Adevărul Din Spatele Unui Zâmbet

In perioada 29 August – 4 Septembrie 2012 a avut loc cel de al patrulea eveniment al proiectului european "Adevărul din spatele unui zâmbet" din cadrul Programului „ Europa pentru Cetateni”, Actiunea 1 - Cetateni activi pentru Europa, Masura 1.2 Retele de orase infratite. Evenimentul european a implicat 70 de cetăţeni din 7 orase reprezentand tot atatea ţări: Năsăud (România), Lefkara (Cipru), Alexandria (Grecia), Kavadarci (Macedonia), Mlawa (Polonia), Mandelo del Lario (Italia) si Kekava (Letonia). A fost primul eveniment al proiectului in cadrul caruia au fost prezenti toti cei 7 parteneri. Mentionam faptul ca a fost prezenta inclusiv o delegatie din noul oras partener al proiectului, orasul Kekava din Letonia. Conform obiectivelor proiectului, fiecare localitate parteneră în proiect va fi gazda unui eveniment internaţional în cadrul căruia se vor desfăşura activităţi de combatere a abandonului şcolar, a somajului, a sărăciei, precum si activitati de promovare a voluntariatului. In acest context, gazda celui de-al patrulea eveniment a fost oraşul Mlawa din Polonia. Oraşul Mlawa este cel de-al doilea oras infratit cu orasul Nasaud, din anul 2009. Este un oraş ce are aproximativ 35 000 de locuitori, situat în apropierea capitalei Varsovia, în regiunea Mazovia. Orasul Mlawa este renumit din punct de vedere istoric, fiind locul de desfasurare a unei importante batalii de la inceputul celui de-al doilea razboi mondial - Batalia de la Mlawa - care a avut loc la 1 Septembrie 1939. Din punct de vedere economic acest oras este important deoarece gazduieste una dintre cele mai mari fabrici LG din Europa si numeroase alte companii care produc pentru compania LG.
Printre principalele atractii turistice pe plan zonal se pot mentiona multitudinea castelelor medievale si a lacurilor mazoviene.
La acest eveniment din fiecare localitate partenera au participat câte 10 cetăţeni, în total au fost implicaţi 70 de cetăţeni europeni. Delegaţia din oraşul Năsăud, formată din 10 persoane, în frunte cu viceprimarul oraşului, dl. Niculai Gaitan a plecat spre Mlawa in 29 August 2012. Delegaţia a fost compusă din reprezentanţi ai Administraţiei Publice Locale, Serviciilor Sociale, Consilieri Locali, someri, etc . Pe parcursul celor cinci zile de şedere în Mlawa s-au derulat o parte din activităţile proiectului, restul urmând să se desfăşoare in cadrul celorlalte 3 evenimente ramase, ce vor fi gazduite de Kekava (Letonia), Mandello del Lario (Italia) si Nasaud (România).

Dintre activitatile proiectului putem evidentia urmatoarele:
a. Atelierul de lucru – „Nu ajutati, sprijiniti” – schimb de experienta privind noul mod de abordare a rezolvarii problemelor sociale. Ideea principala ce a stat la baza acestui atelier de lucru a fost: cu cat ajuti mai mult prin oferira unor ajutoare sociale, cu atat mai putin vor fi motivati oamenii sa isi schimbe situatia lor sociala. S-au cautat solutii pentru a vedea cum putem sprijini persoanele cu mai putine oportunitati si cum putem gasi găsi alte forme de sprijin în loc de a aloca bani pentru ajutoarele sociale. S-au identificat metode cum sa economisim bani si sa avem rezultate mai bune în combaterea fenomenelor sociale negative. Fiecare municipalitate partenera din cadrul proiectului a prezentat situatiile cu care se confrunta pe plan social precum si metodele gasite pentru solutionarea problemelor persoanelor care reprezinta cazuri sociale. Numeroasele solutii gasite au devenit modele de buna practica pentru municipalitatile implicate in proiect.
b. Conferinta cu tema „Rolul liderilor si a leadership-ului în dezvoltarea unor orase sociale responsabile” a prezentat diverse proiecte de succes initiate de un grup restrans de persoane din comunitatile oraselor partenere in proiect. S-au prezentat numeroase proiecte care cu un efort minim din partea unui grup restrans de persoane s-a schimbat in bine viata a numeroase persoane din comunitate. Sloganul atelierului de lucru a fost: „ a few persons – big results” ( o mana de oameni- rezultate mari”)

c. Atelierul de lucru „Infrastructura socială în Mlawa si orasele partenere din proiect” a constat in prezentarea infrastructurii sociale din fiecare localitate partenera in proiect.

d. Sesiune de evaluare partiala a proiectului, urmata de o sesiune deschisa de lucru privind viitoarele proiecte si cooperari
Pe langa aceste activitati ale proiectului participanţii au fost prezenti si la ceremoniile de comemorare a inceperii celui de-al Doilea Razboi Mondial precum si la reconstituirea Bataliei de la Mlawa din anul 1939. Reconstituirea bataliei a reprezentat un eveniment de mare amploare al orasului Mlawa, eveniment cu ocazia caruia municipalitatea a promovat orasul pe plan national si international. Participantii au fost martorii unui eveminement spectaculos si impresionant. Martorii evenimentului au retrait clipele grele prin care cetatenii orasului Mlawa au trecut in timpul bataliei din 1939. Prin aceasta reconstituire toti martorii la acel eveniment grandios cu executii, luare de ostatici, bombardamente, au realizat cat de importanta este pacea intre popoare si au invatat sa o aprecieze mai mult. In acest an a avut loc ce-a de-a cincea reconstituire a bătăliei de la Mlawa din 1939. Aceasta este unul dintre cele mai importante evenimente de reconstituire a unor bătălii din timpul celui de-al doilea război mondial din Europa. Pentru a sublinia importanta acestei batalii pentru poporul polonz, prezentam in continuare cateva date semnificative:

Data bataliei: 1 – 4 Septembrie 1939
Locatia: campurile de langa Mława si Przasnysz
Comandanti:
Polonez: gen. Emil Krukowicz Przedrzymirski
German: gen. Georg von Küchler
Forte:
Poloneze: 2 Divizii de infanterie, 2 Brigazi de cavalerie, 1 Brigada Garzii Nationale
German: 5 Divizii de infanterie, 1 Divizie de cavalerie, 1 Divizie de tancuri
Pierderi:
Poloneze: 1200 morti, 1500 raniti
Germane: 1800 morti, 1,000 disparuti, 3000 raniti, 72 tancuri distruse
Cu toate ca fortele poloneze au fost infrante, Batalia de la Mlawa a ramas in memoria colectiva a poporului polonez ca fiind una dintre cele mai glorioase batalii din epoca moderna, fapt justificat de eroismul de care soldatii polonezi au dat dovada.
Referitor la acest eveniment, primarul orasului Mlawa, dl. Slawomir Kowalewski, a declarat urmatoarele: ”Europa - aşa cum o înţelegem noi - nu este numai o denumire geografică sau una politica. Este un fel de patrimoniu cultural, un fel de oglindă, in care ne putem observa noi înşine, cu avantajele şi dezavantajele noastre. Europa nu este doar o moştenire a filozofiei din Grecia antică, a sistemului de drept roman, sau un leagăn al creştinismului. Este o amintire de mari puncte de cotitură europene, cum ar fi Marea Schisma, Revoluţia din Franţa, Revoluţia industrială din secolul al XIX-lea, dar, de asemenea, si mari dezastre si catastrofe cum ar fi Inchiziţia, cele două războaie mondiale, comunismul. Europa reprezintă Atena, Roma, Avignon, Bologna, Heidelberg, Viena, Waterloo, Grunewald dar, de asemenea, Auschwitz şi Dachau. Dacă discutam despre Europa, ne exprimăm opinia despre întreaga sa istorie şi tradiţie, şi recunoaştem că această tradiţie este cumva comuna pentru noi toţi. În această filozofie se pot găsi rădăcinile ideii unei Europe Unite, care nu este o idee nouă, dar nu a fost niciodată atât de aproape de fiecare individ”

In program au fost incluse si vizite la diversele atractii turistice din regiune: Castelul Medieval Niedzica unde au avut loc reconstituiri a luptelor dintre cavalerii medievali, s-a vizitat Varsovia, capitala Poloniei, orasul medieval Torun, locul unde s-a nascut Nicolaus Copernicus, etc.
Proiectul este finanţat prin sprijinul Programului „Europa pentru Cetateni” al Comisiei Europene.
Carmen Soare – coordonatoare proiect

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5