Bugete echilibrate doar pentru unii…

*toate primăriile PDL au primit mai mult decât nimic

Săptămâna trecută, Guvernul a alocat, la nivel naţional, 66,410 milioane lei pentru echilibrarea bugetelor locale a 1035 unităţi administrative din toate judeţele şi municipiul Bucureşti. Nici de această dată, Executivul nu s-a dezminţit în ceea ce priveşte repartizarea pe criterii politice a sumelor din Fondul de rezervă bugetară.

Astfel, numai dacă vezi lista localităţilor bistriţene care au beneficiat de mila Guvernului îşi dai seama că dacă nu eşti de parte cui trebuie nu primeşti nimic. Din cele 35 de oraşe şi comune din Bistriţa-Năsăud care au primit fonduri guvernamentale, în valoare de 1,360 milioane lei, doar nouă sunt conduse de primari PSD, în timp ce trei – patru sunt ale PNL, dacă luăm în calcul şi Livezile. Sumele alocate Opoziţiei variază între 20.000 lei, pentru Josenii Bârgăului, Miceştii de Câmpie şi Parva, şi 40.000 lei, pentru oraşul Sângeorz Băi. Majoritatea unităţilor administrativ-teritoriale cu aleşi din USL a primit câte 30.000 lei, şi anume Chiuza, Feldru, Rebra, Rebrişoara, Şieu, Spermezeu, Tiha Bârgăului şi Livezile.

La Putere, împărţeala e alta. De cea mai mare sumă beneficiază comuna Sânmihaiu de Câmpie, autorităţilor de aici fiindu-le repartizată suma de 200.000 lei. Pentru ceilalţi, câte 30 – 50.000 lei, niciun primar al Partidului Democrat Liberal nefiind tăiat de pe listă.

Locuitorii din Bistriţa Bârgăului, Budacu de Jos, Cetate, Chiochiş, Dumitra, Dumitriţa, Ilva Mare, Ilva Mică, Lunca Ilvei, Maieru, Matei, Măgura Ilvei, Nuşeni, Rodna, Runcu Salvei, Şieu Măgheruş, Şintereag, Telciu, Uriu, Zagra şi Năsăud îi pot mulţumi lui Zeus că primarii lor au bani de salarii pentru angajaţi, pentru iluminatul public, pentru ceva năpăstuiţi de soartă etc. Celorlalţi locuitori ai judeţului aşa le trebuie, dacă nu au votat cum trebuie, să rabde.

Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, anunţa că fondurile au fost alocate ca urmare a unor solicitări venite din partea administraţiilor publice locale, care se află în situaţii dificile, ca urmare a faptului că au acumulat datorii faţă de furnizorii de utilităţi, iar unele dintre ele se află chiar în incapacitate de plată. Muntean a precizat că banii nu au fost împărţiţi pe criterii politice. Lista apărută în Monitorul Oficial o contrazice, dar ce mai contează.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5