Casa de la nr. 17 - Casa Dr. George Trifon. Simboluri istorice din orașul Năsăud, imortalizate în picturi și fotografii!

Casa de locuit de la nr. 17 din Năsăud

         Se află așezată pe strada George Coșbuc din orașul Năsăud, la intersecție cu strada Zăvoi, o clădire mare ca suprafață și impunătoare ca stil arhitectural, justificându-i vechimea și admirația ei.

         Construcția este compusă din demisol, parter și etaj, încorporând zeci de camere, cu utilități diverse, asigurând un confort decent celor care au trăit și trăiesc astăzi în ea (moștenitorii).

         Proprietari, fam. Rusu Toader (fost diac la Biserică) și fiii domniei sale: Rusu Ioan (cojocar, decedat în 1939) și Rusu Leon (dubălar – prelucrător de piei), o familie de grăniceri năsăudeni, bravi meseriași, trăitori în perioada celor două Războaie Mondiale, care prin muncă cinstită, muncă grea, epuizantă, au învins greutățile acelor vremuri, și-au câștigat un nume bun (faimă) în Năsăud și nu numai, reușind ca prin sudoarea frunții să-și construiască mărețul imobil –  Casa de locuit, despre care se face vorbire.

         Casa datează din anul 1900 – 1918, perioadă în care s-au mai adus îmbunătățiri construcției, asigurând la demisol și atelierele de lucru pentru meseriași (cojocari).

         În ceea ce urmează, pe scurt, încerc să evidențiez câteva date biografice a membrilor descendenți, din familia Rusu Teodor, cu dorința de-a ajunge la moștenitorii care în prezent (2022), trăiesc în imobilul din strada George Coșbuc, Nr. 17.

         Rusu Ioan – cojocarul, decedat în 1939, primul fiu al lui Rusu Toader, bunicul doctorului George Adrian-Ioan, care locuiește în prezent în imobilul cu pricina.

         Rusu Ioan, din două căsătorii a avut 7 copii (fiecare cu destinul lui), din care 4 rezultați din căsătoria cu soția Maria:

         1. Rusu Silvia, căsătorită cu dr. Petri Emil, au avut un singur copil, pe Emilia, căsătorită Dragoș, au plecat în străinătate, nu se cunosc detalii.

         2. Rusu Iulian (Nuși), căsătorit cu Jula Viorica, nu au avut copii au înfiat pe Monuț – nepot de soră a soției.

         3. Rusu Ioan, căsătorit cu Bobu Magdalena, din căsătorie a rezultat Rusu Ioan Trifon (Nelu), este în viață, locuiește în imobilul despre care se face vorbire. Lucrează la Spitalul Orășenesc "Dr. George Trifon” din Năsăud în funcție de economist.

         Este căsătorit cu Bindea Livia, au un singur urmaș, pe Alina-Magdalena Ciubotaru, profesoară în Bistrița.

         - Rusu Maria (Mărioara), căsătorită cu renumitul doctor, George Trifon, omul fără egal în profesie – specialitatea ginecologie, cunoscut în întreg județul și nu numai. Clădirea a devenit apoi cunoscută, ca fiind –  Casa Dr. George Trifon.

          Soții George Trifon și Mărioara, au un singur urmaș,  pe Adrian-Ioan George (Adi). Domnia sa, de profesie medic primar în specialitate – Radiologie. Lucrează în prezent, la Spitalul Orășenesc Năsăud, ce poartă numele tatălui ,,Dr. George Trifon”. Dr. George Adrian-Ioan în perioada anilor 2000-2015 a deținut funcția de director al Spitalului, ,,Dr. George Trifon”.

          Este căsătorit cu Ana Pop din Mocod, (cadru medical), au o singură fiică, Adriana, căsătorită Cihuță, lucrează în Cluj-Napoca la o multinațională, la  rândul lor îl au pe Andrei, bucuria bunicilor – Adi și Ana.

          Ce trebuie știut:

         După instalarea comunismului, mai ales în perioada de început, și încă mulți ani după aceea, familiile cu o stare materială mai bună, cu case de locuit mari, spațioase și cei cu pământuri, au fost supuși unor mari nedreptăți.

         Așa s-a întâmplat și cu familia Rusu, cei care locuiau în imobilul despre care se face vorbire, au fost scoși din locuință, mutați forțat la alte domicilii din oraș.

         Imobilul eliberat, în totalitatea lui, a fost atribuit Uniunii Raionale a Cooperativelor de Consum U.R.C.C. O Întreprindere cu o activitate vastă, cu responsabilități în aprovizionarea populației cu mărfuri de larg consum, cu un sector de producție, prestări-servicii, contractări și achiziții etc., (zeci de salariați).

         Culmea ironiei, dacă se poate spune așa, o parte din membrii familiei Rusu, au lucrat la această Întreprindere până la pensionare: Rusu Iulian și cumnata Rusu Magdalena – lucrători comerciali (în gestiuni) și Rusu Ioan casier – oameni respectați, corecți, de mare încredere.

         Familiile Dr.  George Trifon și Dr. Petri Emil, după scoaterea din casa lor, au locuit câțiva ani la fam. Pleș Gheorghe, maistru constructor. Și domnia sa, supus acelor metode nedrepte (abuzive), strâmtorat în casa proprie cu întreagă familia, în 2 camere.

         Dr. George Trifon s-a mutat apoi, la fam. Ciot Nicolae – tâmplar, o familie care nu avea copii.

         De abia în anul 1970 - 1971, după plecarea U.R.C.C.-ului din clădire (în Sediu proprietate), membrii fam. Rusu (rămași în viață) au reușit să se întoarcă la casa lor –  Casa de locuit cu Nr. 17 din Năsăud (renovată pe parcurs), care își are locul și farmecul ei în istoria Țării Năsăudului. 

 

 

SPITALUL ORĂȘENESC „Dr. GEORGE TRIFON” DIN NĂSĂUD

         S-a dat în folosință în anul 1985.

         Construirea Spitalului în orașul Năsăud, se datorează doctorului George Trifon, care a condus cu dăruire și competență profesională vechiul Spital orășenesc și a ctitorit noul Spital de la cota zero și până la darea în folosință.

         Dr. George Trifon toată viața a muncit pentru oameni, a stat zi și noapte la dispoziția tuturor celor care îi cereau ajutorul.

         Cunoscător al problemelor legate de sănătatea oamenilor, condițiile ce trebuie asigurate pentru realizarea acestui deziderat, a acționat cu fermitate prin instituțiile abilitate, la întocmirea proiectului privind construirea importantului obiectiv.

         A fost foarte greu până la obținerea aprobărilor ..., dar s-a reușit!

         Astfel că, prin Decretul Nr. 265 din 17 iulie 1978, la poziția 43, a fost aprobat de președintele țării Nicolae Ceaușescu – Proiectul privind construirea obiectivului de investiții Spitalul Orășenesc Năsăud, jud. Bistrița-Năsăud, cu 430 paturi și Policlinică.

         După aprobare, s-au demarat lucrările, iar în anul 1985 s-a dat în folosință.

         Obiectivul este construit pe strada Tudor Vladimirescu, nr.1, din Năsăud vis-a-vis de Muzeul Grăniceresc, care cu siguranță intră în galeria obiectivelor emblematice ale Năsăudului.

         Recunoștință

         - Pentru munca desfășurată pe linie profesională, prin implicarea în rezolvarea multiplelor probleme de sănătate și pentru efortul depus în realizarea celui mai necesar și important Obiectiv de investiții din orașul Năsăud –  Spitalul Orășenesc și Policlinică, Dr. George Trifon (1915 – 1987) a fost declarat – post-mortem –  Cetățean de onoare al orașului Năsăud prin Hotărârea Consiliului cu Nr. 105 din anul 2002.

         Prin Ordinul Ministrului Sănătății numărul 92 din 5 februarie 2003, s-a aprobat schimbarea denumirii Spitalului Orășenesc Năsăud în „Spitalul Orășenesc Dr. George Trifon Năsăud”- Semnează – ministru dr. Daniela Bartoș.

        

         Sursa de documentare: Floarea Pleș (trăiri personale), dr. George Adrian (fiu) și ec. Ana Pop – arhiva spitalului.

Floarea Pleș                                      

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5