Ani Bob (AJPIS BN): 31 de furnizori de servicii sociale acreditați în județ! DGASPC - cel mai mare furnizor de servicii în domeniul protecției copilului! Asociația Filantropia Ortodoxă- principalul furnizor privat

Numărul total al furnizorilor de servicii sociale din județul Bistrița-Năsăud este de 64, adică 1,68% din totalul furnizorilor de servicii sociale de la nivel național, al cărui număr este de 3.794, însă doar 31 dintre furnizorii acreditați au înființat servicii sociale  în județul Bistrița-Năsăud, a  precizat directorul executiv Ani Bob de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Bistrița-Năsăud, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural.

Potrivit directorului executiv al AJPIS BN, unii furnizori au înființat doar un serviciu social, în timp ce alți furnizori au mai multe servicii sociale funcționale. Astfel, în județul Bistrița-Năsăud funcționează un număr de 78 de servicii sociale cu licență de funcționare, adică 1,46% din totalul serviciilor sociale de la nivel național (5.318). Un număr de 16 servicii sociale dețin licență provizorie de funcționare, adică pot funcționa în baza unei evaluări administrative timp de 12 luni, perioadă în care se efectuează evaluarea de teren, iar 62 de servicii sociale au licență definitivă (cu valabilitate de 5 ani).

Serviciile destinate protecției copilului sunt în principal de tip rezidențial (62%), mai ales în case de tip familial din structura DGASPC Bistrița-Năsăud. Cel mai mare furnizor de servicii sociale destinate protecției copilului este DGASPC (72,41% din serviciile destinate acestei categorii), deoarece acest tip de servicii sociale consumă resurse financiare semnificative iar capacitatea de autofinanțare a mediului privat în acest segment de beneficiari este redusă. Serviciile nerezidențiale sunt centre de zi, în special de recuperare pentru copilul cu dizabilități.

Persoanele adulte în dificultate au un număr semnificativ de servicii sociale, cele de tip rezidențial reprezentând 31% din totalul serviciilor sociale adresate adulților și fiind reprezentate din unități de asistență medico-socială, penitenciar, centre de cazare temporară a persoanelor fără adăpost și centre de noapte. Serviciile sociale nerezidențiale sunt reprezentate de cantine de ajutor social sau servicii în comunitate. Procentul furnizorilor publici pentru serviciile acestui grup țintă este de 37,5%, în special pentru serviciile sociale de tip rezidențial.

Persoanele vârstnice reprezintă al doilea segment ca mărime din serviciile sociale județene. Serviciile sociale cu cazare au o pondere de 60% din totalul serviciilor destinate vârstnicilor cu un segment important al serviciilor sociale private – Cămine pentru persoane vârstnice. Serviciile nerezidențiale sunt reprezentate de centrele de ziși servici de îngrijiri l domiciliu. Doar 24% dintre aceste servicii sunt publice, formele private de dezvoltare a serviciilor sociale având o capacitate sporită de autofinanțare.

Persoanele cu dizabilități au la dispoziție 6 servicii sociale din care 4 rezidențiale și 2 nerezidențiale. Din cele 5 servicii sociale, doar 2 sunt private (Bethesda & Floricica și Bucurie), DGASPC fiind furnizorul principal al serviciilor;

Victimele violenței în familie au la dispoziție doar 2 servicii sociale, din care 1 public și 1 privat.

În acest an, Serviciul Inspecție socială a efectuat verificări, evaluări și monitorizări ale serviciilor sociale în cadrul a 110 acțiuni de control, dintre care 17 evaluări în vederea licențierii, 4 evaluări în vederea relicențierii șți 89 controale inopinate - 45 verificări privind utilizarea subvenției; 5 autosesizări privind spațiile, beneficiarii, capacitatea serviciilor sociale; 37 în cadrul unor comisii mixte de control organizate prin Ordin Prefect, plus două evaluări la solicitarea Ministerului Muncii, anterior evaluării sau pentru majorare capacitate

În urma verificărilor, au fost dispuse și monitorizate 78 de măsuri, care vizează comunicarea cu beneficiarii și realizarea de activități care să îi implice pe aceștia (evaluări, planuri de servicii, monitorizări); evaluarea resurselor umane și completarea structurii de personal; analiza spațiilor disponibile, stabilirea corectă și respectarea capacității serviciului social și elaborarea meniurilor și servirea mesei în condiții optime pentru beneficiari.

Potrivit directorului executiv Ani Bob, au fost aplicate 4 sancțiuni în cuantum de 5.000 lei fiecare, în special pentru neîndeplinirea măsurilor dispuse.

“Harta serviciilor sociale la nivel județean, evidențiază următoarele aspecte. În domeniul protecției copilului, cel mai mare furnizor de servicii este DGASPC, legislația, resursele umane și financiare fiind limitative pentru alte tipuri de furnizori. În domeniul protecției persoanelor vârstnice, sectorul privat este majoritar, în special pentru serviciile rezidențiale. În acest domeniu începe dezvoltarea unor servicii de îngrijiri la domiciliu, aceasta fiind cea mai potrivită formă de protecție. Persoanele cu dizabilități și victimele violenței în familie au un nivel scăzut al serviciilor, având în vedere resursele limitate și dificultatea identificării personalului de specialitate”, a men’ionat directorul executiv Ani Bob.

Principalii furnizori privați de servicii sociale sunt Asociația Filantropia Ortodoxă cu un număr de 8 servicii sociale, destinate în principal persoanelor vârstnice (trei centre pentru persoane vârstnice, 4 servicii îngrijiri la domiciliu – 1 în județul CJ, o cantină de ajutor social; Fundația Bethesda&Floricica: 3 servicii sociale, 2 CPV și 1 Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități și Asociaţia de Ajutorare a Copiilor Benita: 3 servicii sociale destinate copiilor din care 2 centre de zi și 1 serviciu de asistență maternală.

 

 

        

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5