Ce este psihoterapia și care sunt avantajele acesteia?

Majoritatea oamenilor cunosc termenul de „psihoterapie”, dar nu au o concepție exactă despre ceea ce este cu adevărat. Ideile lor despre asta sunt formate din emisiuni de televiziune, în loc de fapte concrete.

 

Ce este, mai exact, psihoterapia?

Psihoterapia își propune să le permită pacienților sau clienților să recunoască atât sentimentele pozitive, cât și pe cele negative, ce le declanșează pe acestea sau ce situații îi pot face să se simtă bine, nervoși sau deprimați. Acest lucru le permite să facă față dificultăților într-un mod mai constructiv. Majoritatea ședințelor de terapie se desfășoară într-un cabinet psihologic, precum Clinicaaproape.ro, iar clienții care sunt încântați să se schimbe și dornici să lucreze raportează, adesea, rezultate excelente. Psihoterapia ajută în cazul multor situații, inclusiv depresia și stima de sine scăzută, dependența sau certurile în familie. Oricine este copleșit de problemele zilnice și de incapacitatea de a face față poate beneficia de psihoterapie. 

Conform unor estimări ale psihologilor din domeniul cercetării, există cel puțin 500 de tipuri diferite de psihoterapie. Având în vedere numărul mare, cercetătorii nu pot dedica timp pentru a investiga dacă sunt benefice, așa că se concentrează pe tipurile cele mai frecvent utilizate. Aceste tipuri includ: terapia comportamentală (adică alterarea comportamentelor nesănătoase), terapia cognitiv-comportamentală ( adică alterarea modurilor dezadaptative de gândire), terapia psihodinamică (adică rezolvarea conflictelor inconștiente și a experiențelor adverse din copilărie), terapia interpersonală (adică remedierea modurilor nesănătoase de a interacționa cu ceilalți) și terapia centrată pe persoană (care ajută clienții să-și găsească propriile soluții la problemele vieții).
 

Care sunt avantajele psihoterapiei?

Fiecare pacient sau client va obține beneficii diferite din psihoterapie, în funcție de diagnostic și/sau planul de intervenție individual. Unul dintre beneficiile principale ale psihoterapiei este acela că clienții își găsesc o persoană cu care să vorbească. Lucrul cu cineva îi poate ajuta să descopere un nou mod de a privi problemele și îi poate ajuta să caute o soluție. Clienții obțin o mai bună înțelegere a lor, a obiectivelor și a valorilor lor și îi ajută să dezvolte abilități pentru a îmbunătăți relațiile. Terapia pe termen scurt sau pe termen lung poate ajuta indivizii să depășească probleme specifice, cum ar fi o fobie sau o tulburare de alimentație. Dar, dacă psihoterapia va funcționa, clientul trebuie să fie implicat și să muncească din greu în timpul ședinței, precum și între ședințe. Sute de studii au descoperit că psihoterapia ajută oamenii să facă schimbări pozitive în viața lor. Psihoterapia îi poate ajuta să gestioneze emoțiile cauzate de probleme sau elemente declanșatoare, chiar dacă nu sunt traumatice sau care schimbă viața. De asemenea, poate oferi metode unice de rezolvare a problemelor, care îi pot ajuta pe oameni să facă față depresiei, anxietății și dependenței. O persoană nu trebuie să treacă prin ceva care schimbă viața pentru a obține beneficiile terapiei. Întâlnirea cu un terapeut îi permite să vadă cum arată în ochii altor oameni, îi oferă feedback despre sentimentele personale și oferă conștientizarea modului în care emoțiile negative îi afectează viața.

Astfel, terapia poate ajuta la crearea unei strategii pentru a face față greutăților. Discuția cu un terapeut îi permite clientului să privească orice problemă dintr-un unghi diferit.

 

Sursa foto: shutterstock.com

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5