Dorel Cosma: Academicianul Ioan Aurel Pop - președintele României

Primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, ne-a lansat o invitație deosebit de tentantă. Invitat special la o întâlnire cu publicul bistrițean-președintele Academiei Române-prof.dr. Ioan Aurel Pop. Nu poți să reziști unei astfel de invitație, având în vedere poziția și talentul oratoric al distinsului profesor. Tema expozeului a fost Avram Iancu. Și, Doamne, cât de frumoasă poate fi o astfel de temă, acum, când România se dovedește a fi în lipsă de lideri. Atent, cu o voce caldă, Ioan Aurel Pop ne-a atras în miezul problemei. Sala Primăriei Bistrița, arhiplină, trepida la  tic-tacul istoric izvorât din glasul academicianului ardelean. Nevoia unor lideri puternici, atașați cauzei poporului este astăzi mai concludentă ca oricând. Exemplul înaintașilor este elocvent pentru toți care au înbrăcat haina politică. Avram Iancu-crăișorul munților a simțit pulsul nației sale. Ofertele stăpânilor lumii, oricât de tentante au fost ele, nu l-au atras. A rămas ferm pe poziții, susținându-și originea și neamul. Câtă lecție se poate desprinde astăzi de aici? Privind spre  lumea politică de astăzi, nu poți să nu te întristezi la imaginea României. Sunt convins că toți cei din sală gândeau la lipsa unor lideri puternici, așa um a fost Avram Iancu, care să țină sus steagul și dreptul românilor.

         Entuziasmat și cu o dragoste vădită de tot ce aparține neamului românesc, academicianul Ioan Aurel Pop, a știut să ne transmită și nouă, celor din sală, necesitatea respectului față de valorile noastre naționale, cu toate săgețile ironice ale unor pretinși cercetători ce se autodeclară stăpânii adevărului. La Cluj „se aud și acum carele lui Iancu, pentru cei care știu să audă”, spunea domnul profesor.

         Eram, încă, sub tensiunea patriotică insuflată de minunatul expozeu, când ambasadorul Liviu Zăpârțan preciza că distinsul invitat, prin funcția ce o deține este, în ordine, al cincilea președinte din țara noastră. Dar, vorbind despre lideri și despre nevoia de lideri, îl roagă, în acest cadru, să se gândească la calitatea de președinte al României. A fost momentul efervescenței depline. Ropote de aplauze, sacadate au pornit din sală, semn că dorința tuturor a fost exprimată. Nu știu dacă toți politicienii prezenți au înghițit plăcut această clipă, dar este clar că a fost un prim vot deschis transmis de la Bistrița: să alegem în fruntea României un iubitor de țară și de români! Tot s-au căsătorit cele două mari partide, acum au ocazia să demonstreze că au făcut-o pentru popor. Nicu și Marcel! Lăsați orgoliile militare și miștocărelile ieftine de Buzău, priviți spre omul cult, spre discursul înțelept și cald, spre limbajul istoricului apropiat de noi toți, spre omul cu coloană vertebrală, care cere demnitate și respect pentru poporul român.

          La Bistrița s-a lansat, într-o superbă seară de februarie, o propunere și un vot deschis pentru binele poporului român: Academicianul Ioan Aurel Pop-președinte al României!

 

 

Comentarii

01/03/24 12:37
prof. Vasile Găurean

La ceva vreme după decembrie 1989, Nicolae Manolescu a formulat un program politic și am așteptat să văd reacția societății. Din păcate, nivelul de educație politică, destul de scăzut, nu a accesat la o asemenea valoare intelectuală cum se vădea distinsul critic literar. Este necesar ca sl. Ioan Aurel Pop să iasă în public și să ia atitudine în multiplele probleme de azi, de pe pozițiile pe care deja le cunoaștem. Să se facă cunoscut până la votanții cei mai de jos. Să-și anunțe opțiunea și ne vom ridica a-l susține. Cu îndemnul lui Iancu:„No, hai!”

01/03/24 15:03
Rus Augustin

Eu sper, că la viitoarele alegeri, cei mai mulți dintre români să nu aibă o ... „miopie politică!” și să aleagă în cunoștință de cauză pe oamenii potriviți.
Academicianul Ioan Aurel Pop ar putea fi o variantă ...

02/03/24 16:59
Vizitator

Academicianul Ioan Aurel Pop a mai fost solicitat de a candida la diferite functii politice din partea diferitelor partide politice refuzand de fiecare data oferta:
„În ultima vreme se vehiculează posibilitatea candidaturii mele pentru o funcție politică importantă în stat, fapt care îi bucură pe unii și îi întristează pe alții. Zvonul acesta a determinat anumite reacții adverse, neprincipiale, mincinoase și chiar dăunătoare în raport cu mine și cu instituțiile în a căror activitate sunt implicat. În speță, este vorba despre Academia Română și Universitatea „Babeș-Bolyai”. În consecință, deși nu mă simt deloc obligat să-mi motivez conduita cetățenească, doresc să anunț public că nu am candidat și nu voi candida la vreo funcție de conducere politică în statul român. Cine mă cunoaște îndeaproape știe că nu am acceptat niciodată o asemenea funcție – deși mi s-au oferit de multe ori astfel de prilejuri – dintr-un motiv foarte simplu: principiul meu fundamental în viață este activitatea profesională serioasă, pusă în serviciul specialității pentru care m-am pregătit. Iar în cadrul instituțiilor de profil, am acceptat să ocup funcții înalte de conducere numai în măsura în care acestea au fost rezultatul alegerii de către egalii mei, de către studenți etc. și nu m-au îndepărtat de studenții mei și de cercetare. Prin urmare, toată viața mi-am ținut lecțiile cu elevii și cu studenții și am făcut tentative de reconstituire a vieții oamenilor care au trăit în trecut. Am convingerea că, dacă toți românii ar face de-a lungul vieții ceea ce știu mai bine în funcție de pregătirea lor, ne-ar merge mult mai bine tuturor și, implicit, i-ar merge mai bine țării. "
Ultima oferta a venit din partea AUR:
(Vezi: https://www.g4media.ro/ioan-aurel-pop-respinge-o-posibila-candidatura-la...)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5