Când îngerii zâmbesc

Se întâmplă, o dată pe an, în cetatea-mamă a judeţului nostru, Bistriţa, o pură şi nedecantată filozofie a cerurilor, se revarsă peste spiritualitatea Ţării lui Andrei Mureşanu, George Coşbuc şi Liviu Rebreanu!... O dată în an, ajunul unic al Sfintei Naşteri, este vizitat în acest oraş de podoabe de tineri colindători care se întrec într-o competiţie prietenească, într-un concurs de glasuri serafime, onorând apropiata naştere a Mântuitorului!... O dată în an, slăvile se deschis, iar îngerii coboară zâmbind, pe pământ! Astralul se contopeşte cu ancestralul în cea mai superbă formulă de coabitare!... Ura şi mânia, frivolitatea şi dezbinarea sunt reduse la tăcere… doar dragostea, armonia, bucuria şi pacea sunt valorile supreme care inundă inimile tuturor cu fascicolul divin al credinţei!
La Cercul Militar Bistriţa s-a desfăşurat festivalul-concurs de colinde şi obiceiuri populare „Episcopul Nicolae Ivan” – faza judeţeană, ediţia a 2-a, sub patronajul IŞJ BN. Grupurile de colindători au fost numeroase, iar prestaţiile scenice ale acestora, mai valoroase decât la ediţia precedentă. Tocmai de aceea, juriul format din marcante personalităţi artistice, tehnologice şi jurnalistice ale judeţului, i-a fost dificil să alcătuiască la final, într-o ierarhie obiectivă, un top al celor mai reuşite formaţii. După o îndelungată consultare, aceasta a hotărât, în mod profesionist, care vor fi cei ce vor reprezenta, pe data de 15 decembrie, judeţul Bistriţa-Năsăud la faza finală de la Cluj-Napoca. Astfel, printre puţinii şi fericiţii câştigători s-a numărat şi grupul folcloric „Dor Năsăudean” de la Colegiul Economic Năsăud. Acesta a impresionat, ca de fiecare dată, publicul şi juriul prin autenticitatea colindelor şi a costumelor populare specific Ţării Năsăudului, dar mai presus de toate, prin vocile îngereşti care au înfiorat întreaga asistenţă. Talentul, strădania, seriozitatea şi dragostea pentru tradiţiile şi obiceiurile acestui colţ de plai mioritic de românism transilvan şi-au spus încă o dată cuvântul, şi anume că, „Dor Năsăudean” „vorbeşte” serios ori de câte ori se află pe scenă! Cu multă dăruire, membrii grupului folcloric s-au înfăţişat înaintea celor din sală ca nişte prezenţe autentice desprinse parcă din romanul „Ion” al celebrului scriitor din Prislop, lucru subliniat de însuşi inspectorul-teolog, părintele Adrian Cherhaţ, care a prezidat, de altfel, juriul şi care ne-a făcut cinstea de a ne înmâna premiul. Premiul 1! Fără tăgadă sau ezitări! Încă un premiu 1 pe care DOR NĂSĂUDEAN îl adaugă cu satisfacţie palmaresului său de premii câştigate cu trudă şi talent de-a lungul ultimului deceniu. Minunatele lor glasuri au făcut deliciul tuturor, înălţându-se ca într-o simfonie astrală, zguduind încăperea, parcă prea mică pentru forţa şi maiestuozitatea cu care colindătorii noştri au ştiut să rezoneze în sufletele celor de faţă. Iar pentru mine, umilul lor coordonator a fost încă un prilej de mulţumire şi mândrie că Bunul Dumnezeu mi-a hărăzit să-i am discipoli pe aceşti copii inimoşi. Tocmai de aceea îmi rezerv dreptul de a le „rosti” numele aici şi acum: Sângeorzan Narcisa, Mititean Pompei, Runcan Saveta, Harosa Paula, Nechiti Gheorghe, Ilieşiu Andrada, Ani Ionuţ, Plăian Laura, Ureche Viorica, Vinca Nastasia, Nicoară Ioan, Balaş Maria, Burdeţ Gabriela, Bodiu Marian, Mustoiuc Loredana, Scurtu Maria, Marec Lenuţa, Timiş Marius, Scurtu Diana, Nastace Nicoleta.
Aducem, în final, cu drag şi recunoştinţă, mulţumiri celor doi maeştri – Fodorca Valer şi Petrică Urs, care de ani buni acompaniază cu măiestrie şi însoţesc pretutindeni grupul folcloric „Dor Năsăudean”, bucurându-se alături de acesta de frumoasele succese obţinute.
Când îngerii zâmbesc, ne simţim cu adevărat bine cuvântaţi de Dumnezeu!
Sărbători fericite!
Ecaterina Raţiu,
profesor-coordonator al grupului folcloric „Dor Năsăudean”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5