ZILELE INAUGURĂRII BIBLIOTECII JUDEŢENE „GEORGE COŞBUC”

CONSILIUL JUDEŢEAN BISTRIŢA-NĂSĂUD

BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ „GEORGE COŞBUC” BISTRIŢA-NĂSĂUD

BISTRIŢA, STR. AL. ODOBESCU, 11

 

ZILELE INAUGURĂRII BIBLIOTECII JUDEŢENE „GEORGE COŞBUC”

 

Luni-marţi, 21-21 mai 2013:

„Orizonturi biblioteconomice moderne. Finalizarea aplicării programului TinRead în activitatea Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”

Prezintă: Liviu Dediu, directorul companiei IME, România

Miercuri, 22 mai, ora 18.00, Sala „Liviu Rebreanu”:

Dezbatere: „Revistele şcolare – pretexte de învăţare alternativă”

Prezentarea revistei „PreTexte” a elevilor şi profesorilor de la Liceul Tehnologic din Lechinţa

Prezintă: Raluca Baciu, Adrian Iliuţă, Cornel Cotuţiu, Olimpiu Nuşfelean

Joi, 23 mai, ora 18.00, Sala „Liviu Rebreanu”:

Lansarea cărţii „Plantele în mituri şi legende”, de Theodor Echim, Editura Eikon, 2013

Prezintă: Mircea Muthu, Andrei Moldovan

Recital de muzică tradiţională: Teodora şi Lenuţa Purja, Nucu Pandrea

Vineri, 24 mai, ora 17.00, Sala „Liviu Rebreanu”

Rotary Club, Bistriţa; Rotary Club Bistriţa „Nosa”

Lansarea volumului „De la opincă la ştiinţă”, de Iosif Viehmann, George Petri, Editura „Ecou Transilvan”

Prezintă: Liviu Zăpârţan

Luni, 27 mai

Ora 11.30, Sala „Liviu Rebreanu” – Vizitarea expoziţiei de carte şi fotografie „Virgil Nemoioanu”

Ora 14.30, Sala „Liviu Rebreanu” – „Lectură şi popas regal la Bistriţa”. Prezentarea vieţii şi operei Reginei Maria

Prezintă: Simona Simioanca

Participă: Elevii Cercului de Istorie de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”

Ora 18.00, Sala Mare de şedinţe a Consiliului Judeţean

Conferinţă inaugurală, susţinută de prof. univ. dr. Virgil Nemoianu, de la Catholic University of America – Washington şi prezentarea volumului Opere 1. Structuralismul. Calmul valorilor, Editura Spandugino, 2013, susţinută de Luigi Bambulea

Marţi, 28 mai

Ora 10.00 – Vizitarea expoziţiei „George Coşbuc – Timp şi Eternitate”

Ora 12.30 – Inaugurarea oficială a Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”, în prezenţa ÎPS Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului

Moderator:

Ioan Pintea,

Directorul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”

Comentarii

22/05/13 12:40
Vizitator

Inca o graba pentru taieri de panglici. Nici un cuvant despre dorinta IPS Bartolomeu Anania ca in acea cladire sa functioneze la Bistrita un muzeu de arta religioasa avand un caracter ecumenic reprezentativ pentru cultele existente in oras. De altfel el a intervenit pe langa reprezentantii BNR să cedeze Consiliului Judeţean clădirea de pe strada Alexandru Odobescu unde urma să fie amenajat muzeul si care a fost restaurata si reabilitata in acest scop in mandatul lui Liviu Rusu. Evident, chelnerul Raducu venind la de-a gata nu a mai tinut seama de nimic si a decis mutarea in acel loc a bibliotecii judetene in acea cladire gata reabilitata pentru cu totul alt scop, lasan astfel orasul Bistrita si fara muzeu si fara o biblioteca publica pe masura. Este vorba de lipsa spatiilor pentru activitati cu public. Acestea se organizeaza momentan in mod improvizat intr-un coridor ingust in care nu inap decat inghesuiti 20-30 de oameni. Nu exista o aula, nici sala de lectura sau sali pentru biblioteca virtuala si biblionet. Si totusi cu o mica investitie podul cladirii ar putea fi mansardat si pregatit sa preia macar o parte din aceste functiuni ale bibliotecii. De ce atata graba la taierea de panglici de catre noii panglicari?

22/05/13 13:41
Vizitator

Ce inauguram? O biblioiteca nu inseamna doar un depozit de carti. Rolul si functiile bibliotecii s-au diversificat. Biblioteca este o institutie de cultura menita sa satisfaca setea de cunoastere a omului contemporan. Prin urmare, omul nu vine la biblioteca doar ca sa imprumute o carte. O biblioteca are nevoie de sali de lectura, de cabinet de informatica pentru programele de biblionet, sala multimedia, sala de expozitii de carte si arte plastice, etc. O biblioteca publica are nevoie in primul rand de o aula spatioasa destinata intrunirilor prilejuite de lansarea de carti, de conferinte, de cenacluri, proiectii de filme, etc. Ori cladirea de pe strada Odobescu. 11, care nu dispune decat de circa 650 metri patrati, a fost ocupata aproape in totalitate cu depozitarea celor cca 300.000 de volume ale bibliotecii, nemairamanand spatii potrivite pentru celelalte funcii ale bibliotecii. De aceea, amenajarea podului cladirii ca mansarda ar permite o extindere a activitatilor cu publicul, prin crearea cel putin a unei sali de conferinte spatioase dupa modelul celei de la biblioteca judeteana Brasov (vezi Casa Baiulescu).

23/05/13 07:29
Emil

Intr-adevar, ce inauguram? Un depozit de carti sau o biblioteca publica. Lipsa spatiilor pentru activitati culturale cu public se vede si din programul manifestarilor inaugurale, programate a se in alte locatii, precum la Liviu Rebreanu sau la Consiliul Judetean. Ideea cu mansardarea podului si recuperarea unui spatiu generos in cladirea bibliotecii este salutara.

23/05/13 09:54
Alt vizitator

Sala "Liviu Rebreanu" este in incinta Bibliotecii Judetene Bistrita-Nasaud.

23/05/13 10:37
Un bistritean

Mutarea bibliotecii judetene in cladirea de pe str. Odobescu 11, a fost total neinspirata. Bine a sesizat Emil: Zilele inaugurarii bibliotecii judetene "George Cosbuc" se desfasoara la "Liviu Rebreanu" sau in alte locatii. Demersul IPS Bartolomeu Anania de a se deschide acolo un muzeu de arta religioasa trebuia dus pana la capat cu atat mai mult cu cat acolo s-au facut lucrari speciale in acest scop. Si inca un amanunt, care arata graba cu care s-a actionat pentru mutarea bibliotecii. Pe partea laterala langa usa de intrare au fost puse doua placi cu inscriptia: "Biblioteca judeteana George Cosbuc" ca si cum una nu ar fi fost de ajuns, in vreme ce pe fatada principala dinspre strada nu exista nici una. La fel bustul lui Cosbuc pe langa faptul ca este ascuns dupa gard a fost asezat total aiurea langa niste magazii sau anexe gospodaresti ale fostei BNR, in loc sa fie pus cu fata la strada pe partea cu cladirea principala.

23/05/13 12:33
Alt vizitator

Daca va uitati mai bine si pe fatada cladirii este o iscriptie foarte mare cu numele institutiei. Nemultumiti vor fi tot timpul. Mai lasati carcoteala !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5