumului de droguri. Corina Damian a menţionat că, în 2011, alte cinci persoane au primit consiliere. Deocamdată, nu există o statistică oficială a incidenţei consumului de droguri în rândul minorilor, la nivel de judeţ, un astfel de studiu fiind implementat la nivel naţional (fiind selectate şi o serie de unităţi şcolare din judeţ). Asta şi pentru că, datele de la nivelul unităţilor medicale sunt transmise centralizat.

Cazurile care au ajuns şi la CPECA BN relevă că tinerii bistriţeni care au consumat droguri provin, în cea mai mare parte, din mediul urban, din familii cu situaţia financiară bună şi ai căror părinţi fie sunt prea ocupaţi cu serviciul, fie sunt plecaţi din ţară. În ultima perioadă, a menţionat Corina Damian, la Centru au apelat şi părinţi din mediul rural, îngrijoraţi de situaţia în care au ajuns copiii lor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5