Casele cărţilor

Sub această denumire s-a derulat la Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud, Serviciul de „Împrumut pentru copii”, o activitate la care au pariticipat elevii clasei a III-a A de la Şcoala generală „Lucian Blaga” din localitate. Activitatea este inclusă programul de acţiuni ce se desfăşoară în baza parteneriatul de colaborare încheiat între cele două instituţii pentru anul 2010.

Pentru că tema presupunea prezentarea editurilor, tipografiilor, librăriilor şi bibliotecilor ca şi „case ale cărţilor”, timp de mai bine de o oră, elevii şi bibliotecarele secţiei Rodica Linul si Adriana Zăgrean au întreprins, pe aripile gândului şi imaginaţiei, o călătorie în lumea cărţilor. Această călătorie a fost sugerată de dragostea pentru carte, o veche şi nobilă pasiune şi de dorinţa de a afla cum se naşte o carte.

Pornind din vremurile cele mai îndepărtate, odată cu apariţia scrisului şi a cărţii, am călătorit până în prezent, oprindu-ne, uneori mai mult, alteori mai puţin, ori de câte ori găseam un răspuns la întrebările de la care am pornit. Elevii au făcut apoi un popas, în itinerariul imaginar, la cartea veche existentă în colecţiile Bibliotecii Judeţene. Cu îndrumarea celei care îngrijeşte acest fond, au putut să admire o mică parte dintre „comorile” care se păstrează aici, cărţi în limbile latină şi germană, cu coperte îmbrăcate în piele, aurite şi frumos ornamentate cu flori sau figuri geometrice, unele datând de mai bine de 180 de ani.

„Deşi avem adesea în mână cărţi, le folosim, le cunoaştem destinaţia şi rolul lor în viaţa de toate zilele, puţini sunt cei care ştiu cum se naşte o carte, adevărata ei poveste. Cei care au citit-o sau au trăit-o vorbesc de multă trudă, de gânduri şi zbor pe aripi de vise, de mari comori lăsate de străbuni nouă şi celor care vor veni, şi ale căror proprietari putem deveni prin citit. Despre aceasta am aflat de la scriitorul David Dorian, care s-a alăturat în acestă imaginară călătorie. S-a reconstituit astfel, sub forma unei povestiri, istoria scrisului, a tiparului şi a cărţii urmând ca la viitoare întâlnire să vorbim şi despre drumul cărţii în bibliotecă”, declară directorul Bibliotecii Judeţene, Olimpia Pop.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5