Satul românesc, sat european

Iuliu-Marius Morariu

Societatea în care trăim, prinsă în egoismul și pragmatismul ei, uită adesea câteva cuvinte esențiale, care sunt sarea și piperul bunei conviețuiri. Este vorba desigur, despre vorbele îmbălsămate ale rugăminții și despre îmbucurătoarele tresăltări sonore ale recunoștinței.
Din dorința de a nu ajuta la generalizarea și la cutumizarea acestui obicei întru totul nepotrivit, am dorit ca, măcar într-un modest eseu, pauper în slove, să adresez câteva cuvinte apartenente celei din urmă categorii organizatorilor minunatei manifestări științifice desfășurate la finele lunii trecute pe plaiuri gorjene.
Aici, o mână de oameni, în frunte cu domnul Ion Cepoi și cu domnul Viorel Surdoiu, ajutați de autoritățile județene, dar și de cele locale din Arcani, și-au dat mâna pentru a continua o frumoasă tradiție ce se apropie de sfertul veacului cu senectutea. Este vorba despre simpozionul național ,,Satul românesc, sat european”, ajuns la a XXIV-a ediție. Dânșii au reușit să adune laolaltă nume mari ale culturii române, între care vom pomeni pe filosoful Grigore Zmeu, pe istoricul și literatul Petru Demetru Popescu, pe universitarii Ion Mocioi și Ion Popescu Brădiceni, precum și alți dascăli și oameni de seamă precum prof. Ana Filip, din zona Năsăudului, profesorul autohton Dan Pupăză, profesorii Virgil Cercelaru și Geo Călugăru, poetul și cercetătorul Dumitru Dănău, domnul Sandu Iscrulescu (vicepreședintele ,,Ligii fii Gorjului din Timișoara”), sau poeta Claudia Voiculescu.
Între ei, ca un reprezentant al generației june s-a numărat și subsemnatul. Bucuria de a-i fi audiat, de a fi asistat la atâtea lansări de cărți și reviste de mare valoare intelectuală (părți ale Simpozionului), de a mă fi împărtășit din bogata lor experiență, constituie motivul prezentelor slove, care se doresc a fi un mic prinos de recunoștință. Este vorba despre revistele Portal-Măiastra și Crinul Satelor și despre volumele: Grigore Zmeu, Zâmbet tras pe roată , Editura „Academica Brâncuşi”, Tg-Jiu, 2012; Ion Popescu Brădiceni, Ritualurile morţii şi înmormântării în Gorj, vol. II, Ed. CJCPCT Gorj, Tg. Jiu 2012; Titu Radoi, Restituiri necesare, Ed. Scrisul românesc, Craiova , 2012; Dan Pupăză, coord., Muzeul Arcani în documentele vremii, Ed. CJCPCT GORJ, Tg. Jiu, 2012.
Doresc astfel să le mulțumesc organizatorilor pentru eforturile depuse, să mulțumesc domnului Viorel Surdoiu pentru zelul, naturalețea și eforturile depuse, să mulțumesc distinșilor participanți care, în ciuda personalităților lor, adesea colosale, m-au primit în rândurile lor și mi-au oferit sfaturi prețioase și să doresc acestei minunate manifestări ani mulți și rodnici în ogorul culturii române.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5