Manifestare culturală de prestigiu, cu prezenţă năsăudeană, pe plaiuri gorjene

Iuliu-Marius Morariu

În capitala Gorjului și în localitatea Baia de Fier, Centrul Județean pentru promovarea și cultivarea valorilor tradiționale de acolo, în frunte cu dl. Ion Cepoi și cu dl. Viorel Suroiu, a organizat cea de-a XXIV-a ediție a Simpozionului ,,Satul românesc, sat european”.
Manifestarea, deja arhicunoscută în peisajul cultural al locului și în cel național, atât prin vechimea, cât și prin consistența ei științifică, s-a bucurat și în acest an, ca și în cei anteriori, de participarea unor personalități importante ale culturii românești, din zonă sau de pe alte meleaguri. Între ei se numără universitarii Grigore Smeu, Ion Țiclete, Gheorghe Mecu, Petru Demetru Popescu, Ion Mocioi, Ionel Popescu Brădiceni, scriitorii Aurel Goci, Octavian Andrițoiu, Geo Călugăru și poeta Claudia Voiculescu sau jurnalistul Ion Filipoiu. Alături de ei, reprezentanți ai sectorului eclesiastic precum părintele Ion Popescu de la Albeni, părintele Emanuel Cășvean de la Cluj, și subsemnatul, au abordat probleme ce frizau sfera moralei, a filosofiei religioase sau a istoriografiei eclesiastice.
Întrucât tema aleasă pentru această ediție a fost ,,Oportunități turistice în satul românesc contemporan”, invitații au conferențiat despre chestiuni care se relaționau cu acest subiect, creionând chipul țăranilor ontemporani, aflați într-o stare de ,,tranziție” (Grigore Smeu), analizând modelul altor țări europene (Gheorghe Mecu), importanța personalităților locale și naționale pentru turismul și cultura română (Petru Demetru Popescu a vorbit despre Constantin Brâncuși, Geo Călugăru despre Eminescu, iar Octavian Andrițoiu a analizat complexitatea personalității și operei lui Marin Preda), propunând soluții pentru valorificarea și conservarea moștenirii culturale cu potențial turistic (Claudia Voiculescu, Ion Filipoiu, Ion Mocoiu), analizând metodele de promovare a tradiției în trecut (Iuliu-Marius Morariu), felul în care morala creștină ar putea ajuta la păstrarea tradiției și a curăției vieții (pr. Ion Popescu), sau ruralitatea în viziunea lui Țuțea (pr. Emanuel Cășvean). Fiecare temă abordată a suscitat din plin interesul celorlalți participanți, astfel explicându-se intensele discuții ce au urmat sesiunii propriu-zise de comunicări.
Evenimentul a fost marcat și prin alocuțiunile autorităților locale și județene, dar și prin lansarea unei monografii a localității Glogova, realizată de publicistul Ilie Paraschiv, care umple un mare gol în cercetarea istoriografică a unei zone cu rădăcini atât de adânc înfipte în ființa neamului și care s-a găsit mereu în focul evenimentelor. De asemenea, s-au mai lansat și revistele Crinul Satelor și Portal Măiastra, editate de către Centrul Județean pentru cultură.
O parte dintre materialele prezentate au fost deja publicate în cel de-al 25-lea număr al primeia dintre reviste, în vreme ce altele urmează să vadă lumina tiparului în numerele următoare, și să se constituie într-o mărturie documentară a calității și importanței acestui eveniment.
Reușita evenimentului s-a datorat în parte invitaților, ale căror materiale au fost de înaltă ținută și consistență științifică. Cel mai mare merit însă le revine organizatorilor, care s-au preocupat până în cel mai mic detaliu de buna desfășurare a manifestării, fapt pentru cale, pe această cale, adresăm felicitările noastre, alături de nădejdea că acest simpozion se va învrednici măcar de povara senectuții unui veac de continuitate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5