Exodul halatelor albe

10 medici şi asistenţi medicali bistriţeni aşteaptă dezlegarea să profeseze în străinătate

Condiţiile improprii întâlnite în spitalele din România nu fac altceva decât să ne golească ţara de medici şi asistenţi medicali. O spune chiar ministrul Sănătăţii, Cseke Attila. El crede că nimeni nu ar dori să plece din locurile natale dacă s-ar oferi condiţii de lucru mai bune, fără însă să pomenească şi de salariile mizere din domeniul pe care-l conduce.

De la începutul lunii septembrie, de când Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bistriţa-Năsăud are atribuţiuni în eliberarea de certificate pentru recunoaşterea titlurilor de calificare, documente necesare pentru a putea profesa în afara graniţei, 4 asistenţi medicali, 4 doctori, un kinetoterapeut şi un farmacist au solicitat aceste certificate.

,,Până la această dată, la sediul instituţiei noastre, au fost depuse 10 dosare pentru obţinerea certificatelor de conformitate, documente în vederea recunoaşterii diplomei în Uniunea Europeană”, a declarat pentru Răsunetul, dr. Anca Andriţioiu, director executiv DSP BN.

Măsura aplicată de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii cu data de 1 septembrie, vine în sprijinul personalului medical care va fi scutit de drumurile pe care le făcea la Bucureşti pentru a depune sau ridica astfel de acte.

Conform legii, DSP trebuie să elibereze certificatul de conformitate în maximum 30 de zile. Preluarea dosarelor se face după verificarea actelor depuse, urmând a fi înregistrate numai dosarele care conţin documentaţia completă. În termen de 30 zile lucrătoare de la înregistrarea la Ministerul Sănătăţii, se vor emite certificatele solicitate şi se vor comunica documentele la DSP.

Pentru medici, actele necesare la dosar sunt diploma de absolvire a facultăţii, cerere tip, copie după actul de identitate, diploma de bacalaureat, copie legalizată după diploma de medic, copie legalizată după foaia matricolă din facultate, adeverinţa eliberată de facultatea de medicină absolvită, în care se precizează perioada în care au fost efectuate studiile.

Astfel, dosarele complete se vor comunica MS, prin poşta militară, în termen de 5 zile lucrătoare. Documentele emise la Bucureşti se vor înregistra în registre speciale la DSP şi apoi se vor elibera titularilor pe bază de semnătură.

Potrivit oficialilor din Sănătate, în cazul în care dosarele cu documente se transmit incomplete, MS va propune sancţionarea persoanelor vinovate, adică persoanele responsabile la nivelul DSP cu diminuarea drepturilor salariale cu 5 - 20% pe o perioadă de până la 3 luni.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5