În atenția operatorilor publici și privați care intenţionează să găzduiască cetăţeni din Ucraina! Cui şi cum se decontează bani!

Conform art. 1 din OUG nr. 15/27 februarie 2022, cetățenii străini sau apatrizi proveniți din zona conflictului armat din Ucraina și care nu solicită o formă de protecție potrivit Legii nr 122/2006, privind azilul în România beneficiază în cadrul taberelor temporare de cazare și asistență umanitară sau în alte locații de cazare stabilite de comitetul județean pentru situații de urgență de asigurarea următoarelor utilități de primă necesitate pe perioada staționării temporare: hrană, îmbrăcăminte, materiale de igienă personală.

Repartizarea în spații de cazare a cetățenilor străini sau apatrizi proveniți din zona conflictului armat din Ucraina și care nu solicită o formă de protecție potrivit Legii nr. 122/2006 privind azilul în România se realizează, astfel:

  • În locațiile puse la dispoziție de către instituțiile sau autoritățile publice locale sau centrale

În locațiile stabilite de comitetul județean pentru situații de urgență puse la dispoziție de către instituțiile sau autoritățile publice centrale sau locale ori de către operatorii economici publici sau privați sunt aprobate costurile necesare funcționării locației, respectiv cheltuielile cu utilitățile și cele necesare întreținerii spațiului în suma de 50 de lei / zi / persoană. Decontarea serviciilor prevăzute mai sus se efectuează pe baza documentelor justificative emise de unitatea care a asigurat spațiile de cazare. În vederea stabilirii documentelor justificative necesare decontării se vor încheia protocoale între inspectoratul județean pentru situații de urgență și instituțiile sau autoritățile publice locale ori operatorii economici publici sau privați care au pus la dispoziție locațiile stabilite de comitetul județean pentru situații de urgență.

 

  • După epuizarea locațiilor de mai sus se vor utiliza locațiile puse la dispoziție de către operatorii economici publici sau privați
  • cu care sunt încheiate protocoale de colaborare în prealabil.

Conform art. 2, alin 1 din HG nr. 315 din 5 martie 2022, se aprobă valoarea maximă a costurilor aferente cazării în locațiile stabilite de comitetul județean pentru situații de urgență pentru cetățenii străini sau apatrizii aflați în situații deosebite, care provin din zona conflictului armat din Ucraina și care nu solicită o formă de protecție potrivit Legii nr. 122/2006, cu modificările și completările ulterioare, puse la dispoziție de către instituțiile sau autoritățile publice centrale sau locale ori de către operatorii economici publici sau privați, în sumă de 50 de lei/zi/persoană.

 

  • cu care a fost realizată procedura de achiziție publică.

Conform art. 1, alin. (1) și (2) din HG nr. 315 din 5 martie 2022, în locațiile stabilite de comitetul județean pentru situații de urgență a fost aprobată valoarea maximă a costurilor aferente cazării în suma de 100 de lei / zi / persoană. În situația în care în aceeași cameră sunt cazate două sau mai multe persoane, valoarea maximă a cazării pentru o cameră nu poate depăși suma de 230 lei / zi. Achiziția serviciilor de cazare se realizează prin procedură de achiziție publică, conform Legii nr. 96/2006, privind achizițiile publice de inspectoratul județean pentru situații de urgență. Plata serviciilor de cazare se efectuează pe baza documentelor justificative emise de unitatea care a asigurat spațiile de cazare.

 

Hotărârile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pot fi accesate pe site-ul Instituției Prefectului Județului Bistrița – Năsăud. Acestea sunt diseminate și la nivelul tuturor UAT-urilor din județul Bistrița – Năsăud.  

INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE ISU „BISTRIŢA”

La nivelul judeţului nostru, în prezent sunt cazate 669 de persoane refugiate din Ucraina, dintre care 326 copii. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5